Uutiset

Työmarkkinapomot valmiita kolmikantaneuvotteluihin – "Järjestöillä on velvollisuus löytää keinoja työllisyystilanteen parantamiseksi"

STTK ja SAK ovat valmiita lähtemään neuvotteluihin työllisyyden lisäämiseksi. Ne odottavat kuitenkin lisätietoja työryhmän toimeksiannosta. Suomen Yrittäjät arvioi paikallisen sopimisen lisäämisen nousevan jälleen esille.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Kuva: Ossi Ahola
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Kuva: Ossi Ahola

Työmarkkinajärjestöjen johtajat suhtautuvat myönteisesti siihen, että työllisyyttä parantavia keinoja pohdittaisiin kolmikantaisessa työryhmässä.

Hallitusneuvottelijat ovat aikoneet kutsua työmarkkinajärjestöjen edustajat saman pöydän ääreen etsimään keinoja työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin.

– Asiassa ei ole lähestytty meitä, joten olemme vielä pimennossa. Sen vuoksi tässä vaiheessa on vaikea ottaa kantaa keinoihin. Emme myöskään vielä tiedä, millaisia toimenpiteitä hallitusohjelma työllisyyden osalta jo sisältää, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

– Iso merkitys on myös syksyn ja talven palkkakierroksilla, kun keskitettyjä ratkaisuja ei enää tehdä, Eloranta jatkaa.

Myönteisesti mahdolliseen kutsuun vastataan myös STTK:ssa.

– Jos kutsu tulee, on luonnollista, että STTK ja allekirjoittanut vastaa siihen myönteisesti. Haluan kuulla tarkemmin, mistä on kysymys. Nyt olemme paljon julkisuudessa olleiden tietojen varassa, puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että neuvotteluihin lähdetään vakavalla mielellä, jos kutsu tulee. Suomen Yrittäjät ei ole varsinainen työmarkkinaosapuoli.

– Järjestöillä on vastuu ja velvollisuus löytää ratkaisuja ja keinoja työllisyystilanteen parantamiseksi. Uskon, että niitä on myös löydettävissä, hän sanoo.

Yksityiskohdat auki

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on ollut esillä aktiivimalliin sisältyvän työttömyysturvan leikkurin poistaminen.

– STTK:n tavoite on ollut aktiivimallin peruminen ja ostamme, että tulevassa hallitusohjelmassa tämä lukee selkeästi, Palola sanoo.

– Varmaan jokin osapuoli kuitenkin tuo neuvottelupöytään muita esityksiä työttömyysturvan tiukennuksista, Eloranta arvioi puolestaan.

Mikael Pentikäinen arvioi, että kolmikantaisen työryhmän neuvotteluissa keskustellaan myös paikallisen sopimisen lisäämisestä ja siitä, millä tavalla pk-yritykset voisivat työllistää uusia työntekijöitä nykyistä enemmän.

– Kysymys siitä, miten pienet ja keskisuuret yritykset voivat palkata työntekijöitä enemmän, on työllisyysongelman kannalta ratkaiseva, koska uudet työpaikat syntyvät juuri näihin yrityksiin, Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa yksi keskustelunaihe on paikallisen sopimisen lisääminen erityisesti järjestäytymättömillä työpaikoilla.

– Paikallisen sopimisen liikkumatilan lisääminen on yksi tärkeä ratkaisu työllisyyden ja yritysten kilpailukyvyn kannalta, hän sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic