Uutiset

Ukrainan apulaispuolustusministeri: Yli 260 sotilasta evakuoitu Azovstalista – Myös presidentti Zelenskyi vahvisti sotilaiden evakuoinnit puheessaan

Vielä maanantaina Azovstalin tehdaskompleksin alueella kerrottiin olevan yhä satoja ukrainalaissotilaita. Ukraina oli yhteydessä useisiin maihin ja moniin kansainvälisiin organisaatioihin, jotta sotilaat saataisiin pois tehtaalta. Lehtikuva/AFP PHOTO / Ukrainian President Administration press-service

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar kertoo, että yli 260 ukrainalaista sotilasta on saatu evakuoitua Azovstalin terästehtaalta satamakaupunki Mariupolista.

Brittilehti Guardian kertoo, että 53 vakavasti haavoittunutta sotilasta evakuoitiin Azovstalista venäläisten hallussa olevan Novoazovskin kaupungin sairaalaan. Loput 211 sotilasta kuljetettiin pois tehtaalta humanitääristä käytävää pitkin myös venäläisjoukkojen hallussa olevaan Olenivkaan.

Apulaispuolustusministeri Maliarin mukaan sotilaiden kotiin saamiseksi on luvassa vankienvaihtomenettelyitä.

Evakuointitoimet myös vahvistanut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan toivovansa, että sotilaiden henget saadaan pelastettua, sillä Ukraina tarvitsee sankarinsa elossa.

–  Tämä on periaatteemme, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan osa sotilaista on haavoittunut vakavasti, mutta he saavat hoitoa.

Ukraina ei vahvistanut evakuointeja vielä maanantaina

Venäjän puolustusministeriö kertoi jo maanantaina, että Ukrainan armeijan edustajien kanssa olisi päästy sopimukseen haavoittuneiden sotilaiden evakuoimisesta. Asiaan ei vielä maanantaina saatu vahvistusta Ukrainan viranomaisilta.

Ukrainan pääesikunta sanoi, että Mariupolissa olleet sotilaat suorittivat taistelutehtävänsä varmistamalla, etteivät venäläisjoukot voineet vallata eteläistä Zaporizhzhian kaupunkia nopealla tahdilla, ja nyt päätavoitteena on pelastaa näiden henget. Pääesikunnan mukaan Mariupolin puolustajat ovat ”aikamme sankareita”, jotka pysyvät ikuisesti maan historiassa.

Vielä maanantaina Azovstalin tehdaskompleksin alueella kerrottiin olevan yhä satoja ukrainalaissotilaita. Ukraina oli yhteydessä useisiin maihin ja moniin kansainvälisiin organisaatioihin, jotta sotilaat saataisiin pois tehtaalta. Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan myös Suomeen oli oltu yhteydessä.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Maliar sanoi aiemmin, että sotilaita ei saada pois tehtaalta, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole siihen suostunut.

Uusimmat

Fingerpori

comic