Uutiset

Tuulivoima-ala tyytyväinen tukipakettiin, laskee tarvitsevansa arvioitua vähemmän tukea

Tuulivoima-ala on tyytyväinen uusiutuvan energian tukipakettiin, vaikka se ei kaikkia alan toiveita täyttänytkään.

-Tärkeintä alan sijoittajille on se, että tukimekanismi saatiin viimein hyväksyttyä, sanoo Megatuuli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen.

Savolainen edustaa kymmenen Suomessa toimivan tuulivoimayhtiön Voimaa tuulesta -yhteenliittymää. Yhtiöillä on Suomessa 64 toiminnassa olevaa ja 17 rakenteilla olevaa tuulivoimalaa.

Uusiutuvan energian tukijärjestelmää koskeva lakiesitys hyväksyttiin keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa äänin 148—15. Vastaan äänestivät perussuomalaisten kansanedustajat.

Tuulivoiman asema tukijärjestelmässä oli hankalin asia koko eduskuntavalmistelun ajan.

Esimerkiksi kansanedustaja Kaj Turunen (kok.), joka sinisten kansanedustajana johti talousvaliokuntaa, kritisoi tukijärjestelmän suosivan tuulivoimaa. Turunen sanoi Lännen Median haastattelussa 8. toukokuuta, että tukipaketista menee tuulivoimalle 200 miljoonaa euroa.

Tukijärjestelmä rakentuu tarjouskilpailuihin, jossa kilpailutetaan 1,4 terawattituntia tuotantoa.

Savolainen sanoo, että hänen arvionsa mukaan veronmaksajien maksama tuotantotuki tuulivoimalle on paljon pienempi.

-Kustannukset veronmaksajille ovat 20—60 miljoonaa euroa 12 vuoden aikana, sanoo Savolainen.

Savolainen kertoo, että alan tavoitteena on rakentaa 7000 megawattia lisää tuulivoimaa lähivuosina. Se tarkoittaa nykyisen kapasiteetin nelinkertaistumista.

-Tuulivoimainvestorit ovat valmiita sijoittamaan Suomeen tämän vaatimat kahdeksan miljardia euroa. Ne tuottaisivat pelkästään voimalaitosverona kunnille elinkaarensa aikana 875 miljoonaa euroa, laskee Seppo Savolainen.

Markkinaehtoisuuden aika lähenee

Tuulivoiman rakentaminen on käynyt kalliiksi suomalaisille veronmaksajille avokätisen vanhan tukijärjestelmän vuoksi.

Seppo Savolainen sanoo, että pian ollaan tilanteessa, jossa tuulivoiman rakentaminen ei tarvitse tukea. Tukijärjestelmä on hänen mielestään vain välivaiheen ratkaisu.

-Tuulivoima pystyy tarjoamaan muita tuotantomuotoja edullisemmin sähköä jo nyt pitkillä sopimuksilla. Markkinan muodostumista tulisi edistää ja teollisuutta aktivoida ostamaan uutta tuulivoimaa, likaisen tuotannon ylläpitämisen sijaan, sanoo Savolainen.

Likaisella tuotannolla hän tarkoittaa esimerkiksi fossiilisilla polttoaineilla tuotettua energiaa, jota käyttävä teollisuus saa tukea esimerkiksi sähköveron huojennuksen kautta.

-Likainen energia on tuen avulla halvempaa kuin vihreä energia, mutta kilpaillessaan uusinvestoinneista, vihreä energia voittaa, sanoo Savolainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic