Uutiset

Ukraina tyrmäsi Venäjän puolustusministeriön kehotuksen Mariupolin antautumisesta aamuviiteen mennessä

Ukrainan varapääministeri vaatii Venäjää varmistamaan, että Mariupolissa jumissa olevat asukkaat pääsevät pois.
Ukraina tyrmäsi välittömästi Venäjän puolustusministeriön sunnuntaisen kehotuksen Mariupolin kaupungin antautumisesta. Lehtikuva/AFP

Ukraina tyrmäsi välittömästi Venäjän puolustusministeriön sunnuntaisen kehotuksen Mariupolin kaupungin antautumisesta. Useat kansanväliset mediat kertoivat, että Venäjä olisi valtion uutistoimiston RIA Novostin mukaan halunnut Mariupolin antautuvan aamuviideltä.

–  Me emme voi puhua aseiden luovuttamisesta, Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi medioiden mukaan ukrainalaislehti Ukrainska Pravdalle vain tunteja ennen kuin Venäjän asettama aikaraja umpeutui.

–  Olemme jo tiedottaneet venäläisiä asiasta.

Venäjän ehdotukseen suostumisen sijaan Vereshtshuk sen sijaan vaati, että Venäjä varmistaisi humanitaariset käytävät, jotta Mariupolissa motissa olevat noin 350  000 ihmistä pääsisivät lähtemään kaupungista turvassa.

Eteläinen satamakaupunki Mariupol on sijaintinsa vuoksi strategisesti tärkeä vallattava Venäjän armeijalle, sillä se helpottaisi Venäjän joukkojen kulkemista Krimiltä maasillan kautta esimerkiksi Ukrainan lounaisosiin.

RIA Novostin mukaan puolustusministeriö olisi avannut humanitaariset käytävät Mariupoliin aamukymmeneen mennessä, jos se olisi saanut Kiovasta kirjallisen vastauksen ehdotukseensa ennen aamuviittä Moskovan aikaa. RIA Novostin mukaan taistelut kaupungissa olisivat tauonneet kahdeksi tunniksi aamukymmenen ja kahdentoista välillä Ukrainan kanssa sovitulla reitillä.

Venäjä viestitti pyytävänsä ”Ukrainan asevoimien kaikkia yksiköitä, alueellisia puolustuspataljoonia ja ulkomaisia palkkasotureita lopettamaan vihollisuudet ja laskemaan aseensa”.

Mariupol voimakkaan pommituksen kohteena

Mariupolin saartaneet venäläisjoukot ovat pommittaneet kaupunkia voimakkaasti aivan hyökkäyssodan alkamisesta 24. helmikuuta lähtien. Perjantaina venäläisjoukot pääsivät etenemään kaupungin keskustaan, jossa myös käytiin kiivaita taisteluita.

Kaupungissa pommitusten aikaan ollut kreikkalaisdiplomaatti Manolis Androulakis kuvaili tuhon kaupungissa olevan samaa luokkaa kuin ne, joita historian kaikkein tuhoisimmat sodanaikaiset hyökkäykset ovat saaneet aikaan.

–  Mariupol tullaan sisällyttämään niiden kaupunkien listaan, jotka sota tuhosi totaalisesti, kuten Guernica, Stalingrad, Groznyi, Aleppo.

YK on sanonut humanitaarisen tilanteen Mariupolissa olevan äärimmäisen vakava, sillä asukkailla on pulaa ruuasta, vedestä ja lääkkeistä.

Pormestari: Yksi kuollut kiovalaisostoskeskuksen pommituksessa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuollut ainakin yksi ihminen Venäjän pommitettua ostoskeskusta myöhään sunnuntaina. Asiasta kertoo kaupungin pormestari Vitali Klitshko viestipalvelu Telegramissa.

AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan valtava räjähdys ravisteli koko kaupunkia hyökkäyksen aikaan ja Retroville-ostoskeskuksen raunioissa näkyi tulipaloja.

Kiovan pelastuspalvelu kertoi, että pommitukset aiheuttivat tulipaloja ostoskeskuksen eri kerroksissa ja sytyttivät useita autoja tuleen. Pelastuspalvelu myös julkaisi tapahtuneesta turvakameravideon, jossa näkyy yksi valtava räjähdys ja sienipilvi, jota seuraa sarja pienempiä räjähdyksiä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic