Uutiset

Tutkimus: Pohjois-Amerikkaa peittänyt jäätikkö suli luultua nopeammin – käykö Grönlannissa samoin?

Uuden tutkimuksen mukaan Pohjois-Amerikkaa viime jääkauden aikana peittänyt jäätikkö suli nopeammin kuin tähän asti on arvioitu.

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan osapuilleen nykyisen Grönlannin mannerjäätikön kokoinen jäätikkö peitti nykyisen Kanadan länsiosia, ja tähän asti on otaksuttu, että se suli noin 13 000 vuotta sitten.

Ilmaston lämpeneminen ja merenpinnan nousu oli kuitenkin alkanut jo 1 000 vuotta aiemmin. Uuden tutkimuksen mukaan jääpeite olikin sulanut Kanadassa laajoilta alueilta pois jo noin 14 000 vuotta sitten.

Tutkimuksen mukaan puolet jäätikön massasta hävisi vain 500 vuoden kuluessa nostaen merenpintaa 2,5–3 metrillä. Sulaminen on todennäköisesti aiheuttanut isoja muutoksia merivirtoihin.

Tutkijoiden mukaan sulanut jäätikkö laajentui uudestaan, kun ilmasto jäähtyi tuhat vuotta myöhemmin, kunnes alkoi sulaa lopullisesti pois. Mannerjäätiköiden sulaminen onkin äärimmäisen monimutkainen prosessi, sanoo fysiikan professori Marc Caffee Purduen yliopiston tiedotteessa.

Viime jääkauden kokemukset voivat tutkijoiden mukaan antaa viitteitä siitä, mikä Grönlannin mannerjäätikköä odottaa. Sen tilavuuden on todettu supistuneen viime vuosikymmeninä.

Uudet tiedot auttavat myös selvittämään, milloin ja miten ensimmäiset ihmiset tulivat Pohjois-Amerikkaan. Ihmisen uskotaan saapuneen mantereelle 14 600–18 000 vuotta sitten, mutta uuden tutkimuksen mukaan jäätiköt ovat sulaneet pois reitiltä vasta noin 13 400 vuotta sitten.

Jäätiköiden sulamisesta kantautuu tällä hetkellä tietoja kaikkialta maailmasta. Jäätikkötutkija Mauri Pelto kirjoitti aiemmin blogissaan, että 165 eri alueilla sijaitsevasta jäätiköstä 162 oli vetäytynyt merkittävästi vuosina 1984–2015.

The Economist -lehti uutisoi lokakuussa, että Venezuelasta on tulossa maailman ensimmäinen maa, joka menettää ilmastonmuutoksen seurauksena kaikki jäätikkönsä.

Vielä vuonna 1991 Venezuelassa sijaitsevan vuoriston viittä huippua peitti jäätikkö. Nyt jäljellä on enää yksi, Humboldtin jäätikkö. Sen pinta-ala vastaa enää kymmentä jalkapallokenttää, ja jäätikön arvioidaan sulavan kokonaan pois vuosikymmenessä tai kahdessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic