Uutiset

Ukraina äänestää parhaillaan maalle presidenttiä – poliittisesti kokematon koomikko Volodymyr Zelenskyi on säilyttänyt asemansa vahvana ennakkosuosikkina

Gallupien mukaan toinen kierros on kuitenkin luvassa huhtikuussa, sillä Zelenskyin ei arvioida saavan tänään yli puolta äänistä. Istuva presidentti Petro Poroshenko hakee odotetusti jatkokautta. Hänen kohderyhmäänsä kuuluvat konservatiiviset ukrainalaiset.
Harvoja julkisia esiintymisiä tehnyt koomikko ja vaalien musta hevonen Volodymyr Zelenskyi puhui toimittajille sunnuntaina vaalihuoneiston edustalla Kiovassa. Kuva: STEPAN FRANKO
Harvoja julkisia esiintymisiä tehnyt koomikko ja vaalien musta hevonen Volodymyr Zelenskyi puhui toimittajille sunnuntaina vaalihuoneiston edustalla Kiovassa. Kuva: STEPAN FRANKO

Ukrainan presidentinvaalit ovat tällä kertaa oikeasti jännittävät. Viime vuodet myllerryksissä elänyt maa äänestää tänään itselleen johtajaa seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Vaalien todellinen yllättäjä on 41-vuotias näyttelijä Volodymyr Zelenskyi, joka näyttelee Ukrainan televisiossa luokanopettajaa, josta tulee presidentti. Zelenskyi yrittää nyt tehdä televisiossa nähdyn hattutempun myös oikeassa elämässä.

Korruptiota vastaan taistelevan pienipalkkaisen opettajan roolihahmo vetoaa selvästi ukrainalaisiin. Moni äänestäjä uskoo myös siviili-Zelenskyin olevan presidenttiainesta, vaikka hänellä ei ole lainkaan aiempaa poliittista kokemusta.

Sosiaalisen median taituri

Zelenskyin voi sanoa laittaneen presidentinvaalikampanjan totutut käytännöt uusiksi.

Hän ei ole vaalikampanjansa aikana jalkautunut kansan pariin eikä antanut haastatteluja yhtä ahkerasti kuin mihin on totuttu. Zelenskyi on käynyt kampanjaansa erityisesti sosiaalisen median kanavissa. Hän onkin noussut etenkin nuorten ukrainalaisten suosikiksi.

On selvää, että Zelenskyi ratsastaa vaaleissa tv-roolinsa kirittämällä suosiolla. Television kautta hankittu sopivanlainen tunnettuus on riittänyt selkeään johtoon etukäteisgallupeissa. Zelenskyille povataan vähintään neljännestä tänään annettavista äänistä.

Poroshenkolla selvät vaaliteemat

Myös istuva presidentti Petro Poroshenko hakee odotetusti jatkokautta. Hänen kohderyhmäänsä kuuluvat konservatiivisemmat ukrainalaiset.

Poroshenko on vahvistanut maan armeijaa merkittävästi. Hänen ansionaan voidaan pitää myös assosiaatiosopimuksen neuvottelemista Euroopan unionin kanssa. Poroshenko on jaksanut muistuttaa äänestäjiä myös siitä, että maan ortodoksikirkko itsenäistyi Moskovan partiarkaatin alaisuudesta hänen presidenttikaudellaan.

Ukrainan kieltä esiintymisissään käyttävän Poroshenkon iskulause ”armeija, kieli ja uskonto” tiivistää hyvin hänen poliittisen ideologiansa.

Zelenskyi vetoaa myös idässä

On mielenkiintoista, että Zelenskyi ei ole ottanut kieliasiaan yhtä tiukkaa kantaa kuin Poroshenko.

Zelenskyi on valmis puhumaan tasapuolisesti sekä ukrainaa että venäjää huolimatta venäjän kielen kiistellystä asemasta Ukrainassa. Venäjän puhuminen tuonee Zelenskyille ääniä myös Ukrainan pitkälti venäjänkielisestä itäosasta.

Gallupeissa Poroshenkon kanssa kakkossijasta kilpaileva Julia Tymoshenko mielii presidentiksi jo kolmatta kertaa.

Sekä Tymoshenkon että Poroshenkon kannatus on vaihdellut gallupista riippuen keskimäärin reilun kymmenen ja vajaan kahdenkymmenen prosentin välillä. Zelenskyi on pitänyt mielipidemittauksissa lähes kymmenen prosentin etumatkan molempiin.

Etäisyyttä Venäjään

Kaikki ehdokkaat ovat asemoituneet selvästi Eurooppa-myönteisiksi kampanjoidensa aikana. Tymoshenko on aiemmissa poliittisissa rooleissaan tehnyt Venäjän kanssa yhteistyötä. Näissä vaaleissa Venäjä on punainen vaate, josta jokainen strategisesti ajatteleva kandidaatti ottaa etäisyyttä.

Ehdokkaita on loppusuoralla mukana 39. Kukaan Venäjä-mielisistä ehdokkaista ei ole pärjännyt kannatusmittauksissa vaalien alla. Käytännössä pelkästään kärkikolmikolla katsotaan olevan todellisia mahdollisuuksia voittaa vaalit.

Venäjän kontrolloimat separatistialueet Itä-Ukrainassa boikotoivat vaaleja. Myöskään Venäjän Ukrainalta valtaamalla Krimillä asuvat eivät pääse äänestämään. Venäjä ei anna Venäjällä asuvien ukrainalaisten äänestää lainkaan Venäjän maaperällä.

Helsingin Ukrainan suurlähetystö on yksi mahdollinen äänestyspaikka niille Venäjällä asuville ukrainalaisille, joilla on mahdollisuus lähteä ulkomaille äänestämään.

Presidentillä on väliä

Presidentti on merkittävä toimija Ukrainassa. Hän käyttää merkittävää valtaa etenkin turvallisuus- ja puolustusasioissa sekä ulkomaan politiikassa. Seuraava presidentti saa hoidettavakseen haastavassa tilanteessa olevan, itäosissaan sotaa käyvän maan.

Vaalien toinen kierros käydään tarvittaessa huhtikuun 21. päivä. Zelenskyillä on hyvät mahdollisuudet voittaa tuolloin, olipa hänen vastustajansa sitten Petro Porosenko tai Julia Tymoshenko.

Fingerpori

comic

Näkoislehti