Uutiset

Työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut ennätysvauhtia – myös avointen työpaikkojen määrä kasvoi roimasti

Työttömien työnhakijoiden määrä laski ennätystahdilla viime vuoden joulukuussa. Vuoden 2016 joulukuuhun verrattuna työttömien määrä laski yli 62 000 henkilön verran.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtajan Heikki Räisäsen mukaan työnvälitystilaston 110 vuoden historiassa työttömien työnhakijoiden määrä ei ole koskaan aiemmin laskenut niin paljon.

Myös työnantajien julkiseen työnvälitykseen ilmoittamien avointen työpaikkojen määrä nousi ennätyslukemiin. Viime vuonna avoinna oli yli 617 000 avointa työpaikkaa.

Samalla julkisen työnvälityksen markkinaosuus toimipaikan ulkoisesta työvoiman hausta on ennätystasolla, 46 prosentissa. Se on lähes kaksinkertaistunut 1990-luvulta.

Räsäsen mukaan työvoimapolitiikka on hyvin keskeinen väline sille, että kaikkiin edellä mainittuihin ennätyksiin voidaan jatkossakin yltää tai estää niihin yltäminen.

-Yksin tämä ei riitä, mutta huolella suunniteltuna ja tehokkaasti toimeenpantuna se auttaa merkittävällä tavoin työmarkkinoiden toiminnassa, Räsänen toteaa Työpoliittisen Aikakauskirjan uusimmassa numerossa.

Hänen mukaansa parhaita työllisyystuloksia tuottavat työvoimapalvelut eivät ole aito vaihtoehto vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille, koska he eivät täytä osallistumisen edellytyksiä.

Hän lisää, että pitkään työttömänä olleille tarkoitettu kuntouttava työtoiminta on aktiivisen sosiaalipolitiikan toimi, joka kaipaisi uudistamista.

-Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi erikseen työmarkkinoille kuntouttava ja valmentava polku sekä sosiaalisesti kuntouttava polku.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti