Uutiset

Ugandassa kuollut suomalaismies kävi ennen matkaansa Patrian kiinteistössä Hämeenlinnassa – yhtiö toimitti linkit esitteisiin

Ugandassa viime viikolla menehtynyt suomalaismies kävi ennen matkalle lähtöään asevalmistaja Patrian toimitiloissa Hämeenlinnassa. Yhtiöllä on paikkakunnalla Land-liiketoimintayksikön myynti- ja tuotantotilat.

Kyseiseen liiketoiminta-alueeseen kuuluvat panssaroidut pyöräajoneuvot, kranaatinheittimet sekä niiden tukipalvelut. Mies tapasi Hämeenlinnassa Patrian myyntihenkilön. Tapaamisessa pohjustettiin matkaa Keski-Afrikkaan, jonne mies otti mukaansa yhtiön esitteitä.

-Saamani tiedon mukaan hän on käynyt Hämeenlinnan toimipisteessä ja saanut linkit esitteisiin, Patrian viestintäjohtaja Birgitta Selonen sanoo puhelimitse Lännen Medialle.

Tapaaminen pidettiin tammikuun puolivälin jälkeen. Selosen mukaan mies on saanut esitteitä mukaan myös suoraan Hämeenlinnan toimitiloista.

Noin 40-vuotias mies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Ugandan pääkaupungista Kampalasta. Hän oli mukana useiden eri yhtiöiden kautta liike-elämässä.

Esitteissä kerrotaan käytöstä

Patria toimittiLännen Medialle kaksi AMV-panssariajoneuvojen esitettä, joita mies on todennäköisesti ottanut mukaansa Afrikkaan. Esitteissä kerrotaan AMV:lle useita eri käyttömahdollisuuksia.

Ajoneuvoa voidaan käyttää esimerkiksi miehistönkuljetukseen tai ambulanssina. Toisessa esitteistä viitataan AMV:n varustelumahdollisuuksiin taistelukäyttöä varten kranaatinheitinjärjestelmällä.

Keski-Afrikkaan suuntautuneelle matkalle osallistui myös Suomen entinen viestintäministeri Suvi Lindén. Hän on kertonut Facebookissa olleensa matkalla tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa.

Ei sopimussuhdetta

Selonen muistuttaa, että Patria ei ole ollut sopimussuhteessa esitteitä Afrikkaan vieneeseen mieheen. Yhtiöllä ei ole myöskään suunnitelmissa aloittaa liiketoimia Ugandassa. Hän sanoo, että tapauksessa on pettänyt harkinta.

-Olen ymmärtänyt, että tämä (Patrian) myyntihenkilö on toiminut aika itsenäisesti asiassa, Selonen sanoo.

Suomen valtion ja norjalaisen Kongsberg Defence & Aerospacen omistamassa Patriassa työskentelee yli 2 700 työntekijää. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2016 päättyneellä tilikaudella 489,9 miljoonaa euroa. Liikevoittoa tilikaudella kertyi 74,6 miljoonaa euroa.

Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo ei halua vastata suoraan kysymykseen siitä, kuin moni tiesi Patrian sisällä myyntihenkilön lisäksi Hämeenlinnassa järjestetystä tapaamisesta.

-Ehkä siitä on jokin muukin tiennyt; Isotalo vastaa sähköpostitse.

Milloin sait tiedon tapauksesta ja tuliko Hämeenlinnan tapaaminen täytenä yllätyksenä johdolle?

-Johto sai tietää asiasta viime sunnuntaina. Tapaaminen selvisi johdolle, kun asiaa selvitettiin sisäisesti.

Olisiko esitteiden jakaminen Ugandassa voinut edistää millään tavoin Patrian liiketoimia maailmalla?

-Tässä tapauksessa se on äärettömän epätodennäköistä, Isotalo viestittää.

Yhtiö antoi torstaina elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.) selvityksen Uganda-asiasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti