Uutiset

Työmarkkinaosapuolet ja lapsiasiavaltuutettu olisivat toivoneet linjausta perhevapaauudistuksesta

Työmarkkinaosapuolet ja lapsiasiavaltuutettu olisivat toivoneet valtiovarainministeriön ehdotuksesta ensi vuoden budjetiksi edes jotain konkreettista mainintaa perhevapaauudistuksesta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli budjettia alkuillasta keskiviikkona.

-Perhevapaauudistus pitäisi saada käyntiin. Positiivista tiedotustilaisuuden annissa oli jo aiemmin luvattu päivähoitomaksujen alennus, ja sinänsä valitettavan vähäiset panostukset ammatilliseen koulutukseen, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoo.

-Mekin odotamme sitä. Työllisyysasteen nostossa ja erityisesti naisten työllisyysasteen nousemisessa sillä on keskeinen asema. Tältä osin uskomme ja toivomme, että asiaan palataan budjettiriihessä niin, että perhevapaauudistus ehtii tälle vaalikaudelle, Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää perhevapaauudistuksen puuttumista niin ikään suurimpana harmina. Toisaalta hän löytää ehdotuksesta paljon hyvää.

-Erityisen myönteistä on varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen. Se on merkittävä satsaus kannustinloukkujen pienentämiseen. Tämä tarkoittaa noin 6 000 lapsen siirtymistä varhaiskasvatuksen piiriin. Toisaalta iso kysymys on, millä tavalla pidetään huolta, että varhaiskasvatuksen laatu säilyy, Kurttila sanoo.

Kurttila löytää aihetta iloon myös ehdotuksen pienemmistä yksityiskohdista.

-Monet pienemmät yksityiskohdat kuten opintotuen huoltajakorotus ja poliisiresurssien korottaminen ovat lasten kannalta askeleita oikeaan suuntaan, Kurttila täsmentää.

Yllätyksettömyydestä pyyhkeitä

Ehdotuksen odotettiin sisältävän muutenkin enemmän konkretiaa.

-Tämä oli hirvittävän yllätyksetön esitys, eikä se tarjonnut juurikaan mitään uutta. Selvästi tarvitsisimme lisää panostuksia osaamiseen ja koulutukseen, Kaukoranta sanoo.

Häkämies puolestaan toivoo ennen kaikkea reiluja verokevennyksiä budjettiriiheen.

-Kilpailukykysopimus luo odotusarvoa verotuksen alentamiselle. Se millä tasolla veroja alennetaan, jää nähtäväksi budjettiriiheen, Häkämies huomauttaa.

Kaukoranta puolestaan toivoo verotuksen alentamiseen malttia.

-Tässä tilanteessa näemme, että mitään ylimitoitettuja veronkevennyksiä ei pitäisi tehdä. Meidän tulkintamme mukaan veronkorotuksiin liittyvässä linjauksessa pitäisi katsoa koko hallituskautta, jolloin suurille kevennyksille ei olisi tarvetta.

Asiasanat

Fingerpori

comic