Uutiset

Uhkaako Linnan juhlien lähetys katketa? Ylen tekniset toimihenkilöt aloittivat ylityökiellon

Yleisradion tekniset toimihenkilöt aloittivat perjantaina ylityökiellon asettaakseen painetta työsopimusneuvotteluille.

Työntekijöitä edustava ammattiliitto Pro ei päässyt tes-neuvotteluissa työnantajapuolen kanssa sopimukseen, ja ala on sopimuksettomassa tilassa.

Pron mukaan sopimuksen piiriin kuuluu kaikkiaan alle sata Ylen työntekijää. Kaikkiaan Ylessä on töissä noin 2 900 ihmistä.

Ylityökielto koskee Ylen teknistä erikoisosaamista vaativia ammatteja. Sopimuksen piirissä olevat työskentelevät esimerkiksi lähetysvalvomoissa ja vastaavat lähetysyhteyksien toiminnasta. Esimerkiksi journalisteja ei kyseinen ylityökielto koske.

Osapuolten välillä on kiistaa muun muassa palkankorotuksista ja työpäivän keskellä olevien palkattomien taukojen pituudesta.

Pron tiedotteen mukaan työnantajaa edustava Palta haluaisi entistä pidempiä työjaksoja.

Linnan juhlien lähetys vaarassa?

Neuvotteluja jatketaan seuraavan kerran itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta, ja työtaistelutoimet jatkuvat, jos sopimusta ei tuolloin synny.

Seuraavana päivänä 6. joulukuuta Yle vastaa Suomen katsotuimpiin ohjelmiin kuuluvan Linnan juhlien lähettämisestä tv:n katsojille ja radion kuuntelijoille ympäri maata.

Kiinnostusta lähetykseen ei ainakaan vähennä se, että tänä vuonna juhlitaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ylen tuotannosta ja tekniikasta vastaavan johtajan Janne Yli-Äyhön mukaan tv-lähetykset eivät ole vaarassa, ellei päivän aikana tule jotain yllätyksiä.

-Silloin mennään helposti ylitöihin, Yli-Äyhö toteaa Lännen Medialle.

Yllätys tarkoittaisi käytännössä jotain sellaista tapahtumaa, jonka vuoksi vaikkapa Linnan juhlien lähetys venyisi venymistään.

Noin parikymmentä töissä

Itsenäisyyspäivän tienoilla ammattiliitto Pron sopimuksen piirissä olevia työntekijöitä on töissä noin parikymmentä, kertoo pääluottamusmies Timo Kauranen.

Pään raapimista voi työnantajalle tulla myös, jos kyseistä henkilöstöä sairastuisi.

-Nämä ovat sellaisia tehtäviä, joihin ei pystymetsästä voi ottaa sijaista, sanoo Kauranen.

Yli-Äyhö myöntää, että teknisiä toimihenkilöitä on vaikea korvata lyhyellä aikataululla.

-Rajallisesti pystytään esimiesvoimin tekemään, mutta ei ollenkaan kattavasti. Jos tapahtuu jotain erityistä, niin tulee vaikeuksia, hän sanoo.

Pattitilanteesta huolimatta pääluottamusmies kuvailee neuvotteluilmapiiriä osapuolten välillä hyväksi. Neuvotteluja on käyty marraskuun alusta lähtien.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic