Uutiset

Ugandan tragediassa riittänyt käänteitä – saadaanko liikemiehen kuolemaa koskaan täysin selvitettyä

Suomalainen 42-vuotias liikemies saapui Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan sunnuntaina 5. helmikuuta yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin (kok.) kanssa. He majoittuivat eri huoneisiin Pearl of Africa -hotelliin.

Ugandan poliisi sai tiedotteensa mukaan seuraavana päivänä maanantaina 6. helmikuuta ilmoituksen hotellin turvallisuushenkilöstöltä, että liikemies oli löydetty kuolleena huoneestaan. Poliisi meni paikalle, keräsi todisteita paikalta ja vei ruumiin ruumishuoneelle. Ugandan poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että mies kuoli hapen puutteeseen, joka johtui huumausaineiden ja ilmeisesti tuholaismyrkyn vaikutuksista. Ruumiissa ei ollut merkkejä väkivallasta.

Ugandan poliisin mukaan liikemiehellä oli väärennetty kutsukirje, joka väitti Ugandan sisäisen turvallisuuspalvelun kutsuneen miehen maahan.

Kampalassa oli kuollut 5. helmikuuta 41-vuotias ruotsalainen liikemies samanlaisiin myrkytysvaikutuksiin. Poliisin mukaan ruotsalaisen ja suomalaisen kuolemilla ei ole yhteyttä.

Ugandalaisen Daily Monitor -julkaisun mukaan poliisi tutkisi suomalaismiehen kuolemaa murhana, koska ruumiista löytyi myrkkyjä.

Suomen ja Ugandan poliisit vaihtavat tietoa suomalaismiehen kuolemaan liittyen. Keskusrikospoliisi sai Ugandasta oikeusapupyynnön perjantaina 16. helmikuuta.

Lindén ollut niukkasanainen

Suvi Lindén on ollut toistaiseksi vaitonainen omista tiedoistaan ja kokemuksistaan Ugandasta. Hän on Facebook-päivitystensä mukaan ollut Ugandassa edistämässä tietoyhteiskunnan kehittämiseen liittyviä asioita.

Lindén saapui takaisin Suomeen Afrikan matkaltaan torstaina illalla, mutta ei halunnut kertoa lentokentällä odottaneille median edustajille mitään uutta. Lindén on aiemmissa päivityksissä sanonut, että kuolemantapauksen tutkinta kuuluu viranomaisille ja mahdollinen tiedottaminen on viranomaisten ja omaisten harkinnassa.

Esimerkiksi valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on kehottanut Lindéniä astumaan julkisuuteen.

Lindén on toiminut kokoomuksen kansanedustajana sekä kaksi kertaa ministerinä, ensin kulttuuriministerinä vuosina 1999–2002 ja viestintäministerinä vuosina 2007–2011.

Patriassa irtisanoutumisia

Puolustustarvikeyhtiö Patria sotkeutui mukaan mysteeriin, kun selvisi, että kuolleella liikemiehellä oli mukanaan Patrian sekä ampumatarvikeyhtiö Nammon esitteitä. Esitteitä oli ainakin Pasi-panssariajoneuvoista.

Patriasta on irtisanoutunut jupakan myötä kolme henkilöä, liikemiehen kanssa yhteydessä ollut myyntipäällikkö, hänen esimiehensä sekä koko Land-liiketoiminnan johtaja.

Patrian myyntipäällikkö oli toimittanut liikemiehelle kirjeitä, joissa annettiin liikemiehelle lupa esitellä Patrian esitteitä. Liikemiehen kanssa ei käyty loppuun saakka Patrian yhteistyökumppanien valintaprosessia, jossa tarkistetaan kumppanin tausta, maine ja suositukset.

Kaiken kaikkiaan myyntipäällikön ja liikemiehen välillä vaihdettiin 18 sähköpostia, ja heillä oli neljä yhteistä tapaamista.

Patria korosti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa, että oli Patrian prosessien vastaista, kun liikemiehelle toimitetuissa kirjeissä annettiin mahdollisuus olettaa liikemiehen olevan Patrian asialla.

Patrian mukaan kyse on yksittäisestä virhetapauksesta. Liikemies tai Suvi Lindén eivät saaneet Patrialta palkkioita.

Aktiivinen kokoomuslainen

Traagisesti menehtynyttä suomalaismiestä on kuvailtu eri tiedotusvälineissä aktiiviseksi, yritteliääksi ja mukavaksi. Hän oli mukana myös kokoomuksen politiikassa.

Hän toimi vuosia esimerkiksi Suomen uimaliitossa hallituksen jäsenenä ja vapaaehtoisena nuorten uimavalmentajana.

Työelämän verkostoitumiskanava LinkedInissä liikemies puolestaan kuvailee itseään kahden lapsen ylpeäksi isäksi. Lisäksi hänen ansioluettelostaan on nähtävillä monenlaista harrastustoimintaa liikunnan parissa.

Murhattiinko liikemies?

Suurin mielenkiinto tapauksen selvittelyssä kohdistuu muun muassa siihen, mitä Ugandan poliisi saa miehen kuolemasta selvillä? Murhattiinko hänet? Ja jos murhattiin, miksi? Suomessa odotetaan Suvi Lindénin tietoja tapahtumista. Ennemmin tai myöhemmin Lindénin on kerrottava enemmän tiedoistaan. Tai ainakin niitä häneltä tivataan pitkään. Tietääkö Lindén tarkemmin liikemiehen matkan tarkoituksista? Ja miksi mukana oli Patrian esitteitä?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi STT:n mukaan perjantaina, että valtiovalta tyytyy Patrian selvityksiin. Patrian olisi puolestaan suuren yleisön silmissä pystyttävä toimimaan siten, ettei vastaavia virheitä tapahdu. Se olisi yrityksen oman uskottavuudenkin etu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti