Uutiset

Uhreina pääosin naisia - vaarallinen epäilty yhä vapaalla

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että Turun keskustassa hyökännyt nuori terroristi valikoi naisia uhreikseen. Tiedot hyökkäyksen uhreista tarkentuivat lauantaina yhteensä kymmeneen. Heistä kahdeksan oli naisia. Kaksi naista kuoli saamiinsa vammoihin. Loput ovat joko edelleen sairaalahoidossa tai päässeet jo kotiin. Nuorin uhreista on 15-vuotias tyttö, vanhin 67-vuotias nainen.

-Loukkaantuneista kuusi oli naisia ja kaksi miehiä. Miehistä toinen oli loukkaantunut tullessaan auttamaan erästä naisuhria ja toinen yrittäessään estää tekijää, kertoi tutkintaa johtava krp:n rikoskomisario Crista Granroth poliisin tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Hänen mukaansa osa uhreista on loukkaantunut vakavasti, mutta välitöntä hengenvaaraa ei ole.

Loukkaantuneiden joukossa on italialainen, ruotsalainen ja britannian kansalainen.

Pääepäilty ei halua puhua

Poliisi on yrittänyt kuulustella pääepäiltyä, mutta hän ei ole kertonut muuta kuin ikänsä. Poliisin reiteen ampuma epäilty oli vielä lauantaina sairaalahoidossa. Hän on 18-vuotias Marokon kansalainen, joka saapui viime vuonna Suomeen ilmeisesti turvapaikanhakijana. Tulevat laboratoriokokeet kertovat, oliko mies hyökkäyksen aikana mahdollisesti huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Poliisin mukaan mies ”on ollut turvapaikkaprosessissa” ja asunut ainakin jossain vaiheessa vastaanottokeskuksessa. Poliisi ei kuitenkaan vahvistanut julkisuudessa liikkuneita huhuja, joiden mukaan mies olisi saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Varsinaisen puukottajan lisäksi poliisi on pidättänyt neljä marokkolaismiestä ja antanut kansainvälisen etsintäkuulutuksen viidennestä. Yksi pidätetyistä omistaa valkoisen pakettiauton, jota poliisi etsi ja löysi perjantaina.

-Nämä neljä henkilöä on pidätetty Turussa yksityisasunnoista ja (Pansion) vastaanottokeskuksesta, Granroth paljasti.

Hän ei kertonut, onko poliisin edelleen etsimä mies oleskellut Suomessa.

-Meillä on kansainvälistä tietoa, että hän ei ole Suomessa tällä hetkellä. Tällaisessa tilanteessa voidaan pitää mahdollisena, että hän on vaarallinen.

Taustalla terroristinen ideologia

Europol, suojelupoliisi ja useat muut viranomaiset ovat mukana tutkinnassa. Poliisi selvittää, onko epäillyillä yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin ja esimerkiksi Barcelonan iskuun, jonka tekijäksi epäillään myös nuorta marokkolaista. Terrorismista saatiin viitteitä lauantain vastaisena yönä.

-Siihen ei vaikuttanut mikään yksittäinen seikka, vaan kaikki yön aikana tulleet tiedot ovat antaneet aihetta tutkia tätä terrorismirikoksena, totesi krp:n päällikkö Robin Lardot.

Hän tarkensi, että päätelmiä on tehty hyökkääjän aiempien toimien perusteella. Poliisi pitää iskua suunniteltuna.

-Näyttää siltä, että teon taustalla on selkeä ideologia, mutta emme tässä vaiheessa kommentoi enempää, vahvisti tutkinnanjohtaja Granroth.

Hänen mukaansa epäillyt ovat tunteneet toisensa ja heillä on ollut mahdollisesti yhteistyötä. Terroristisolusta ei Lardot´n mukaan voida vielä tässä vaiheessa puhua.

Granroth vahvisti, että poliisi on kuullut silminnäkijöiltä miehen huutaneen Allahia hyökkäyksensä aikana. Väitteitä ei ole pystytty vielä varmistamaan todeksi.

-Meille on tullut hyvin paljon vinkkejä ja materiaalia ihmisiltä, mistä suuri kiitos. Esimerkiksi videomateriaalia on niin paljon, että kaikkea ei ole ehditty vielä käydä läpi, Granroth kiitteli.

Asiasanat

Fingerpori

comic