Uutiset

Tutut puolueet, huippujännittävä vaali-ilta, vaikeat hallitusneuvottelut – tämähän menee aivan kuin Ruotsissa

Gallupien kärjessä ennen vaali-iltaa olivat sosiaalidemokraatit, oikeistopopulistit ja kokoomus. Kuinkas sitten kävikään? Suomen vaaliasetelma on hyvinkin tuttu viime syksyltä Ruotsista, jossa hallitus saatiin valmiiksi vasta tämän vuoden puolella.
Ruotsissa sosiaalidemokraattipääministeri Stefan Löfven saavutti tuskaisen väännön jälkeen jatkokauden vähemmistöhallitukselleen. Kuva: STEPHANIE LECOCQ
Ruotsissa sosiaalidemokraattipääministeri Stefan Löfven saavutti tuskaisen väännön jälkeen jatkokauden vähemmistöhallitukselleen. Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Vaalisunnuntain alla ei voi olla muistelematta reilun puolen vuoden takaista viikonloppua Tukholmassa.

Ennen Ruotsin vaalien ratkaisua gallupien kärjessä olivat sosiaalidemokraatit, ruotsidemokraatit ja maltillinen kokoomus blokkeineen.

Ketkä yrittävätkään muodostaa hallitusta Suomessa vaalien jälkeen? Sdp, perussuomalaiset tai kokoomus. Äänestäjät ratkaisevat kisan voittajan sunnuntaina.

Oikeistopopulisteilla vaikeuksia vaikuttaa

Oikeistopopulistisilla ruotsidemokraateilla oli sama ongelma kuin perussuomalaisilla nyt voi olla. Edes suurimpana ruotsidemokraattien olisi ollut mahdotonta muodostaa hallitus, koska yhteistyökumppaneita ei ollut.

Perussuomalaisten tilanne ei ole yhtä toivoton, mutta vaikea se on. Suurimpana perussuomalaisten pitäisi löytää yhteinen sävel joko keskustan ja kokoomuksen kanssa tutun perusporvarihallituksen kasaamiseksi tai sitten yrittää saada aikaan sopu sdp:n kanssa. Muilta suurilta puolueilta se vaatisi melkoisia sanojen syömisiä.

Siksi perussuomalaisten äänestäjä ei voi tietää, onko hänen puolueellaan mahdollisuuksia hallitukseen. Toisaalta äänestäjä voi luottaa siihen, että suurella perussuomalaisella oppositiopuolueella olisi painoarvoa. Hallitus tuskin voisi täysin jättää sen kantoja huomioimatta kannatuksen kasvun pelossa.

Pattitilanne hallitusneuvotteluissa

Hallitusneuvotteluista tuli Ruotsissa yli neljän kuukauden mittaiset ja äärimmäisen vaikeat. Vuorotellen sosiaalidemokraatti Stefan Löfven ja maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson yrittivät kasata hallituksen. Löfven nappasi pääministerin paikan vasta kun blokit murtuivat.

Suomessa hallituksen muodostamista pääsee yrittämään ensin näillä näkymin sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Suomessa blokkipolitiikka ei rajoita hallitusvaihtoehtoja, mutta tuskin neuvotteluista tulee helppoja täälläkään.

Koska sdp:n kannatus jäänee pieneksi Ruotsin vasemmistoblokin tavoin, tarvitaan välttämättä tukea oikealta ja useilta pienemmiltä puolueilta. Sdp:n kannatus on viimeisimpien mittausten mukaan alle 20 prosenttia, mikä olisi historiallisen pieni suurimmalle puolueelle eduskuntavaaleissa.

Mitä enemmän puolueita hallitukseen tulee, sitä vaikeampi on saada aikaan poliittisia uudistuksia ja sitä vähemmän on liikkumavaraa. Sdp:n monille vaalilupauksille voi äkkiä heittää hyvästit, kun se mielii pääministeripuolueeksi.

Eroja vaalikäytännöissä ja hallitsemisessa

Ruotsissa ja Suomessa äänestäjällä on erilainen kuluttajansuoja.

Ruotsissa on voinut äänestää blokkien ansiosta hallitusta ja sen ohjelmaa, mutta listavaalin takia henkilöä vain rajoitetusti. Viime vaalien pattitilanne tosin mursi blokkipolitiikan.

Suomessa ei voi äänestää hallitusta eikä ohjelmaa, mutta voi äänestää henkilöä. Puolueet eivät Suomessa voi Ruotsin tapaan määrätä, kuka nousee ensimmäisenä eduskuntaan, vaan meritoituneet konkaripoliitikotkin voivat saada kansan tuomion ja jäädä rannalle.

Ruotsissa myöskään vähemmistöhallitus ei ole perinteisesti ollut ongelma.

Nytkin valtiopäivillä jatkaa sosiaalidemokraattien ja lähes valtiopäiviltä pudonneen ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus, joka saa tukea vasemmistopuolueelta, keskustalta ja liberaaleilta.

Suomessa samanlainen järjestely ei toimisi, sillä eduskunnan pienpuolueetkin haluavat omat ministerinsalkkunsa, eivätkä ne tyydy vain tukemaan hallitusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic