Uutiset

Tutkimus: Kiina kehittymässä suurimmaksi asemahdiksi Tyynenmeren alueella

Kiinalaiset ohjukset voisivat tuhota amerikkalaisen tukikohdat tuntien kuluessa.
Kiina esitteli käytöstä poistettuja ohjuksiaan sotilasmuseossa Pekingissä heinäkuussa. Maan uudet ohjukset haastavat Yhdysvaltain vastaavat, kertoo australialainen tutkimus. Kuva: WU HONG
Kiina esitteli käytöstä poistettuja ohjuksiaan sotilasmuseossa Pekingissä heinäkuussa. Maan uudet ohjukset haastavat Yhdysvaltain vastaavat, kertoo australialainen tutkimus. Kuva: WU HONG

Yhdysvaltain asevoimat ei ole enää merkittävin tekijä Aasiassa, sanoo tuore tutkimus, jonka mukaan kiinalaiset ohjukset voisivat tuhota sen tukikohdat tuntien kuluessa, kertoo uutiskanava CNN.

Tutkimus tehtiin Sydneyn yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen keskuksessa. Raportin mukaan Yhdysvaltain puolustusstrategia Tyynenmeren alueella ”kouristelee ennen näkemättömässä kriisissä” ja että maalla on vaikeuksia suojata liittolaisiaan Kiinaa vastaan.

Raportissa kerrotaan alueista, joilla Kiinan asevoimat on tehnyt valtavia edistysaskeleita verrattuna Yhdysvaltain ja sen liittolaisten asevoimiin. Keskeisin edistysaskel on tapahtunut ohjusten kehittelyssä.

Tuhansia tarkkoja ohjuksia

”Kiina on kehittänyt vaikuttavan rivin tarkkuusohjuksia ja muita vastaiskujärjestelmiä haastamaan Yhdysvaltain sotilaallisen ylivoiman”, raportissa sanotaan. Tällaisia ohjuksia on raportin mukaan tuhansia.

Lähes kaikki Yhdysvaltain tukikohdat läntisellä Tyynellämerellä sekä myös maan liittolaisten ja kumppanien vastaavat ”voidaan tehdä mitättömiksi tarkoilla iskuilla konfliktin ensimmäisinä tunteina”, kerrotaan raportissa.

Kiinan ulkoministeriö kertoi maanantaina, ettei se ole nähnyt raporttia. Tiedottaja Geng Shuang kuitenkin painotti, että maan sotilaspolitiikka on ”luonteeltaan puolustuksellista”.

CNN yritti saada kommenttia Yhdysvaltain puolustusministeriöstä Pentagonista, mutta sitä ei saatu ajoissa.

Pentagon tuskin kuitenkaan yllättyy raportista.

”Sota voitaisiin hävitä”

Kansallisen puolustuksen strategiakomissio kertoi jo marraskuussa 2018 julkaistussa raportissaan, että ”Yhdysvaltain asevoimat voisi kärsi yllättävän suurista menetyksistä” mahdollisessa sodassa Kiinaa tai Venäjää vastaan. Tällainen sota voitaisiin raportin mukaan myös hävitä.

Puoli vuotta myöhemmin puolustusministeriön vuosiraportissa sanottiin Kiinan asevoimien aikovan kehittyä maailmanluokan tekijäksi ja ”johtavaksi voimaksi Intian valtameren ja Tyynen valtameren alueella”.

Kiinalla on raportin mukaan yli 2 000 lyhyen, keskimatkan ja pitkän matkan ohjusta, joilla se voi iskeä maa- ja merikohteisiin suunnitelmansa mukaan.

Australialainen tutkimus nostaa esille sen, että Yhdysvaltain ydinkäyttöisten sukellusveneiden määrä on vähenemässä samaan aikaan kun niitä tarvittaisiin yhä enemmän.

Uusimmat

Fingerpori

comic