Uutiset

Venäjä teki ainakin kaksi ilmaiskua asutusalueisiin Kiovassa varhain aamulla

"Olosuhteet koventuvat venäläisille päivä päivältä, mutta ukrainalaissiviilit näyttävät pääosin maksavan siitä hinnan", arvioi CNN:n toimittaja Kiovassa.
Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu äänekkäitä räjähdyksiä aikaisin aamulla, kertovat useat mediat. Lehtikuva/ / AFP / ARIS MESSINIS

Venäjä on tehnyt ainakin kaksi ilmaiskua asutusalueisiin Kiovassa varhain aamulla, uutistoimisto AFP kertoo.

AFP:n mukaan ainakin kaksi ihmistä kuoli Sviatoshynskin alueella sijaitsevaan asuinkerrostalon pommituksessa. Tuhoutuneesta talosta pelastettiin 27 ihmistä. Myös toinen kerrostalo Podilskin alueella syttyi palamaan tulituksen seurauksena.

Lisäksi yksi iskuista osui asuintaloon Osokorkyn alueella Kiovan kaakkoisosassa.

AFP:n toimittajat kuulivat varhain aamulla ainakin kolme voimakasta räjähdystä Kiovassa. Guardian-lehden julkaisemalla videolla kuuluvat selvästi kahden räjähdyksen äänet.

BBC kirjoittaa, että ilmaiskuista varoittavat sireenit ovat soineet Kiovan lisäksi Odessassa, Umanissa ja Hmelnytskyin alueella.

CNN:n Kiovassa oleva toimittaja puolestaan kertoi uutiskanavan suorassa lähetyksessä kuulleensa räjähdyksiä juuri ennen esiintymistään.

–  Tämä on vain yksi päivä muiden joukossa Kiovassa – – (Venäjän presidentti Vladimir) Putin on jatkanut kampanjaansa siviilialueita vastaan ja laajentanut kohteiden listaa, CNN:n Sam Kiley sanoi.

Kiley kuitenkin painotti, ettei Venäjän hyökkäys ole mennyt niin saumattomasti kuin Putin oli ehkä toivonut.

Hänen mukaansa venäläisjoukot eivät ole saaneet vallattua Kiovaa ja päässeet eroon sen hallinnosta, vaikka Putinille oli kerrottu tämän voivan olla helposti saavutettavissa muutamien päivien aikana.

–  Olosuhteet koventuvat venäläisille päivä päivältä, mutta ukrainalaissiviilit näyttävät pääosin maksavan siitä hinnan, Kiley lisäsi.

”Sota on todennäköisesti ohi toukokuussa”

Ukrainan presidentinkanslian neuvonantaja arvioi ukrainalaismedioissa julkaistulla videolla, että sota olisi todennäköisesti ohi toukokuussa.

Qatarilaisen al-Jazeera-kanavan mukaan neuvonantaja Oleksi Arestovytsh sanoo, että tuolloin Venäjällä ei olisi enää resursseja jatkaa hyökkäystä Ukrainaan.

Presidentinkanslian neuvonantajana toimiva Arestovytsh kuvailee sodan olevan nyt tienristeyksessä: joko rauhansopimus saadaan aikaiseksi viikossa parissa tai sitten Venäjä yrittää vielä kasata joukkoja kokoon esimerkiksi Syyriasta ”toista kierrosta” varten. Hän näkee, että toisessa vaihtoehdossa rauhansopimus syntyisi huhtikuussa.

Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten tai biologisten aseiden käyttöä lavastetun iskun jälkeen. Ministeriö avaa tviitissään, että Venäjä saattaisi esimerkiksi lavastaa hyökkäyksen tai todistusaineistoa, jonka mukaan Ukraina suunnittelisi kemiallisten tai biologisten aseiden käyttöä.

Tviitissä sanotaan, että ministeriö ei ole löytänyt todisteita Venäjän syytöksille, että Ukraina aikoisi käyttää kemiallisia tai biologisia aseita.
Ministeriö näkee, että Venäjä yrittäisi oikeuttaa mahdollisella lavastetulla hyökkäyksellä myös Ukrainaan hyökkäämisen viime kuun lopulla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina otetuista satelliittikuvista voi nähdä, kuinka Mariupolissa alueellisen tehohoidon sairaalan seinässä on reikä. Rakennuksen osia on levinnyt myös sairaalan ulkopuolelle.
Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina otetuista satelliittikuvista voi nähdä, kuinka Mariupolissa alueellisen tehohoidon sairaalan seinässä on reikä. Rakennuksen osia on levinnyt myös sairaalan ulkopuolelle. Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina otetuista satelliittikuvista voi nähdä, kuinka Mariupolissa alueellisen tehohoidon sairaalan seinässä on reikä. Rakennuksen osia on levinnyt myös sairaalan ulkopuolelle. Lehtikuva/AFP

Satelliittikuvat valottavat Mariupolin tuhoja

Tuoreissa satelliittikuvissa näkyy, millaista tuhoa sotilaalliset iskut ovat tehneet muun muassa piiritetyssä Mariupolissa, kertoo uutiskanava CNN.

Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina otetuista satelliittikuvista voi nähdä, kuinka Mariupolissa alueellisen tehohoidon sairaalan seinässä on reikä. Rakennuksen osia on levinnyt myös sairaalan ulkopuolelle.

CNN:n mukaan on epäselvää, kumpi osapuoli on sairaalaan kohdistuneiden vaurioiden takana.

Sairaalarakennuksen lähellä sijaitsevat asuinrakennukset näyttävät saaneen merkittäviä vaurioita ja yksi näyttää tulipalon vaurioittamalta. Toista kilometriä sairaalalta etelään lukuisat rakennukset kytevät nähtävästi jonkinlaisen iskun jäljiltä.

Lisäksi vaurioita ovat kärsineet kaupungin keskustassa sijaitsevat asuinrakennukset.

Venäjän joukkojen piirittämästä Mariupolin satamakaupungista pääsi maanantaina ajamaan pois yli 160 yksityisautoa. Viime viikkoina useat evakuointisuunnitelmat humanitaaristen käytävien kautta ovat epäonnistuneet Venäjän joukkojen tulituksen takia.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Mariupolissa on kuollut 2  200 siviiliä, ja Venäjän pommitukset ovat jättäneet kaupungin 400  000 asukasta ilman vettä ja lämmitystä. Myös ruokavarastot ovat kaupungissa käyneet vähiin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic