Uutiset

Tutkimus: psykoosilääkkeet saavat Alzheimeria sairastavat kaatuilemaan ja aiheuttavat kohonneen riskin päävammoihin

Psykoosilääkkeet voivat aiheuttaa väsymystä, matalaa verenpainetta ja rytmihäiriöitä, jotka kaikki voivat johtaa kaatuiluun.
Alzheimeria sairastavien käytöshäiriöitä hoidetaan usein psykoosilääkkeillä. Ne aiheuttavat kaatuilemista ja kohonneen riskin saada päävammoja. Kuva: Tomi Glad
Alzheimeria sairastavien käytöshäiriöitä hoidetaan usein psykoosilääkkeillä. Ne aiheuttavat kaatuilemista ja kohonneen riskin saada päävammoja. Kuva: Tomi Glad

Psykoosilääkkeiden käyttö Alzheimeria sairastavien lääkityksessä aiheuttaa voimakkaasti kohonneen riskin kaatuilla ja saada päävammoja.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa todettiin, että psykoosilääkkeitä käyttävillä oli 29 prosenttia suurempi riski päävammoihin ja 22 prosenttia suurempi riski aivovammoihin kuin psykoosilääkkeitä käyttämättömillä.

– Psykoosilääkkeet saattavat haittavaikutuksina aiheuttaa väsymystä, pystyasennossa ilmaantuvaa matalaa verenpainetta ja rytmihäiriöitä, jotka kaikki voivat johtaa kaatumiseen, tutkija Vesa Tapiainen Itä-Suomen yliopistosta kertoo tiedotteessa.

Havaittu riski oli suurimmillaan lääkkeen käytön aloituksen aikaan. Tulokset julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Suosituksen mukaan vain lyhytaikaiseen käyttöön

Psykoosilääkkeitä käytetään usein käytösoireiden hoitamiseen Alzheimerin tautia sairastavilla. Hoitosuositusten mukaan näiden oireiden ensisijainen hoito on aiheuttavien tai laukaisevien tekijöiden, kuten kivun, poistaminen tai hoito ja sen jälkeen tulisi suosia lääkkeettömiä vaihtoehtoja.

Psykoosilääkkeitä tulisi suositusten mukaan käyttää vain vaikean psykoottisuuden, aggressiivisuuden ja levottomuuden hoitoon mahdollisimman lyhytaikaisesti. Psykoosilääkkeiden käytön vähentäminen voisi vaikuttaa myönteisesti myös pää- ja aivovammojen vähenemiseen.

Tutkimuksessa käytettiin maanlaajuista MEDALZ-rekisteriaineistoa, joka käsittää Suomessa vuosina 2005–2011 Alzheimerin tautiin sairastuneet kotona asuvat henkilöt eli kaikkiaan 70 719 henkilöä.

Tutkimus tehtiin Suomen Akatemian ja Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin rahoituksella.

Uusimmat

Fingerpori

comic