Uutiset

Tutkinnanjohtaja Tikkakoski-jutun tutkinnasta: yksi etsintä toistaiseksi tehty

Keskusrikospoliisi on toistaiseksi suorittanut yhden etsinnän Helsingin Sanomien julkaisemaan Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta kertovaan juttuun liittyen.

-Tällä hetkellä muita ei ole suunniteltu, keskusrikospoliisin rikostarkastaja, tutkinnanjohtaja Markku Ranta-aho kertoo Lännen Medialle maanantaina iltapäivällä.

Poliisi suoritti erityisen kotietsinnän kiireellisenä sunnuntai-iltana Helsingin Sanomien toimittajan kotiin. HS:n mukaan etsinnän kohde oli toimittaja Laura Halmisen asunto. Halminen oli toinen kirjoittaja jutussa, jossa on julkaistu katkelmia salaisista asiakirjoista.

-Seuraavina päivinä katsotaan, keitä tulee kuulustella, sanoo Ranta-aho

-Se ratkaisee paljon, minkälaisia toimenpiteitä sen jälkeen tullaan tekemään, hän jatkaa.

Erityinen kotietsintä

Poliisilla on oikeus suorittaa yleinen kotietsintä päällystöön kuuluvan poliisin eli komisarion luvalla. Erityisen kotietsinnän voi tehdä tuomioistuimen luvalla, ellei etsintä ole tarpeen tehdä kiireellisenä.

Helsingin Sanomien toimittajan kodin etsinnässä oli poliisin mukaan kyse kiireellisenä tehdystä kotietsinnästä. Yle on jutussaan tiivistänyt, että erityinen kotietsintä tulee kyseeseen silloin, kun etsintäpaikassa voi olla tietoja, joita ei ole poliisille tarkoitettu.

Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi lääkäreiden vastaanotot. Tuomioistuimen lupa vaadittaisiin myös, jos erityinen etsintä kohdistettaisiin Helsingin Sanomien toimitukseen. Erityisessä etsinnässä on oltava mukana etsintävaltuutettu. Sunnuntaisessa kotietsinnässä etsintävaltuutettuna toimi asianajaja.

Ranta-ahon mukaan pakkokeinohakemuksia ei ole ainakaan toistaiseksi jätetty Helsingin käräjäoikeuteen.

Epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastuminen

Keskusrikospoliisi tutkii, onko Helsingin Sanomien jutun julkaisun yhteydessä syyllistytty turvallisuussalaisuuden paljastamiseen ja virkasalaisuuden rikkomiseen. HS:n toimitukseen kohdistuva epäily on Ranta-ahon mukaan ensisijaisesti turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

Poliisin mukaan tutkinnassa on kyse siitä, onko julkisuudessa käsitelty tietoja, joiden paljastuminen voisi aiheuttaa uhkaa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle.

Tietovuodosta ja sen pohjalta tehdystä lehtijutusta teki tutkintapyynnön Puolustusvoimat.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomittu voi rikoslain mukaan saada vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti