Uutiset

Tykinlaukauksia, hovikuuluttajia ja lääkäreiden allekirjoittama julistus – Näin Britannian pikku prinssin syntymään reagointiin

Britannian prinssi ja Cambridgen herttua William ja herttuatar Catherine saivat maanantaina perheenlisäystä. Parin kolmas lapsi tulee olemaan arvonimeltään Cambridgen prinssi, ja on kruununperimysjärjestyksessä viides.

Vauva syntyi nopeasti, muutaman tunnin kuluessa. Hänen äitinsä herttuatar Catherine saapui St. Mary’s -sairaalaan maanantaiaamuna kuudelta paikallista aikaa. Synnytys kesti noin seitsemän tuntia. Poikavauvan syntymästä kerrottiin yhdeltä paikallista aikaa. Virallinen syntymäaika on 11:01 aamupäivällä, ja poika painoi syntyessään 3827 grammaa. Prinssi William oli mukana synnytyksessä.

Syntymästä kerrottiin ensin kuningatar Elisabetille, prinssi Philipille, Catherinen vanhemmille, prinssi Charlesille sekä prinssi Harrylle. Kuningatar Elisabetin lapsenlapsenlapsen tulevaisuuden odotetaan olevan valoisa ja etuoikeutettu. Britannia juhlisi pikkuprinssiä maanantaina monin perinteisin tavoin. Listasimme, miten kuninkaallisen syntymään reagointi eroaa tavallisen kansalaisen syntymästä.

Väkijoukko hurrasi prinssille. Väkijoukko kerääntyi St. Mary’s -sairaalan edustalle jo hyvissä ajoin maanantaina nähdäkseen kuninkaalliset. Uskollisimmat rojalistit hurrasivat ja taputtivat, kun tieto vauvan syntymästä kerrottiin virallisesti. Taputus jatkui, kun prinssi William haki hänen kaksi vanhempaa lastaan, prinssi Georgen ja prinsessa Charlotten, katsomaan vauvaa. Charlotte hurmasi väkijoukon suloisilla vilkutuksillaan. Väkijoukko taputti myös silloin, kun herttuatar ja prinssi saapuivat sairaalan oville ja esittelivät kuopuksensa maailmalle. Väkijoukko itki ilosta, kun kuninkaalliset kurvasivat pois sairaalasta aseteltuaan tuoreen tulokkaan turvallisesti turvakaukaloon ja heidän ajaessaan kohti Kensingtonin palatsia.

Minkä nimen poika saa? Harvan vastasyntyneen kohdalla nimeä arvuutellaan julkisuudessa yhtä paljon, kuin kuninkaallisen. Vedonlyöjät huutelivat kertoimia sairaalan edustalla, ja niiden mukaan vedonlyöntikisaa johtaa Arthur. Se on sekä vauvan isoisän prinssi Charlesin kolmas nimi, että prinssi Williamin toinen nimi.

Perinteisesti kuninkaalliset ovat nimenneet lapsiaan kuninkaiden ja kuningattarien mukaan. Vedonlyöjien listoilla on tästä syystä nimet Albert, Philip ja Frederik.

The Daily Mailin mukaan nimivaihtoehtoina voisi olla myös James, joka on Katen veljen nimi.

Hovi kertonee prinssin nimen julkisuuteen muutaman päivän kuluessa syntymästä. Näin oli prinssin sisarusten, prinsessa Charlotten ja prinssi Georgen kohdalla.

Media seurasi vauvauutisia. Uskollisten rojalistien lisäksi sairaalan edustalla oli maanantaina valtavasti median edustajia. Parhaimmilla paikoilla olivat kuninkaalliset lehdistöjoukot suurimmista brittiläisistä medioista, raportoi The New York Times. Akkreditoimattomat toimittajat saivat tyytyä raportoimaan kauempaa kadulta. BBC pääsi kuvaamaan suoraan ovien eteen. Salamavalot alkoivat räpsiä heti ovien heilahtaessa.

Perinteiset ilmoitustavat. Vauvan syntymästä ilmoitettiin jo sairaalassa. Epävirallinen, mutta perinteinen hovikuuluttaja kuulutti pojan syntymästä portailla, johon väkijoukko vastasi hurraamalla.

Virallinen ilmoitus syntymästä asetettiin Buckinghamin palatsin pihalle kultaiselle telineelle. Julistuksen ovat allekirjoittaneet lääkärit, jotka olivat mukana synnytyksessä. Palatsin eteen oli kerääntynyt suuri väkijoukko seuraamaan tapahtumaa. Ilmoitus on esillä palatsin pihalla vuorokauden.


Lisäksi julkisten rakennusten lipputankoihin ympäri maan nostettiin Britannian liput, ja uutta kuninkaallista juhlistettiin tykinlaukauksilla.

Catherine hehkui. Kun prinssi William ja herttuatar Catherine saapuivat sairaalan portaille vilkuttamaan yleisölle, pani moni merkille Katen upean ja huolitellun ulkonäön. Vain pieni vatsakumpu paljasti, että Kate oli synnyttänyt muutama tunti sitten. Herttuatar synnytti yksityisyydestään kiinni pitävässä yksityissairaalassa, jossa myös parin muut lapset ovat syntyneet.

Kate oli pukeutunut yksinkertaiseen punaiseen mekkoon, jota koristivat valkoiset kaulukset. BBC:n tyyliasiantuntijan mukaan mekko kuvasti Englannin punavalkoista lippua. Pikku prinssi syntyi Pyhän Yrjön päivänä, joka on Englannin suojelupyhimys ja jonka värit myöhemmin otettiin Englannin lippuun. Toisten mukaan mekko muistutti prinsessa Dianaa, jonka yllä nähtiin myös punavalkoinen asu, kun hän poistui sairaalasta vastasyntyneen prinssi Harryn kanssa vuonna 1984.

Turvattu tulevaisuus.
The Independet -lehti muistuttaa, että tuoreen kuninkaallisen elämässä ei tule olemaan puutetta. Pikku prinssi saa todennäköisesti käydä yksityistä eliittikoulua. Hänen isänsä prinssi William opiskeli maantiedettä, biologiaa ja taidehistoriaa Etonissa.

Prinssin isoveljen Georgen odotetaan palvelevan armeijassa aikuisiällä, joten myös pikku prinssillä on mahdollisuus seurata veljensä jalanjälkiä. Molempien prinssien eno prinssi Harry päätyi sotilasuralle, ja palveli muun muassa kymmenen viikkoa Afganistanissa. The Independentin haastattelema asiantuntija ei usko, että vastasyntynyt poikkeaisi aikuisena kuninkaallisen perheen tavoista ja perinteistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic