Uutiset

"Tuuli on palannut Euroopan purjeisiin" – Juncker vetosi EU:ta toimimaan, lupaili parempaa demokratiaa

Euroopan pitäisi alkaa rakentaa yhteistä tulevaisuuttaan nyt, kun ”aurinko paistaa”.

Näin totesi ja arvioi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker keskiviikkona Euroopan parlamentille pitämässään Unionin tila -puheessaan.

Juncker aloitti tunnin mittaisen puheensa optimistisena. Hän totesi, että maanosan työttömyys on alimmillaan yhdeksään vuoteen ja talouskasvu koskettaa paitsi euro-aluetta että myös muuta EU:ta.

-Tuuli on palannut Euroopan purjeisiin, Juncker totesi.

Samalla hän vetosi Euroopan päättäjiin ja pyysi, että Eurooppa alkaisi rakentaa nyt EU:n tulevaisuutta.

-Saamme aikaan hyviä tuloksia, jos kaikki rakentavat siltaa, jolla voimme kohdata.

Hän viittasi myös puheessaan vuoteen 2019, jolloin Britannian on määrä erota unionista. Hän totesi, että parlamentti tulee katumaan päätöstä, mutta se tulee kunnioittamaan brittien tahtoa. Juncker kuitenkin sanoi, että elämä jatkuu brexitin jälkeen.

Jokavuotista Unionin tila -puhetta odotettiin tänä vuonna poikkeuksellisen paljon, koska se osui Euroopan parlamenttikauden puoleenväliin.

Juncker esittikin puheessaan viisi asiaa, joihin nykyisen parlamentin pitäisi tarttua ennen sen nykyisen kauden päättymistä.

Hän mainitsi kahden välisten kauppasopimusten vahvistamisen, yritysten kilpailukyvyn parantamisen, ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ja kansalaistensa suojelun digiympäristössä.

Maahanmuuttoon hän keskittyi perusteellisesti.

-Vaikka maahanmuutto herättää keskustelua, olemme päässeet eteenpäin. Suojelemme ulkorajojamme entistä enemmän, hän totesi.

-Niiden, joilla ei ole oikeutta pysyä EU:ssa, täytyy palata lähtömaahan. Meidän on merkittävästi vahvennettava toimiamme tällä alueella. Tämä on ainoa tapa, jolla voimme osoittaa solidaarisuutta niille, jotka todella tarvitsevat suojelua.

Hän puhui myös Euroopan puolustuskyvyn parantamisesta ja toivoi, että EU:n puolustusunioni menisi eteenpäin.

-Tarvitsemme sen, ja Nato haluaa meidän saavan sen.

Juncker esitti myös odotetunlaisesti oman näkemyksensä Euroopan tulevaisuudesta. Tätä oli odotettu, koska komissio julkaisi keväällä Valkoisena paperina tunnetun asiakirjan, jossa komissio hahmotteli yhteistä tulevaisuutta viiden erilaisen skenaarion pohjalta.

Juncker vetosi omassa näkemyksessään entistä yhtenäisemmän Euroopan unionin puolesta, ja hän toivoi, että niin Schengen- kuin euro-aluekin laajenisi.

Turkilla ei kuitenkaan hänen mukaansa ole lähitulevaisuudessa edellytyksiä hakea unionin jäsenyyttä.

Hän totesi, että Euroopan unionin pitää rakentua kolmen perusarvon varaan: vapauden, tasa-arvon ja oikeuden kunnioittamisen.

-Tasa-arvoisessa unionissa ei ole kakkosluokan kansalaisia.

Hän toivoi EU:lle uutta yhteistä talousministeriä ja mainitsi myös sen, että Euroopan unionin vaaleissa voisi olla maita ylittäviä listoja.

Hän kuitenkin peräsi entistä parempaa läpinäkyvyyttä ja toivoi toimivampaa demokratiaa.

Juncker esimerkiksi lupasi, että tulevien vapaakauppasopimusten vedokset tultaisiin julkaisemaan entistä paremmin.

Hän myös esitti, että Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission puheenjohtajan tehtävät yhdistettäisiin tulevaisuudessa.

-Tätä ehdotusta ei suunnattu meille, Juncker totesi viitaten itseensä ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaan Donald Tuskiin.

-Eurooppa olisi selkeämpi, jos olisi yksi kapteeni ruorissa, hän sanoi.

Parlamentti ruoti Junckerin puhetta kaksisuuntaisesti. Esimerkiksi ALDE-ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt kiitti Junckerin näkemyksiä, mutta EFDD:n englantilaismeppi Nigel Faragen viesti oli toisenlainen.

-En voi sanoa muuta kuin että luojan kiitos olemme lähdössä EU:sta, kuittasi Farage.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic