Uutiset

Tutkimus: Maapallon ilmasto lämpenee 3,3 celsiusastetta vuoteen 2100 mennessä

On mahdollista, että lämpeneminen saadaan rajattua kolmeen asteeseen. Tämäkin tietää kuitenkin suuria tuhoja.
Greenpeacen aktivistit valaisivat Katowicen Spodek-areenan tekstillä: "Ei toivoa ilman ilmastotoimia" sunnuntaina. Puolan Katowicessa on käynnissä YK:n ilmastokokous. Kuvaaja: ANDRZEJ GRYGIEL

Maapallon keskilämpötilat ovat matkalla yli Pariisin ilmastokokouksen määrittelemän tavoitteen, kertoo tiistaina julkaistu tutkimus.

Vuosisadan lopun lämpötilat eivät ehkä kuitenkaan ole yhtä korkeat kuin aiemmin on oletettu, kiitos joidenkin maiden pikaisten toimien, kertoo Carbon Action Tracker (CAT) -konsortion raportti. CAT:issa on mukana kolme riippumatonta eurooppalaista tutkimusryhmää.

Pariisin sopimuksen tavoite oli saada lämpötilat pysymään selvästi alle kahden celsiusasteen nousun verrattuna esiteolliseen aikaan.

CAT:in raportin mukaan nykyisillä rajoituksilla maapallon ilmakehä lämpenee keskimäärin 3,3 astetta vuosisadan loppuun mennessä.

Vuosi sitten arvio oli 3,4 astetta. Mikäli hallitukset panevat toimeen aikeensa lisätoimista, lämpeneminen vuonna 2100 voidaan ehkä saada rajattua kolmeen asteeseen.

Laajoja tuhoja eri puolilla maailmaa

Jo kolmen asteen nousu aiheuttaisi trooppisten koralliriuttojen, Alppien jäätikköjen ja arktisen kesäjään menettämisen. Kyseeseen voi tulla myös Grönlannin jääpeitteen peruuttamaton sulaminen, joka nostaisi merien pintaa reilusti, on Hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli IPCC sanonut.

IPCC kertoi lokakuussa, että lämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen oli mahdollista, mutta se vaatisi nopeita ja ennen kuulumattomia muutoksia ihmisten käyttäytymisessä.

– Nähtäväksi jää miten tämä muuttuu toimiksi siinä, mitä hallitukset ovat valmiit panemaan pöydälle, sanoi Bill Hare, Climate Analyticsin johtaja. Järjestö kuuluu CAT:iin.

Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen sellaiset maat kuten Argentiina, Kanada, Chile, Intia sekä Euroopan unioni ovat liikkuneet oikeaan suuntaan päästöjä vähentämällä.

”Mikäli tätä laajennetaan, nämä yhteiset toimet voivat kääntää globaalien päästöjen käyrän”, sanottiin raportissa.

Mutta sellaiset maat kuten Yhdysvallat, Australia, Brasilia, Indonesia, Venäjä ja Arabiemiraatit ovat pysyneet paikallaan tai jopa taantuneet.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti