Uutiset

Tutkimusjohtajan mukaan työllisyyttä voi lisätä vain 30 000:llä – professori huolestui arviosta: "Olemme lähellä inflaatiota"

Taloustieteen professori Hannu Piekkola Vaasan yliopistosta huolestuu kuullessaan ministeriön tutkimusjohtajan arvion työllisten määrästä.

Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä totesi perjantaina Lännen Medialle, että Suomessa on varaa lisätä työllisyyttä vain reilut 30 000 henkilöä.

Sen jälkeen aletaan törmätä rakenteellisen työttömyyden rajaan, mikä tarkoittaa, että työvoimasta alkaa palkkakilpailu sekä yleinen kustannusinflaatio. Talouden kasvu hiipuu siihen.

Piekkolasta arvio kuulostaa pieneltä luvulta.

-30 000 tulee tänä vuonna eikä varmaan riitäkään. Olemme lähellä inflaatiota, jos se pitää paikkaansa.

Palkkavaatimukset voivat kasvaa

Piekkolan mukaan on tiedossa, että suomalaiset yritykset ovat monen vuoden ajan investoineet vain vähän. Tuotannon lisäämiseksi investointeja pitää lisätä.

-Tänä vuonna oletetaan, että investoinnit kasvavat. Ne vaativat myös osaavaa työvoimaa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoi aiemmin tällä viikolla Lännen Medialle, että osaavan työvoiman puute on jo ykkösongelma joka viidelle liiton 16 000 jäsenyrityksestä. Se uhkaa käynnistynyttä talouden kasvua.

Piekkolan mukaan on mahdollista, että työmarkkinoille syntyy tilanne, jossa palkansaajat voivat kasvattaa palkkavaatimuksiaan. Ammattiliitoille työttömyysaste on yksi neuvotteluvaltti.

-Tällä hetkellä ihmiset eivät pelkää työpaikan menetystä. Palkkavaatimukset ovat ihan toista kuin vuosi sitten, kun kaikki pelkäsivät irtisanomisia.

Tarvittaessa työvoimaa ulkomailta

Työmarkkinoiden rakenne vaikuttaa myös yritysten tuottavuuteen. Jos hyvää työvoimaa ei löydy tai yritykset joutuvat maksamaan siitä ”liikaa”, yritysten tuottavuus heikkenee ja talouden kasvu hiipuu.

Piekkola uskoo, että siinä tapauksessa apuja saadaan työperäisestä maahanmuutosta.

-Silloin kun Suomesta loppuu työvoima, väkeä alkaa tulla ulkomailta.

Avain yrityksen menestymiseen ja maailmalla pärjäämiseen on hänen mukaansa koulutettu työvoima. Suomalaisten palkkoja hän ei pidä ollenkaan niin korkeina muihin maihin verrattuna, päinvastoin.

Piekkola huomauttaa, että tuotantoa on alkanut valua jo takaisin Suomeen Aasian maista. Kuljetuskustannukset tulevat siellä kalliiksi ja robotisaatio alentaa Suomessa työvoimakustannuksia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti