Uutiset

Ukrainan konflikti: Saksa vaati Venäjää kunnioittamaan naapurimaiden itsemääräämisoikeutta

Merkelin puoluetoveri väläytti Venäjän vastaisten pakotteiden koventamista.
Ukrainan presidentti Petro Proshenko julisti maahan maanantaina poikkeustilan 30 päiväksi Venäjän hyökkäyksen takia.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi tiistaina, että Venäjän tulee kunnioittaa kansainvälisiä lakeja ja naapurimaidensa itsemääräämisoikeutta.

Ihmiset protestoivat Venäjän suurlähetystön edessä Puolan Varsovassa maanantai-iltana. Pysäyttäkää Venäjän hyökkäys, luki mielenosoittajan pitämässä kyltissä.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on varoittanut erittäin vakavasta maahyökkäyksen uhkasta. Ukraina julisti maanantaina maan olevan poikkeustilassa sen jälkeen, kun Venäjä otti viikonloppuna haltuunsa kolme sen alusta ja 23 miehistön jäsentä.

Ukraina sanoi tiistaina, että yksi valtauksessa haavoittuneesta kuudesta henkilöstä on maan turvallisuuspalvelu SBU:n palveluksessa. Venäjän mukaan haavoittuneita on kolme.

– Tavoitteena tulee olla, että Venäjä pitäytyy kansainvälisissä säännöissä eikä loukkaa naapurimaidensa alueisiin liittyvää suvereniteettiä, Maas sanoi Berliinissä pitämässään puheessa.

Tähän päästään Maasin mukaan, kun Saksalla ja sen eurooppalaisilla liittolaisilla on selkeät päämäärät ja rehellistä dialogia Euroopan turvallisuustilanteesta.

Uudet pakotteet mahdollisia

Euroopan maiden täytyy mahdollisesti tiukentaa Venäjän vastaisia pakotteita Ukrainan tuoreimman konfliktin takia, sanoi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin puoluetoveri Norbert Roettgen tiistaina.

– Tähän mennessä kovemmista sanktioista ei ole ollut puhetta, mutta yleisellä tasolla en sulkisi niiden mahdollisuutta pois. Mielestäni tällainen (Venäjän) käytös ei voi jäädä ilman seurauksia. En usko, että kukaan voisi sanoa, ettei sanktioita tulisi, Roettgen sanoi Deutschlandfunkin radiohaastattelussa.

Merkel on peräänkuuluttanut tiedottajansa Steffen Seibertin mukaan dialogia, kun EU, Britannia, Ranska, Puola, Tanska ja Kanada ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen.

”Vaarallinen eskaloituminen”

Yhdysvallat kutsui Venäjän toimia tilanteen ”vaaralliseksi eskaloitumiseksi”. Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoi maanantaisessa lausunnossaan, että Venäjä rikkoo kansainvälisiä lakeja. Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi maanantaina, ettei pidä siitä, mitä Ukrainan ja Venäjän välillä tapahtuu.

Venäjä ei ole reagoinut länsimaiden kehotuksiin vapauttaa ukrainalaisalukset ja niiden miehistö. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui New Yorkissa maanantaina hätäkokoukseen Kertshinsalmen tilanteen kiristymisen takia.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi heti kokouksen aluksi, että tapaus on Venäjän provokaatio, pöyristyttävä Ukrainan suvereenin alueen loukkaus ja kansainvälisen lain rikkomus. LM-FL

Lue myös: Venäjälle ei voi viestiä, että se pääsee seurauksitta pälkähästä – asiantuntijat pitävät laivastoselkkausta vakavana

Uusimmat

Fingerpori

comic