Uutiset

Uhottu kauppasota tussahti suutariksi - Trump ja Xi pesivät yhdessä kasvonsa, moni Amerikassa pettyi Kiina-sopuun

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saa tuulettaa kannattajilleen kauppasodan voittoa, kun Kiina lisää sanojensa mukaan merkittävästi tuontia Yhdysvalloista, ennen kaikkea energiaa ja maataloustuotteita. Trumpin edustajien mukaan kauppatase tasapainottuu kaksisataa miljardia euroa, mutta kiinalaiset eivät puhu luvuista. Asiantuntijat pitävätkin mainittua summaa mahdottomana saavuttaa muuten kuin supistamalla rajusti Yhdysvaltojen tuontia Kiinasta.

Mahtavan tyrmäyksen sijaan tilapäiseltä vaikuttavaa sopua on tervehditty jopa Trumpin omassa puolueessa floppina. Kiina ostaisi joka tapauksessa kaipaamansa raaka-aineet jostakin, joten se ei menetä sopimuksessa mitään.

Takkiinsa ottavat vain Yhdysvaltojen kanssa kilpailevat tuottajamaat, joista monet ovat Yhdysvaltojen liittolaisia. Niille käy selväksi, että Amerikka tosiaan ensin.

Tiukinta arvostelua nostaa vaisu linjaus kaikkia ulkomaalaisia yhtiöitä rasittavasta IP-oikeuksien, kuten patenttien polkemisesta. Kiina sanoo puuttuvansa väärinkäytöksiin, mutta konkreettisia toimia se ei määritellyt. Lupaukset voivat valua hiekkaan kuten ennenkin.

Trumpin syntilistalla korkealla olleisiin ja Eurooppaakin närästäviin Kiinan kilpailua vääristäviin valtiollisiin yritystukiin ei puututtu sanallakaan. IP-oikeuksien tapaan niitä pidetään kauppavajetta todellisempana ongelmana.

Sopu vaikuttaakin yhteiseltä kasvojen pesulta. Trump lunastaa muodollisesti yhden vaalilupauksen ja välttää Kiinan maatalouteen kohdistuvat vastapakotteet, jotka olisivat iskeneet kipeästi hänen peruskannattajiinsa. Kiina väistää kalliin kauppasodan lähes symbolisilla myönnytyksillä. Kiinan presidentti Xi Jinping näyttää omiensa silmissä taitavalta diplomaatilta.

Ja ehkä Trump lopulta ymmärtää, että kauppasota kovine tuontitulleineen imisi amerikkalaisten kuluttajien verta. Se ei olisi varsinainen valtti syksyn tärkeissä välivaaleissa. Republikaanien tappio niissä löisi rautakankia Trumpin rattaisiin.

Sopua varmasti vauhditti Trumpin ja Pohjois-Korean presidentin Kim Jong-unin hyvin epävarmaksi muuttunut tapaaminen. Jännitteiden lieventyminen olisi tärkeää niin Trumpille kuin Xille. Talouspakotteet tehoavat Pohjois-Koreaan vain jos Kiinakin niihin osallistuu.

Kiinaakin Kimin alueellista vakautta järkyttävä ydinasepolitiikka raivostuttaa, joten kauppasota piti siivota yhteisen tahtotilan tieltä ennen huippukokousta.

Niin moni keskeinen asia Trumpin vaatimuslistalta jää yhä auki, että Kimin tapaamisen ja viimeistään välivaalien jälkeen taloussuhteet palannevat väännön kohteeksi. Jos ei, Trumpin suuri kauppasota tussahti savupommiksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic