Uutiset

Tutkimusjohtaja: Ei syytä välttää broilerin syömistä - hyvä ruoanvalmistushygienia riittää

 

– Ei ole mitään syytä välttää kotimaisen broilerinlihan ostamista ja syömistä.

Näin vakuuttaa elintarvikeketjujen turvallisuuden edistämisen tutkimusjohtaja Timo Nieminen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista Seinäjoelta.

Evira tiedotti torstaina, että suomalaisessa broilerinlihassa on antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.

Eviran tutkimuksen mukaan 22 prosenttia vuonna 2016 vähittäismyynnissä olleesta tuoreesta broilerinlihasta sisälsi antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL- tai niiden kaltaisia bakteereja.

Riski bakteerien siirtymisestä ihmisiin on pieni, kun noudatetaan hyvää ruoanvalmistushygieniaa. Suomessa näiden broilerikantojen ei ole todettu aiheuttaneen ihmisille vakavia tartuntoja.

– Ihmisten ei pidä pelätä juuri tästä syystä. Broilerinliha ei ole Suomessa aiheuttanut ihmisille vakavia tartuntoja, Timo Nieminen rauhoittelee. Nieminen on myös elintarvikemikrobiologian dosentti.

Antibioottiresistenttiys on lisääntynyt maailmalla

Nieminen kertoo, että ESBL-bakteeri pystyy hajottamaan tietynlaisia antibiootteja.

– Antibioottiresistenttiys on vaarallista, ja se on yleistynyt maailmalla. Tällaisten geenien leviäminen on todella huono asia. Yleisesti sanoen antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat ovat lisääntyneet niin Suomessa kuin maailmalla.

Evira toteaa, että ESBL-bakteerit kulkeutuvat Suomeen ulkomailta tuotavien emolintujen mukana, minkä vuoksi niiden esiintyvyyteen on vaikeaa vaikuttaa.

Niemisen mukaan emolinnut tuodaan ulkomailta, koska maailmalla koko broilerintuotanto perustuu muutaman rodun jalostukseen.

– Jalostusta ei kannata tehdä monessa paikassa, vaan keskittämällä tuotanto toimii tehokkaasti.

Hän arvelee, että Suomeen emolinnut tulevat Ruotsista.

Nieminen ei osaa sanoa, onko emolintujen kasvatuksessa lisätty antibioottien käyttöä.

Nieminen huomauttaa, että Suomessa broilerinkasvatuksessa käytetään antibiootteja huomattavasti vähemmän kuin muissa Euroopan maissa.

– Suomessa eläin saa antibioottia vain, jos on sairas.

Mikrobiologian tutkimusyksikön johtaja, professori Anna-Liisa Myllyniemi Evirasta toteaa, että tuotantopolven broilereita ei Suomessa lääkitä lainkaan.

Broilerinlihan käsittely vaatii huolellisuutta

Evira tähdentää, että ESBL-bakteerit tuhoutuvat elintarvikkeista kuumentamalla, joten tartuntoja voidaan ehkäistä samoin kuin esimerkiksi broilerinlihassa usein esiintyviä kampylobakteereita.

Ruoan riittävä kuumennus, raaka-aineiden asiamukainen käsittely sekä astioiden, välineiden ja käsien pesu ennen ruoanvalmistusta ja työvaiheiden välissä pienentävät riskiä merkittävästi. (Lännen Media – Tanja Nuotio)

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic