Uutiset

Työsyrjintää vai ei? Hilkka Ahteen potkut vuodelta 2012 ovat tänään oikeudessa: KKO kuulee Ahdetta ja Timo Rätyä

Vuosien takainen Hilkka Ahteen ja Timo Rädyn välinen, työsyrjintää koskeva rikosasia on tänään maanantaina esillä korkeimmassa oikeudessa (KKO).

KKO järjestää maanantaina suullisen käsittelyn, joka koskee Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n viestintäpäällikkönä toimineen Ahteen irtisanomista. AKT:n entinen puheenjohtaja Timo Räty on ollut syytettynä työsyrjinnästä.

Käsittelyyn on kutsuttu kuultavaksi Räty ja Ahde, minkä lisäksi paikalle on kutsuttu todistajina kuusi muuta ihmistä.

Ahde irtisanottiin maaliskuussa 2012

Hilkka Ahteen irtisanomiseen koskeva rikossyyte on kulkenut pitkän tien. AKT:n hallitus päätti maaliskuussa 2012 pitämässään kokouksessa irtisanoa Ahde luottamuspulan vuoksi. Edellisvuonna Ahde oli puolestaan tehnyt aluehallintovirastolle (avi) käsittelypyynnön Rädyn käytöksestä tätä kohtaan, ja avi antoi AKT:lle toimenpidekehotuksen saman vuoden tammikuussa. Ahde päätettiin irtisanoa maaliskuun 2. päivänä.

Rikosasiassa on kyse ollut siis siitä, johtiko aviin tehty käsittelypyyntö Ahteen irtisanomiseen ja onko käsittelypyyntö rikoslain työsyrjinnän merkistön täyttävä kielletty irtisanomisperuste.

Helsingin käräjäoikeus katsoi marraskuussa 2015, että liiton hallituksen puheenjohtaja Räty syyllistyi työsyrjintään ja tuomitsi hänelle rangaistukseksi 20 päiväsakkoa. Lisäksi Räty joutui maksamaan 1 000 euron kärsimyskorvaukset Ahteelle ja vielä tämän oikeudenkäyntikulut.

AKT otti Ahteen myöhemmin vielä takaisin töihin toiseen tehtävään.

KKO otti asian käsittelyyn

Hovioikeus hylkäsi kuitenkin Rädyn työsyrjintätuomion. Hovioikeus arvioi käräjäoikeuden tavoin, että Ahteen aville tekemä käsittelypyyntö oli irtisanomisperusteena kielletty ja työntekijää syrjivä. Hovioikeus kuitenkin arvioi, ettei näyttöä ollut riittävästi sille, että irtisanominen olisi johtunut nimenomaan syrjivästä perusteesta.

KKO myönsi syyttäjälle ja Ahteelle valitusluvan ja otti asian käsittelyynsä. Kyse on KKO:n mukaan muun muassa siitä, miten työsyrjinnän tunnusmerkistöä tulkitaan.

Rädyllä myös lainvoimainen tuomio

Timo Räty kiisti työsyrjintäsyytteen jo käräjäoikeudessa. Hän vaatii KKO:lle jättämässään vastauksessa valitusten hylkäämistä.
Hilkka Ahteen valituskirjelmän mukaan muun muassa irtisanomisen syyksi mainittua luottamuspulaa ei ole kyetty osoittamaan.
Kymmenen AKT:n hallituksen jäsentä on Helsingin Sanomien mukaan saanut käräjäoikeudessa sakkoja Ahteen irtisanomisesta syyteneuvottelun päätteeksi.
Rädyllä on lainvoimainen tuomio Ahteeseen ja silloiseen AKT:n puheenjohtajan sihteeriin kohdistuneista työturvallisuusrikoksista. Hän sai myös pahoinpitelytuomion Ahteen henkisestä pahoinpitelystä.
Rädylle tuomittiin 80 päiväsakkoa, minkä lisäksi hän joutui AKT:n kanssa korvaamaan muun muassa kärsimyksestä korvauksia yhteensä 12 000 euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti