Uutiset

Tutkimus: Merten pinnannousu uhkaa kolme kertaa suurempaa ihmisjoukkoa kuin aiemmin on arvioitu

Noin 300 miljoonaa ihmistä asuu alueilla, jotka jäävät tulvien alle ainakin kerran vuodessa vuosisadan puoliväliin mennessä.
Filippiiniläinen poika kahlasi muutama vuosi sitten myrskyjen nostattamissa tulvavesissä pääkaupungissa Manilassa. Kuva: FRANCIS R. MALASIG / EPA
Filippiiniläinen poika kahlasi muutama vuosi sitten myrskyjen nostattamissa tulvavesissä pääkaupungissa Manilassa. Kuva: FRANCIS R. MALASIG / EPA

Ilmastonmuutoksen aiheuttaman merten pinnannousun aiheuttama riski on aliarvioitu, kertoo tiedelehti Naturessa tällä viikolla julkaistu tutkimus. Rannikkoalueiden tulvat uhkaavat yli kolme kertaa suurempaa ihmisjoukkoa kuin tähän asti on oletettu, arvioi tutkimuksen tehnyt yhdysvaltalainen tiedejärjestö Climate Central.

Vuoteen 2050 mennessä merten pinnannousu uhkaa noin 237 miljoonaa ihmistä erityisesti Aasiassa sekä Pohjois-Amerikan ja Euroopan rannikkokaupungeissa. Riskialueet kuten Kiina, Bangladesh, Intia ja Vietnam kuuluvat alueisiin, joissa on suuri väestöntiheys.

Tutkimuksen mukaan tällä hetkellä 300 miljoonaa ihmistä asuu alueilla, joissa vuosittaiset tulvat ovat vuosisadan puoliväliin mennessä todennäköisiä, ellei alueelle rakenneta toimivia tulvaesteitä. Aiempien arvioiden mukaan uhka on kohdistunut 80 miljoonaan ihmiseen.

Päästöjen lasku ei vaikuta

Uhka on tutkijoiden mukaan arvioitu aiemmin pienemmäksi, koska asuttujen rannikkoalueiden korkeus merenpinnasta oli aiemmissa tutkimusaineistoissa arvioitu todellisuutta korkeammaksi. Siksi useita alueita on pidetty turvallisempana kuin ne ovat.

– Ymmärrämme nyt, että merten pinnannousu ja rannikkoalueiden tulviminen aiheuttaa paljon suuremman riskin kuin aiemmin on ymmärretty, sanoi kolmevuotisessa tutkimuksessa mukana ollut Benjamin Strauss Climate Centralista.

Arvio ei muutu, vaikka hallitukset onnistuisivat laskemaan päästöjä nopeasti, tutkijat sanovat Reutersin mukaan. Päästöjen leikkaaminen nyt hillitsisi kuitenkin vuosisadan loppuun mennessä tapahtuvia muutoksia.

Sen sijaan uusi arvio vaikuttaa ilmastonmuutokselta suojautumisen kannattavuuteen, kuten tulvaesteiden rakentamiseen.

– Tämä muuttaa kokonaan hyöty-kustannussuhteen, Strauss sanoi.

Suojautuminen selvitettävä

Merten pinnankorkeus voi nousta noin metrillä vuosisadan loppuun mennessä, jos hiilidioksidipäästöjä ei rajoiteta, kertoi hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raportti syyskuussa.

Päästöjen kasvun jatkuessa nykyisellään vuosisadan loppuun mennessä maa-ala, jolla asuu nyt 250 miljoonaa ihmistä Kiinassa, Bangladeshissa, Intiassa, Vietnamissa, Indonesiassa ja Thaimaassa jää vuorovesi-ilmiössä nousuveden alle. Myös laajat alueet Hollannissa, Lontoossa, New Yorkissa, Miamissa ja Tokiossa ovat riskialueita.

Tutkijat kehottivat hallituksia paitsi leikkaamaan päästöjä, myös panostamaan tutkimuksiin, jotka selvittäisivät pinnannousulta suojautumista.

– Emme tiedä, ovatko nykyiset suojautumistoimet rannikoilla riittäviä tulevaisuudessa, Strauss sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic