Uutiset

Uhkailu siskon surmaamisesta oli oikeuden mukaan uhoa — syyte kunniamurhan valmistelusta hylättiin

Korkein oikeus (KKO) hylkäsi hovioikeuden tavoin syytteen, joka koski törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua. Tapauksessa on kyse tapahtumasarjasta, jossa veli uhkasi tappaa pikkusiskonsa, koska sisko olisi käytöksellään heikentänyt perheen kunniaa. Syytteen mukaan veli olisi sopinut Irakissa asuvan perheen isän kanssa surmatyöstä, jos tytär ei noudata islaminuskon tapoja.

Tytär oli aiemmin joutunut kotiarestiin ja veli oli myös pahoinpidellyt häntä, kun sisko ei ollut tullut suoraan koulusta kotiin, tavannut kavereitaan ja jutellut myös poikien kanssa. Huhtikuussa 2015 sisko ei ollut tullut lainkaan kotiin ja hänestä oli tehty katoamisilmoitus.

-Siskoa yritettiin kouluttaa kulttuurin ja uskonnon tavoille. Hän ei sitä kestänyt ja otti ja lähti. Esitutkinnassa selvisi, että veli uhkasi esimerkiksi eri chat-viesteissä tappaa siskon, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski kertoo Lännen Medialle.

Veli oli myös sanonut katoamistapausta selvittäneelle rikoskonstaapelille, että tappaisi siskonsa suvun kunnian vuoksi, jos saisi tietää siskon olleen sukupuolisuhteessa.

Muutamia päiviä siskon katoamisen jälkeen veljen ystävä löysi siskon Helsingin Vuosaaren pikaruokaravintolasta, josta sisko vietiin tapaamaan veljeään Vuosaaren metroaseman läheiseen puistoon.

Puistoon saapuneen poliisipartion mukaan veli oli kiihtyneessä mielentilassa, mutta laitonta uhkaamista tai väkivaltaa ei oltu tehty.

-Vastaaja (veli) oli uhonnut, että jos hän olisi halunnut hakata sisarensa, niin hän olisi voinut sen tehdä, oikeuden pöytäkirjassa kerrotaan poliisin todistuksen kohdalla.

Sisko oli sekä poliisin että hänen ystävänsä äidin todistusten mukaan pelännyt kotiinsa joutumista.

Veli kiisti aikoneensa todella tappaa sisarensa ja piti voimakkaita viestejään virheinä.

Myöhemmin korkeimman oikeuden kuulemisessa sisko sanoi, ettei veli olisi ollut tosissaan hänen tappamisensa suhteen. Syytä lausunnon muuttamiseen hän ei sanonut.

Käräjäoikeus oli kesäkuussa 2015 antamallaan tuomiolla tuominnut veljen sisareensa kohdistuneesta törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta sekä pahoinpitelystä yhteiseen 2 vuoden 1 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus hylkäsi syytteen rikoksen valmistelun osalta, mutta tuomitsi miehen pahoinpitelystä 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Syyttäjä valitti asiasta KKO:een, mutta hovioikeuden päätös ei muuttunut.

KKO:n mukaan ei voitu riittävän luotettavasti päätellä, että mies oli päättänyt yksityiskohtaisen suunnitelman turvin tappaa sisarensa. Koska syyte koski nimenomaan tappamisen valmistelua, hylkäsi KKO hovioikeuden tavoin syytteen. KKO piti uhkaavia viestejä kiihtyneessä mielentilassa tehtynä uhoamisena.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun KKO antoi ennakkopäätöksen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua koskevassa asiassa.

-Hyvä, että korkein oikeus otti tämän käsittelyynsä ja teki päätöksen. Kyseessä on niin uusi rikosnimike. On hyvä saada päätös siitä, milloin rikos valmistelun osalta täyttyy, kihlakunnansyyttäjä Velitski sanoo.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu on säädetty Suomessa rangaistavaksi elokuusta 2013 alkaen. Lakimuutoksen taustalla ovat vaikuttaneen muun muassa koulusurmat ja rahakuljetusten ryöstöt.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic