Uutiset

Ukraina ja Venäjä jatkavat rauhanneuvotteluja kasvotusten – Ukraina sanoo vallanneensa takaisin alueen Kiovassa

Mariupolin puolustus on asiantuntijoiden mukaan vaarassa kaatua hetkenä minä hyvänsä ja ihmisten hätä on "katastrofaalinen".
Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Istanbulissa keskitytään humanitaarisen kriisin helpottamiseen. Hän ei vaikuttanut etukäteen erityisen toiveikkaalta neuvottelujen edistymisen suhteen. Lehtikuva/AFP

Aamupäivällä alkoi Ukrainan ja Venäjän välisten rauhanneuvottelujen viimeisin kierros Turkin Istanbulissa. Neuvottelut käydään kasvotusten.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan videoyhteyksien kautta käydyt aiemmat neuvottelut eivät juuri tuottaneet tulosta, mutta hän sanoi olevan tärkeää aloittaa jälleen neuvottelut kasvotusten.

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Istanbulissa keskitytään humanitaarisen kriisin helpottamiseen. Hän ei vaikuttanut etukäteen erityisen toiveikkaalta neuvottelujen edistymisen suhteen.

–  Jos me huomaamme, että tunnelma on muuttunut ja että he (venäläiset) ovat valmiita vakavaan, konkreettiseen keskusteluun ja tasapainoisiin toimiin, asiat menevät eteenpäin, Kuleba sanoi. Hän jatkoi, että neuvottelut epäonnistuvat, jos ne ovat ”propagandan toistamista” Venäjän puolelta.

Venäjän ja Ukrainan neuvotteluja isännöivän Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan sodan molemmilla osapuolilla on ”oikeutettuja huolia” tuotavana neuvottelupöytään. Erdogan puhui hieman ennen valtuuskuntien tapaamisen alkamista Istanbulissa.

Guardian-lehden mukaan Erdogan toivoo, että keskustelut Istanbulissa voisivat johtaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kahdenväliseen tapaamiseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Irpiniä on pidetty tärkeänä väylänä Kiovan luoteisosaan ja sen menettämistä tuntuvana takapakkina Venäjän joukoille, jotka yrittävät ryhmittyä uudelleen epäonnistuttuaan Kiovan saartamisessa. Irpiniä on pidetty tärkeänä väylänä Kiovan luoteisosaan ja sen menettämistä tuntuvana takapakkina Venäjän joukoille, jotka yrittävät ryhmittyä uudelleen epäonnistuttuaan Kiovan saartamisessa. Lehtikuva// AFP / SERGEI SUPINSKY

Ukraina sanoo vallanneensa Irpinin takaisin

Tällä välin Venäjän joukot Ukrainassa näyttävät jumiutuneen aiempiin asemiinsa. Ukraina jopa kertoi onnistuneensa valtaamaan takaisin Kiovan alueella sijaitsevan Irpinin venäläisjoukoilta. Väitettä ei voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Irpiniä on pidetty tärkeänä väylänä Kiovan luoteisosaan ja sen menettämistä tuntuvana takapakkina Venäjän joukoille, jotka yrittävät ryhmittyä uudelleen epäonnistuttuaan Kiovan saartamisessa. Paikalla olleet uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät alueella käydyn kiivasta taistelua. He tapasivat pakenevia siviileitä, jotka kertoivat asukkaita surmatun heidän yrittäessään pakoon.

–  Näimme omin neuvoin pakoa yrittäneiden autoja, jotka tankit murskasivat. Niissä oli ihmisiä sisällä, kertoi 55-vuotias Roman Moltshanov AFP:lle.

Jo noin 3,9 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta ulkomaille. Venäjän hyökkäyksen alkamisesta on nyt kulunut kuukausi.

Yritettiinkö neuvottelijoita myrkyttää?

Toisaalta rauhanneuvotteluja varjostavat väitteet, joiden mukaan Ukrainan neuvottelijoita sekä välihenkilönä toimivaa venäläistä oligarkkia olisi yritetty myrkyttää.

Tutkivien journalistien sivuston Bellingcatin mukaan kolme ihmistä, heidän joukossaan venäläisoligarkki Roman Abramovitsh, sai myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin aikaisemmin tässä kuussa.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan myrkytysoireet johtuivat kuitenkin ympäristösyistä, eivät myrkyttämisestä. Viranomainen sanoi nojaavansa tiedustelutietoihin. Asiasta uutisoi muiden muassa CNN.

Oireet olivat sellaisia, joita tyypillisesti esiintyy kemiallisten aseiden altistuksen yhteydessä.

Mariupolissa hätä on katastrofaalinen

Vaikein tilanne oli eteläisessä Mariupolin satamakaupungissa, jonka puolustus on asiantuntijoiden mukaan vaarassa kaatua hetkenä minä hyvänsä ja jossa ihmisten hätä on ”katastrofaalinen”.

Mariupolissa on yhä saarroksissa arviolta 160  000 ihmistä ilman tarpeeksi puhdasta juomavettä, ruokaa tai lääkkeitä. Paikallisten viranomaisten mukaan ihmiset ovat syöneet lunta nesteen saamiseksi ja kaduilla makaa hautaamattomia ruumiita.

Ukrainan mukaan kaupungissa on saarron aikana kuollut ainakin 5  000 ihmistä, mutta lukua ei ole voitu vahvistaa.

–  Ruumiiden hautaamiset loppuivat kymmenen päivää sitten jatkuvan tulituksen takia, kertoi humanitäärisistä käytävistä vastuussa oleva Tetjana Lomakina Ukrainan presidentinkansliasta AFP:lle.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Ranska, Kreikka ja Turkki ovat valmiita turvaamaan suuren evakuointioperaation Mariupolista päivien sisällä, jos asiasta onnistutaan sopimaan Venäjän kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic