Uutiset

Tutkimus: Suomalaisten oikeustajussa suurta hajontaa – seksuaalirikoksissa kansan oikeus on ankara

Kansalaiset tuomitsisivat tuomareita ankarammin väkivalta- ja seksuaalirikoksista sekä rattijuopumuksesta, paljastaa tuore tutkimus.

Erot ovat kuitenkin tuomarikuntaan pieniä. Tutkimuksesta vastannut Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkija Juha Kääriäinen kertoo, että tuomarit ovat kansalaisia keskimääräistä ankarampia verorikoksissa sekä huumausaineiden maahantuonnissa.

Tuomarikunta myös antoi keskimäärin kansalaisia pidempiä ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Keskihajontaa oli Kääriäisen mukaan tutkimuksessa paljon varsinkin kansalaisten kesken, että siitä on vaikea tehdä mitään yhteistä linjaa kaikkia suomalaisia yhdistävästä oikeustajusta.

Tutkimus jopa asettaa koko käsitteen ”yleinen oikeustaju” hänen mukaansa kyseenalaiseksi.

-Käsityksiä rangaistusten oikeasta tasosta vaihtelee paljon, ja ne riippuvat monenlaisista tekijöistä, Kääriäinen kertoo Lännen Medialle.

Hänen mukaansa syitä sille, miksi vaihtelu on niin suurta, pitää tutkia edelleen. Vastaajien koulutustasokaan ei selittänyt suurta hajontaa, mikä oli Kääriäisestä yllättävää.

Oikeusministeriön pyynnöstä

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti teetti tutkimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää suomalaisten asennoitumista rikoksiin ja niistä säädettyihin rangaistuksiin. Tutkimus julkaistiin keskiviikkona.

Tutkimuksen tilasi oikeusministeriö, ja se pohjautuu ministeriön mukaan hallitusohjelmaan. Ohjelman mukaan rangaistusten on vastattava suomalaisten yleistä oikeustajua.

Tutkimuksessa pyydettiin sekä tuomareita että tavallisia kansalaisia antamaan rangaistuksensa samoihin tapahtumiin. Rikostapauksia oli tutkimuksessa kaikkiaan seitsemän erilaista, ja ne olivat todellisia rikostapauksia. Sekä kansalaisille että tuomareille oli annettu samat taustatiedot.

-Oli pyritty löytämään sellaisia tapauksia, jotka ovat omassa rikoslajissaan mahdollisimman tyypillisiä, Kääriäinen sanoi.

Kyselyyn osallistui yli 1 200 kansalaista ja yli 190 tuomaria. Tuomareita oli pyydetty antamaan oikeuskäytännön mukainen rangaistus, kansalaisia puolestaan heidän oikeuskäsitystään kuvaava tuomio.

Kääriäinen tulkitsi erot pääsääntöisesti pieniksi. Tutkimuksessa kävi kuitenkin myös niin, että myös tuomareiden keskinäinen hajonta oli suurta. Hänen mukaansa eroja voi selittää se, että taustatietoja oli annettu tuomarille tavanomaista oikeustapausta vähemmän. Tämä on voinut johtaa linjaeroihin.

-Esimerkiksi katuväkivaltaa kuvaavassa tapauksessa osa tuomareista on voinut tulkita sen törkeänä pahoinpitelynä, osa tapon yrityksenä.

Hän muistuttaa, että oikeuslaitoksessa voi aina valittaa ylempään oikeusasteeseen, jos tuntuu, että tuomio on ollut liian ankara.

Tutkimus paljasti myös, että suomalaiset luottavat melko hyvin oikeuslaitokseen. Kansalaiset olivat myös halukkaita satsaamaan rikosten ennaltaehkäisyyn. Yhdyskuntarangaistuksen käyttö olikin väestövastaajissa suosittua.

Häkkänen: Syksyllä arviointia

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan ministeriössä aiotaan syksyllä käydä läpi tarkemmin, miten oikeustajututkimus vaikuttaa tuomioiden pituuteen.

-Hallitusohjelman mukaisesti keskitymme erityisesti seksuaali- ja väkivaltarikoksiin, sanoo Häkkänen.

Hänen mukaansa asiaa koskeva hallituksen esitys pyritään antamaan vielä tällä eduskuntakaudella.

Hän nostaa tutkimuksesta esiin, että kansalaiset eivät pidä ehdollista vankeusrangaistusta yhtä ankarana tuomiona kuin tuomarit. Ministeriössä on jo aikaisemmin käynnistetty hanke, jossa arvioidaan ehdollista vankeutta.

-Valmistelemme oheisseuraamuksia ehdollisen vankeuden yhteyteen, hän sanoo.

Oheisseuraamukset voivat olla taloudellisia tai tuomitun seurantaan liittyviä, selittää ministeri.

Näihin haettiin ratkaisua

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tekemässä tutkimuksessa annettiin tuomareilla ja kansalaisille seitsemän eri tapausta samoin taustatiedoin. Tapaukset:
1) Väkivalta julkisella paikalla (törkeä pahoinpitely)
2) Sukupuoliyhteys lapsen kanssa (lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö)
3) Sukupuoliyhteys nukkuvan kanssa ja pakottamalla (raiskaus)
4) Väkivalta lähisuhteessa (pahoinpitely)
5) Huumausaineen maahantuonti ja myynti (törkeä huumausainerikos)
6) Verojen vilpillinen välttäminen (törkeä veropetos)
7) Auton kuljettaminen päihtyneenä (törkeä rattijuopumus)
Tapauksiin oli annettava tuomioratkaisu seitsenportaisella asteikolla, joista lievin oli tuomitsematta jättäminen ja ankarin ehdoton vankeus sakon kanssa tai ilman.
Kansalaiset olivat tuomareita ankarampia pahoinpitely- ja seksuaalirikoksissa ja rattijuopumuksessa. Tuomarit tuomitsivat keskimääräistä pidempiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.
Tutkimukseen vastasi 1 251 kansalaista ja 192 tuomaria.
Lähde: Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic