Uutiset

Työtaistelut väistyivät - rakennusala pääsee hyödyntämään sovussa hyvää suhdannetta

-Tärkeintä on, että vältimme suuren työriidan. Olisi ollut surullista hukata hyvä suhdanne riitelyyn.

Näin Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari kommentoi Lännen Medialle keskiviikkona rakennusalalle saavutettua sopua.

Torstaina uhannut työnantajien julistama työsulku ja työntekijäpuolen uudet lakot peruuntuvat sovun seurauksena.

Nyt solmittu sopimus on kaksivuotinen ja se kattaa kaikki liittojen väliset kahdeksan sopimusalaa eli rakennusalan, maa- ja vesirakennusalan, rakennustuoteteollisuuden, LVI-alan, asfalttialan, vedeneristysalan, maalausalan ja lattianpäällystysalan. Sen piirissä on noin satatuhatta työntekijää.

Palkkoja nostetaan kahden vuoden aikana kumpanakin vuonna 30 sentin yleiskorotuksella. Työehtosopimuksen mukaisiin vähimmäispalkkoihin eli palkkataulukoihin tehtiin 40 sentin korotukset molempina vuosina.

Rakennusliitto oli esittänyt 50 sentin korotusta, josta se joutui tinkimään.

Ensimmäinen yleiskorotus tulee voimaan heti kesäkuussa ja toinen siitä vuoden kuluttua.

-Sopimuksen kustannusvaikutukset ovat kevään tasoa, Kari toteaa.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi korosti ratkaisuun pääsemisen jälkeen, kuinka sopimus on osoitus siitä, että rakennusalalla voidaan sopia asioista ilman ulkopuolista apua ja neuvonantajia.

Yhteisymmärrys saavutettiin ilman valtakunnansovittelijaa.

-Minusta on tärkeää, että tämänkin jälkeen voidaan edelleen edistää toimialan kehittämistä hyvässä yhteistyössä, Harjuniemi totesi tiedotteessa.

Tapio Kari nostaa tärkeäksi osaksi nyt saavutettua ratkaisua yritys- ja työmaakohtaiset kokeilut eri työaikamuotojen ja menettelytapojen joustavasta käytöstä.

Neuvottelutulokseen sisältyy mahdollisuus kolmen päivän flunssatyyppisiin sairauspoissaoloihin työntekijän omalla ilmoituksella.

Tämä liittyy Karin mielestä laajempaan kuvaan paikallisista ratkaisuista.

-Lähtökohta on se, että yrityksissä sovitaan menettelytavat, mutta jos ei saada sovittua tai asia jää sopimatta, niin nyt on reunaehdot miten toimia.

Neuvottelutulos vaatii vielä järjestöjen hallitusten lopullisen hyväksynnän.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic