Uutiset

Twitter ja Facebook syyttävät Kiinaa sosiaalisen median kampanjasta Hongkongin protesteja vastaan

Twitter sulki liki tuhat tiliä, joilla oli koordinoituja operaatioita ja joita johdettiin Kiinasta käsin.
Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam puhui medialle tiistaina sanoen etsivänsä keinoja mielenosoitusten lopettamiseksi. Kuva: JEROME FAVRE
Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam puhui medialle tiistaina sanoen etsivänsä keinoja mielenosoitusten lopettamiseksi. Kuva: JEROME FAVRE

Twitter Inc ja Facebook Inc kertoivat maanantaina hajottaneensa valtion tukeman sosiaalisen median kampanjan, joka oli lähtöisin Manner-Kiinasta ja joka yritti vähätellä Hongkongin mielenosoituksia.

Twitter sanoi sulkeneensa 936 tiliä, joiden operaatiot näyttivät olevan koordinoituja valtion tukemia yrityksiä Kiinasta käsin. Sen mukaan nämä tilit olivat vain kaikkein aktiivisimpia osia kampanjasta. ”Laajempi, roskapostimainen verkosto”, joka käsitti noin 200 000 tiliä, oli suljettu jo ennen kuin se ehti kunnolla aktiiviseksi.

Myös Facebook kertoi poistaneensa tilejä ja sivuja pieneltä verkostolta saatuaan vihjeen Twitteriltä. Se kertoi tutkimustensa löytäneen linkkejä yksilöihin, jotka toimivat Kiinan hallituksen kanssa.

Hongkongin protestit ovat olleet yksi suurimmista haasteista Kiinan presidentille Xi Jinpingille sen jälkeen kun hän tuli valtaan vuonna 2012. Mielenosoitukset alkoivat kesäkuussa opposition halutessa torjua lain, joka olisi sallinut rikoksesta epäillyn luovuttamisen oikeudenkäyntiin Manner-Kiinaan. Protestit ovat sittemmin laajentuneen demokratiaa vaativiksi mielenosoituksiksi.

Huoli USA:n tulevista vaaleista

Sosiaalisen median yhtiöillä on ympäri maailmaa paineita kahlita kielletyn poliittisen kampanjoinnin muotoja verkossa. Erityisen huolissaan ollaan Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaaleista. 22 kuukautta kestänyt tutkimus Yhdysvalloissa paljasti, että Venäjä sekaantui ”laajasti ja systemaattisesti” vuoden 2016 vaaleihin auttaakseen Donald Trumpia presidentiksi.

Kiinan suurlähetystö Washingtonissa ja Yhdysvaltain ulkoministeriö eivät halunneet kommentoida asiaa.

Twitter julkaisi esimerkkejä tviiteistä, jotka yrittivät vähätellä Hongkongin protestien laillisuutta ja poliittisuutta.

Eräässä tviitissä oli kuva mielenosoittajista, jotka ryntäsivät Hongkongin lakiasäätävän neuvoston (Legco) rakennukseen. Alla oli teksti: ”Ovatko nämä ihmiset, jotka musersivat Legcon hulluja vai saavatko he hyötyä pahoilta tyypeiltä? Se on täysin väkivaltaista käytöstä, emme halua teitä radikaaleja ihmisiä Hongkongiin. Painukaa pois täältä!”

Facebookin tarjoamissa esimerkeissä protestoijia verrattiin torakoihin, jotka ”kieltäytyvät näyttämästä kasvojaan”.

Sekä Twitterin että Facebookin toiminta on estetty Manner-Kiinassa mutta sallittu Hongkongissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic