Uutiset

Työnantajien Palta vaatii postialalle neuvottelurauhaa – "Tilanne on kestämätön"

Jaettavan postin määrä on vähentynyt tuntuvasti viime vuosina, mikä on aiheuttanut loven Postin tulokseen. Kuva: Kimmo Penttinen
Jaettavan postin määrä on vähentynyt tuntuvasti viime vuosina, mikä on aiheuttanut loven Postin tulokseen. Kuva: Kimmo Penttinen

– Nämä neuvottelut käydään Palvelualojen työnantajien Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n välisenä, ja toivon että ne sellaisena pysyvätkin, sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

– Postin ongelmat ovat niin suuria, että niihin on pakko löytää ratkaisu yhteistyössä PAU:n kanssa. Tes-neuvottelujen näkökulmasta pidän tärkeänä, että osapuolille annettaisiin rauha neuvotella, hän jatkaa.

Palta ja PAU istuivat maanantaina neuvottelupöytään, jossa etsitään ratkaisua viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtoihin.

Postin palkat ja työehdot ovat olleet viime viikkoina kovan julkisen keskustelun kohteena.

PAU:n mukaan työnantajan kaavailema työehtosopimuksen vaihto aiheuttaisi työntekijöille 30–50 prosentin palkanalennuksen. Postin pakettilajittelussa työskentelevien on arvioitu tienaavan nyt keskimäärin noin 2 200 euroa kuukaudessa.

Samaan aikaan on kohistu Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen lähes miljoonan euron vuosipalkasta.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi viime viikolla Postin ottavan aikalisän työehtosopimusten muuttamisessa ja arvioivan johdon palkkauksen uudestaan.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi puolestaan lauantaina television Ykkösaamussa, että ”emme tule hyväksymään ihmisten palkanalennuksia”.

– Vuosia on Postin sisällä jatkunut tilanne, jossa porukkaa pistetään pellolle, vaaditaan palkkojen alentamista, haetaan keinoja joilla voidaan sitä hyvin pienestä tulosta, jota postilaisille maksetaan kuukaudessa palkkaa, vielä leikata. Se ei ole oikea tapa hoitaa näitä asioita, Rinne jatkoi.

Miten muissa yhtiöissä?

Posti on ennätysvauhtia laskevan kirjemäärän ja kiristyvän kilpailun vuoksi Paltan Aarton mukaan välttämättömän uudistumisen edessä. Kirjemäärän lasku vähentää vuosittain yhtiön tuloja arviolta noin 70 miljoonaa euroa.

– Tavoitteenamme on, että neuvotteluissa löydetään kestävä ratkaisu, joka tekee mahdolliseksi Postin pärjäämisen myös tulevaisuudessa. Neuvotteluissa on löydettävä rakenteellisia muutoksia, jotta töitä olisi myös jatkossa, hän toteaa.

Postipalveluiden kilpailun vapautumisen jälkeen kirje- ja lehtijakelussa toimii nykyään Postin ohella 16 jakeluyhtiötä, jotka noudattavat Paltan mukaan eri työehtosopimusta kuin Posti.

– Nykyinen tilanne on kestämätön, kun Postin pitää kilpailla kilpailijoiden kanssa ikään kuin eri lähtökohdista.

– Olemme jo vuosikausia yrittäneet keskustella PAU:n kanssa ratkaisusta tilanteeseen. Viimeinen yritys päättyi tuloksettomana kesäkuussa. Nyt on viimeinen hetki yrittää sopia tilanteen edellyttämistä muutoksista Postin omiin työehtoihin. Aarto jatkaa.

Puhtaalta pöydältä

PAU on puolestaan edellyttänyt, että Posti siirtää pakettilajittelijat takaisin Posti Oy:öön eli liikkeenluovutus Posti Palvelut Oy:öön perutaan, jotta tes-neuvottelut päästään aloittamaan puhtaalta pöydältä.

– Meillä on alle kaksi kuukautta aikaa neuvotteluille ja tavoitteena tietysti on, että työehtosopimukselle saadaan jatkosopimus. Hintana ei voi kuitenkaan olla se, että kyseisen sopimukset palkka- ja työehdot lasketaan kilpailevan työehtosopimuksen tasolle, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen toteaa blogissaan.

– Kun kilpailu postialalla perustuu työehtojen polkemiseen, siitä kärsivät kaikki alan työntekijät. Työtä ohjautuu väistämättä sinne, missä on halvimmat palkat. Ay-liike on ollut jo liian pitkään huono ratkaisemaan tätä ongelmaa, mutta viimeistään nyt päällekkäisten työehtosopimusten aiheuttamat seuraukset ovat nousseet esille sellaisella volyymillä, että sitä ei voi enää painaa maton alle, hän jatkaa.

Yhteensä Paltan ja PAU:n välisten neuvottelujen piirissä on noin 10 000 henkilöä.

Voimassa olevat työehtosopimukset päättyvät lokakuun lopussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic