Uutiset

Työmarkkinaviisaiden työryhmä valmis uusiin toimiin, jos sopiva kutsu käy

Työmarkkinakonkari Lasse Laatunen käyttäisi valtakunnansovittelijan varamiehiä eli sivutoimisia sovittelijoita nykyistä enemmän ratkaisujen hakemisessa.
Työmarkkinakonkarit Ann Selin, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Jukka Ahtela kutsuttiin apuun postikiistan selvittelyssä viime vuoden lopulla. Kuva: Joel Maisalmi
Työmarkkinakonkarit Ann Selin, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Jukka Ahtela kutsuttiin apuun postikiistan selvittelyssä viime vuoden lopulla. Kuva: Joel Maisalmi

Neljän postikiistaa selvittäneen työmarkkinaviisaan ryhmään kuuluneella Lasse Laatusella ei ole periaatteessa mitään uutta toimeksiantoa vastaan. Vielä ei kuitenkaan ole seuraavaa kyselyä tullut.

– Kaikki työt harkitaan tapauskohtaisesti, miten ajankohta sallii ja millainen toimeksianto on kyseessä, Laatunen sanoo.

Myös samaan nelikkoon kuulunut Ann Selin kertoo olevansa valmis osallistumaan sovittelutyöryhmään uudestaan, jos kutsu käy.

Selinin mukaan toimeksiannon pitäisi olla sellainen, jossa ei mentäisi sovittelijan vastuualueelle. Toistaiseksi pyyntöä ei ole tullut.

– Jos osapuolet ovat sitä mieltä, että työryhmästä olisi apua, olisi kutsusta vaikea kieltäytyä. Olisin valmis lähtemään mukaan. Sovittelijan tontille en kuitenkaan halua astua. Kun sovittelijajärjestelmä on olemassa, sen mukaan mennään, hän toteaa.

Vaikka osa käynnissä olevan työehtosopimuskierroksen neuvotteluista on jo saatu päätökseen, on moni neuvottelu yhä kriittisessä tilanteessa ja esimerkiksi kireäksi ennakoidulla kunta-alalla ollaan vasta alkuvaiheessa.

Isot lakot uhkaavat jo vajaan viikon kuluttua muun muassa Ammattiliitto Pron sopimusaloilla ja työpaikoilla sekä paperiteollisuudessa.

Ehdotus: Varamiehet töihin

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on saanut tuta työnantajapuolelta arvostelua erityisesti siitä, että hän ei ole ottanut kantaa liittokierroksen suurimpaan kiistakysymykseen eli kilpailukykysopimuksen mukana tulleisiin 24 palkattomaan lisätyötuntiin.

Keskusjärjestöistä SAK:sta ja STTK:sta on tuotu esille halua uudistaa valtakunnansovittelijan työnkuvaa ja toimistoa. Esillä on ollut muun muassa useamman sovittelijan malli.

Maanantaina Sähköliitto jätti oikeuskanslerille kantelun Piekkalan toiminnasta. Liitto pitää Piekkalan toimintaa passiivisena ja haluaa selvittää, onko se lain mukaista.

Ann Selin sanoo pitävänsä ikävänä sitä, että valtakunnansovittelijaa haastetaan julkisuuden kautta kesken sovittelujen.

Hänen mielestään sovittelujärjestelmän uudistamista pitäisi kuitenkin harkita, ja viime aikojen ongelmat ovat kiihdyttäneet keskustelua uudistustarpeesta.

Laatusella on tarjota konkreettinen ehdotus. Hänen mukaansa yhden sovittelijan järjestelmä on haavoittuvainen.

– Nyt toinen osapuoli ei enää luota valtakunnansovittelijaan, oli siihen sitten objektiivinen peruste tai ei, mutta tämmöinen käsitys näyttää hyvin laajalle palkansaajapuolelle levinneen.

Hän ei kuitenkaan usko siihen, että sovittelijaa vaihdettaisiin kesken kierroksen.

– Sen sijaan sovittelijan varamiehiä voitaisiin käyttää enemmän. Nythän he ovat olleet taustalla tai sitten sovitelleet hyvin vähäisessä määrin. Tarkoitan tässä Jukka Ahtelaa ja Janne Metsämäkeä, Laatunen sanoo.

”Eiköhän 150 vuotta riitä”

Laatusen mukaan postikiistan sovittelu oli mielenkiintoinen rupeama.

Selinin ja Laatusen lisäksi sovitteluryhmään kuuluivat juuri Jukka Ahtela ja Lauri Ihalainen.

Laatunen on entinen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkinajohtaja. Ann Selin johti pitkään Palvelualojen ammattiliitto PAM:ia. Jukka Ahtela oli EK:n ja sen edeltäjien palveluksessa useita vuosikymmeniä. Lauri Ihalainen teki pitkän uran SAK:n puheenjohtajana.

– Meillä on neuvottelukokemusta yhteensä noin 150 vuotta, eiköhän se riitä, Laatunen virkkaa.

Laatusen mukaan postikiistan selvittelyssä yllätti se, miten poliittinen riita loppujen lopuksi oli.

– Eikä se ollut poliittinen pelkästään hallituksen sotkeutumisen johdosta, vaan myös järjestöjen taholta. Siellä tunteet kävivät kuumina.

Laatusen mukaan vaikka koko maa oli pysähtymässä tukilakkoihin, postikiistan osapuolet käyttäytyivät kuin yhteiskunnassa ei olisi mitään erityistä tapahtunut.

– Jo pelkästään tästä syystä nelikon kutsuminen oli perusteltua, ja myös se, että hallitus oli siinä aktiivinen. Kyllähän hallitus vastaa siitä, että yhteiskunta toimii.

Uusimmat

Fingerpori

comic