Uutiset

Tykkylumi tuhosi metsää ainakin 50 miljoonan edestä – vastaavaa tuhoa ei ole aiemmin Suomessa nähty

Tykkylumi tuhosi vuodenvaihteessa Pohjois-Suomen metsää ainakin 50 miljoonan euron edestä. Tuhon kokoluokka on täysin poikkeuksellista Suomen historiassa.

Suomen metsäkeskuksen mukaan lumituhoalueilla on suunniteltu metsänhakkuita jo nyt lähes 50 miljoonan euron arvosta. Pahimmillaan tuho on pirstonut useamman hehtaarin alueella lähes kaiken puuston. Kaikkea ei ole vielä edes kartoitettu.

Metsänomistajat ovat suunnitelleet hakkuita jo lähes 16 000 hehtaarin alueelle. Hakkuista kertyy puuta noin 1,6 miljoonaa kuutiometriä, jonka myyntiarvo on 45–50 miljoonaa euroa.

Kaikkea tuota puuta ei voida myydä eteenpäin, vaan myyntitulojen menetys on ainakin 7–10 miljoonaa.

Pahiten metsät ovat vaurioituneet Kainuussa, missä tykkytuhohakkuita on suunniteltu yli 20 miljoonan euron arvosta ja vahinkojen suuruus on lähes neljä miljoonaa euroa. Suurimmat tuhoalueet ovat Suomussalmella, Kuhmossa ja Puolangalla.

Suomen metsäkeskus, maa- ja metsätalousministeriö ja Luonnonvarakeskus vetävät parhaillaan maastoretkeä, jossa tutustutaan lumituhokohteisiin Kainuun Hyrynsalmen alueella.

Pohjois-Karjalassa tykkytuhohakkuita on suunniteltu 16 miljoonan ja Pohjois-Savossa noin viiden miljoonan euron arvosta. Valtimo, Nurmes ja Rautavaara ovat pahimpia tuhokuntia.

Tykkylumikuormat katkoivat sähköt jopa useaksi päiväksi

Puiden tykkylumikuormat aiheuttivat Kainuussa vuodenvaihteessa poikkeuksellisen pahan sähkökatkokriisin. Joulunpyhien jälkeen alkaneista sähkökatkoista kärsi pahimmillaan yhtaikaa lähes 7 000 kainuulaiskotia.

Suojasää ja sankka lumisade pahensivat tilannetta jatkuvasti, ja monet kodit olivat ilman sähköä useita päiviä peräkkäin, jopa kolme päivää putkeen.

Laajat sähkönjakeluhäiriöt kestivät vuodenvaihteessa yli viikon, ja myös vaaratiedote oli voimassa yli viikon. Pelastuslaitos otti Kainuussa johtovastuun, ja SPR auttoi ihmisiä.

Silloinen sisäministeri Paula Risikko (kok.) vieraili jälkeenpäin Kainuussa ja kiitteli sähkökaaoksessa selviytymisestä.

 

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic