Uutiset

Tutkijat taisivat löytää Kapteeni Cookin laivan

Endeavourin vaiheista ei ole ollut tietoa sitten 1770-luvun.
Endeavourilla on Australian-laivana legendaarinen maine. Se on ikuistettu lukuisiin maalauksiin ja siitä on tehty useita kopioita.

Legendaarisen brittiläisen tutkimusmatkailijan, merenkävijän ja kartoittajan James Cookin eli Kapteeni Cookin (1728-1779) purjealus Endeavour on saattanut löytyä.

Asiasta kertoo CNN. Amerikkalaisen uutiskanavan mukaan laiva todennäköisesti lepää Atlantin pohjassa lähellä Yhdysvaltojen itärannikkoa ja Rhode Islandia. Tutkijat ovat etsineet alusta vuosikymmenten ajan.

Endeavour oli alus, jolla Cook ja hänen miehistönsä tekivät ensimmäisen maailmanympärimatkansa vuosina 1768-1771 ja ”löysivät” Australian 250 vuotta sitten. Löydön varmistuminen kruunaisi juhlavuoden.

Endeavour liikkui hitaasi mutta vakaasti. Siksi se sopi erinomaisesti pitkiin merimatkoihin ja matalien rannikkoalueiden kartoittamiseen.

Cookin matkan jälkeen laiva myytiin varustajalle, joka vuokrasi sen Britannian laivastolle. Tällöin nimi vaihtui Lord Sandwich 2:ksi.

Seuraava epävirallinen tieto aluksen kohtalosta saatiin vasta vuonna 1998, kun yhdysvaltalainen meriarkeologi Kathy Abbass arveli Endeavourin lepäävän meren pohjassa USA:n rannikolla Newportin edustalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic