Uutiset

Tuulivoimatuki vastatuulessa eduskunnassa, satojen miljoonien tukipaketti voi mennä uusiksi

Hallituksen satojen miljoonien eurojen tukipaketti uusiutuvalle energialle voi mennä ajattelutavaltaan kokonaan uusiksi, jos eduskunnan talousvaliokunnassa itävät ajatukset saavat laajemman tuen.

Nyt kyse ei ole vain kiistelystä, syrjitäänkö vesivoimaa vai suositaanko tuulivoimaa. Kiistely ehti jumiuttaa uusiutuvan energian tukipaketin käsittelyn moneksi kuukaudeksi talousvaliokunnassa.

-Jos pyrkimyksenä on ilmastopäästöjen vähentäminen, päästäänkö jollakin muullakin tavalla kuin tuulivoimalla samaan lopputulokseen ja kustannustehokkaammin, kysyy valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin.).

-Onko ajattelu tuotantotuesta vanhakantaista. Jos tavoitteena on CO2-päästöjen vähentäminen, olisiko joku muukin vaihtoehto tuotantotuelle, säestää valiokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok.).

Molemmat ovat hallituspuolueiden edustajia, joiden pitäisi puolustaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) esitystä.

Jaskari myöntää, että hallituksen energia- ja ilmastolinjauksia on noudatettava. Niiden yhteydessä sovittiin, että tuulivoimatuen poistuessa järjestetään vielä 2 TWh:n edestä kilpailua toteuttamalla huutokauppa. Huutokaupassa pärjänneet energiamuodot saavat sähkömarkkinoilta saatavan hinnan päälle kiinteän hintalisä, preemion.

-Nyt on kyseessä keskustelu, onko se paras tapa vai pitäisikö tukea käyttää uusiin teknologioihin. Niistä voisi saada skaalaamalla jopa vientituotteita. Koskaan ei liian myöhäistä keskustella.

Turunen ja Jaskari sanovat, että avarammalle vaihtoehtojen pohdinnalle on talousvaliokunnassa heitä laajemminkin kannatusta.

-Kukaan ei ole tyrmännyt sitä, etteikö tällaista vaihtoehtojen punnintaa voisi tehdä, sanoo Jaskari.

Lännen Media pyysi asiasta myös ministeri Kimmo Tiilikaiselta haastattelua, mutta Tiilikainen ei halunnut ottaa kantaa valiokunnassa käynnissä olevaan keskusteluun.

Esityksessäkin korjattavaa

Vaikka perusteellista muutosta esitykseen ei tulisikaan, se ei Turusen mielestä noudata eduskunnan päättämää energia- ja ilmastostrategiaa. Uusiutuvan energian tuen pitäisi olla teknologianeutraali. Nyt hallituksen esitys jättää vesivoiman uusiutuvan energian muotona kokonaan ilman tukea. Lisäksi lämpöä ja sähköä tuottavat chp-laitokset on tietyillä reunaehdoilla rajattu ulkopuolelle.

Turusen mielestä hallituksen esitys tarkoittaa käytännössä tuulivoimayhtiöille räätälöityä tukijärjestelmää.

-Jos kilpailutus laitetaan pystyyn lakiesityksen perusteella, mukana ei ole mitään muuta kuin tuulivoimaa. Vanhan syöttötariffijärjestelmän lisäksi, joka tulee maksamaan veronmaksajille yhteensä kolme miljardia euroa, ollaan siis luomassa uutta tukijärjestelmää tuulivoimalle. Samaan aikaan kun hallitus yrittää leikata yritystukia, luodaan uusi noin 300 miljoonan euron tuki suoraan yrityksille. Kokonaisuus ei ole oikein balanssissa, sanoo Turunen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti