Uutiset

Tutkimus: Korkeakoulutetut suomalaisnuoret tähyävät muille maille – yli puolta kiinnostaa ura ulkomailla

Gradua vaille valmis kauppatieteiden maisteri Aini Palomo, 29, on asunut tähän mennessä Saksassa, Argentiinassa, Tanskassa, Intiassa ja viimeisimpänä Espanjan pääkaupungissa Madridissa, jossa hän työskentelee graafisen suunnittelun toimistossa account managerina.

Maailmalla vietettyjen vuosien aikana Palomon ansioluetteloon on ilmestynyt merkinnät muun muassa työharjoittelusta Buenos Airesin suurlähetystössä, opettajana työskentelystä kastittomien koulussa Intiassa ja markkinointikoordinaattorina toimimisesta tanskalaisessa start-upissa.

Isän puolelta espanjalaiselle, perniöläiselle Palomolle kansainvälisyys on osa identiteettiä, eikä Suomi ole ollut hänelle koskaan itsestään selvä asuinpaikka.

-Päädyin ulkomaille uusien kokemusten toivossa, avartaakseni maailmaani ja vieraiden kulttuurien ymmärrystä sekä selvittääkseni, mikä paikka maailmassa tuntuisi sellaiselta johon haluaisin lopulta asettua. Suomi on hieno maa, mutta välillä tuntuu kuin jotain puuttuisi, Palomo sanoo.

Aivovuoto pitää estää

Akavan talouspoliittisen vaikuttamisen pääekonomistin Pasi Sorjosen mukaan Palomon kaltaisia korkeasti koulutettuja ikäluokkia tulisi kuunnella erityisen herkällä korvalla.

-Suomessa on tärkeää pitää huolta siitä, että ulkomailla uraa luovien nuorten suomalaisten silmissä oma kotimaa nähdään houkuttelevana paluupaikkana. Muussa tapauksessa aivovuodon vaara on merkittävä, kommentoi Sorjonen tänään julkistetun selvityksen tuloksia.

-Ura kotimaassa ei ole tulevaisuuden veronmaksajille ja päättäjillä itsestään selvä valinta. He ovat nuoresta pitäen kansainvälisiä ja usein paremmin koulutettuja kuin vanhemmat ikäluokat, joten ulkomaisille työmarkkinoille lähteminen ei ole iso kynnys, Sorjonen lisää.

Verotus työntää nuoria ulkomaille

Akavan selvityksessä Suomen kireä ansiotulojen verotus tunnistettiin tärkeäksi tekijäksi, joka työntää töihin ulkomaille ja hillitsee haluja ottaa vastaan vaativampia työtehtäviä kotimaassa.

Alle 35-vuotiaat akavalaiset suhtautuvat selvityksen tulosten mukaan veroihin huomattavasti kriittisemmin kuin heidän vanhempansa.

-Vastauksissa 64 prosenttia nuorista arvioi, että sadan euron lisäansioista pitäisi jäädä käteen vähintään 80 euroa, Sorjonen jatkaa.

Suurin osa tutkimukseen vastanneista ei kuitenkaan pitänyt verotusta ainoana syynä siihen, miksi asuminen ulkomailla houkuttaa. Miehistä vain 10 prosenttia ja naisista kolme prosenttia kertoi verotuksen olevan tärkein motivaattori ulkomaille lähtemiseen.

Myöskään Palomo ei myönnä miettineensä korkeaa verotusta.

-Verotus ei ole vaikuttanut koskaan päätöksiini lähteä ulkomaille töihin, hän sanoo.

Korkeakoulutetuilla hyvät tulevaisuudennäkymät

Palomolle ajatus Suomessa asumisesta ja työskentelystä ei ole mahdoton ajatus.

-Uskon palaavani jossain vaiheessa Suomeen, tai vähintäänkin Pohjoismaihin. Kaikkien kokemusteni summa on osoittanut, että Pohjolan mentaliteetti on lähimpänä omaani, vaikka puoliksi espanjalainen olenkin.

Akavan Sorjonen uskoo, että korkeakoulutetuille suomalaisille on tulevaisuudessa tilausta.

Korkeasti koulutettujen työllisyysaste on korkea, ja se lähestyy 90 prosenttia.

-Vahva ja monipuolinen korkeakoulutus on paras reitti vaativiin töihin, joissa tuottavuuden nousupotentiaali on suurin. Viimeksi kuluneen vuoden aikana korkeakoulutettujen työllisyys on kohentunut ja työttömyys vähentynyt 7900 henkilöllä, Sorjonen sanoo.

Kyselyyn vastasi 1 009 Akavan jäsenjärjestön jäsentä. Vastaajista 11 prosenttia oli alle 30-vuotiaita ja 21 prosenttia 30–39 -vuotiaita.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic