Uutiset

Ukrainan armeijan mukaan taisteluja käydään kymmenien kilometrien päässä Kiovasta – myös kaupungin sisällä nähty tankkeja

Ukrainan sisäministerin neuvonantaja kertoo, että Kiovaan olisi tehty perjantaiaamuna ohjusisku. Ainakin yhden rakennuksen kerrotaan olevan tulessa.
Ukrainan mukaan Venäjän joukot olivat päässeet torstaina pääkaupunki Kiovan lähistöllä olevalle alueelle. CNN:n mukaan Yhdysvallat uskoo Venäjän aikovan saartaa Kiovan. Lehtikuva// AFP / DANIEL LEAL

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on nähty tankkeja liikkeellä Obolonskin alueella kaupungin pohjoisosassa. Sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videoilla näkyy yksittäisiä tankkeja kadulla ja asuinalueella.

Asiasta kertoo muun muassa BBC, jonka mukaan videoiden sijainniksi on vahvistettu Obolonskin kaupunginosa.

Ukrainan puolustusministeriö kirjoitti aiemmin Twitterissä, että Obolonskissa on venäläisjoukkoja. Ministeriö kehotti ihmisiä pysymään kotonaan ja raportoimaan kaluston liikkeistä, mutta myös tekemään Molotovin cocktaileja vihollisen varalta.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja on kertonut kuulleensa räjähdysten ja ammuskelun ääniä kyseisessä kaupunginosassa.

Ukrainan asevoimien mukaan venäläisjoukot lähestyvät Kiovaa pohjoisesta ja koillisesta, kertoo AFP.

Armeijan mukaan venäläisjoukot olisivat ottaneet hallintaansa Konotopin kaupungin, josta ne lähestyvät pääkaupunkia. Konotop on noin 200 kilometrin päässä Kiovasta.

Tshernihivin kaupungissa Ukrainan joukot puolestaan asevoimien mukaan torjuivat venäläisjoukot.

Ukrainan armeija on AFP:n mukaan kertonut myös taistelevansa ilmavoimin venäläisjoukkoja vastaan Kiovan luoteispuolella. Kiovan armeijan mukaan taisteluita käydään Dymerin ja Invankivin alueilla noin 45–60 kilometriä Ukrainan pääkaupungista luoteeseen.

Maan puolustusministeriö kertoi Guardianin mukaan aiemmin Ukrainan joukkojen räjäyttäneen Teteriv-joen ylittävän sillan 50 kilometriä Kiovasta pohjoiseen pysäyttääkseen venäläisjoukkojen etenemisen.

Venäjän ennakoitu tähtäävän Kiovaan

Ukrainan sisäministerin neuvonantajan mukaan Ukraina odottaa Venäjän hyökkäävän tankeilla Kiovaan myöhemmin tänään, kertoo Guardian.

Neuvonantaja Anton Herashchenkon mukaan kaupunkia ollaan valmiita puolustamaan ulkomaisten liittolaisten toimittamilla panssarintorjuntaohjuksilla.

CNN:n mukaan Yhdysvallat uskoo Venäjän aikovan saartaa Kiovan.

Asiasta kertoi aiemmin Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, ja samaa viestiä ovat välittäneet myös hallinnon virkamiehet yhdysvaltalaisille kongressiedustajille.

Sekä Blinken että uutiskanavan mainitsemat virkamiehet ovat arvioineet Venäjän yrittävän kaataa Ukrainan hallinnon.

–  Tietojemme mukaan vihollinen on määritellyt minut kohteeksi numero yksi, perheeni kohteeksi numero kaksi, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kertoi puheessaan yöllä.

–  He haluavat tuhota Ukrainan poliittisesti, tuhoamalla valtionpäämiehen, hän jatkoi.

Zelenskyi kertoi myös, että Kiovaan olisi päässyt venäläisiä sabotaasiryhmiä. Videopuheessaan Zelenskyi kehotti kiovalaisia olemaan varuillaan ja noudattamaan ulkonaliikkumiskieltoja.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan varhain torstaina sen jälkeen, kun maan presidentti Vladimir Putin oli ilmoittanut videoviestissä sotilasoperaatiosta.

Ohjusiskuja varhain aamulla, sireenit soivat Kiovassa

Presidentti Zelenskyi kertoi Venäjän tehneen Ukrainaan useita ohjusiskuja varhain perjantaiaamuna. Zelenskyin aamulla pitämästä puheesta uutisoivat muun muassa uutistoimisto AFP sekä brittiläiset BBC ja Guardian.

Iskut alkoivat Zelenskyin mukaan aamuneljältä.

Zelenskyin mukaan Venäjä on kohdistanut iskuja sekä sotilas- että siviilikohteisiin. Presidentti syytti Venäjän valehdelleen sanoessaan, että maa ei iskisi siviilikohteisiin.

Maan pääkaupungissa Kiovassa kuultiin varhain aamulla voimakkaita räjähdyksiä. Kiovassa olevien toimittajien mukaan ilmasireenit soivat kaupungissa myöhemmin aamulla.

Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot ovat pysäyttäneet Venäjän joukkojen etenemisen useilla suunnilla.

–  Venäjän on puhuttava meille ennemmin tai myöhemmin siitä, miten vihamielisyydet ja tämä hyökkäys lopetetaan, Zelenskyi sanoi.

Kuten yöllisessä puheessaan muutamaa tuntia aiemmin, presidentti sanoi jälleen maan jääneen yksin taistelussaan Venäjää vastaan.

–  Tänä aamuna puolustamme valtiotamme yksin. Kuten eilen, maailman tehokkaimmat voimat katsovat kaukaa, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi puhui myös venäjäksi ja osoitti kiitokset venäläisille, jotka ovat osoittaneet mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan.

Kiovassa raportoitiin räjähdysäänistä ja vaurioituneista rakennuksista

Kiovassa kuultiin varhain perjantaina ainakin kaksi voimakasta räjähdystä. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP, yhdysvaltalaisuutiskanava CNN sekä brittilehti Guardian.

Guardianin mukaan Ukrainan sisäministeriö kertoi ampuneensa alas venäläiskoneen maan pääkaupungissa. Lehden mukaan väitettä ei ole pystytty vielä varmistamaan. Epäselvää on myös onko Kiovan taivaalta ammuttu alas lennokki, lentokone vai mahdollisesti ohjus.

BBC:n mukaan yhdeksänkerroksisen talon kerrottiin olevan tulessa.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko jakoi Twitterissä kuvan rakennuksesta, jonka seinässä on ammottava aukko. Klitshkon mukaan ainakin kolme ihmistä on haavoittunut ”raketin sirpaloitumisen” seurauksena, ja heistä yksi on kriittisessä tilassa.

Pormestarin mukaan vahingoittunut rakennus oli tulessa ja vaarassa tuhoutua.

Guardianin tietojen mukaan kaupungissa olisi räjähdysten jälkimainingeissa tulessa kaksi asuinrakennusta.

Venäläislehti Novaja Gazeta on jakanut Twitterissä kuvia kerrostalosta, josta sammutetaan tulipaloa. Yhden kuvista on lehden mukaan jakanut Ukrainan sisäministeriö. Rakennuksen päälle kerrotaan pudonneen jotain taivaalta.

Samainen lehti on jakanut myös kuvan rakennuksesta löytyneestä osasta. Lehden tviitissä arvioidaan, että osa voi olla venäläisohjuksesta.

Ulkonaliikkumiskiellon hiljentämä kaupunki

Kiovaan julistettiin torstaina illansuussa ulkonaliikkumiskielto. Se oli voimassa iltakymmenestä aamuviiteen.

Pormestari Klitshko sanoi aiemmin, että julkinen liikenne ei kulje ulkonaliikkumiskiellon aikana. Sen sijaan metroasemat toimivat vuorokauden ympäri pommisuojina.

CNN:n mukaan Kiovassa oli yön laskeuduttua hiljaista ja asukkaat ympäri kaupunkia joko sammuttivat valonsa tai vetivät verhonsa kiinni yöksi. Brittilehti Guardianin mukaan sosiaalisen median kuvista voi nähdä, kuinka ihmiset levittäytyivät yöksi metroasemien lattioille.

Presidentti Zelenskyin mukaan ainakin 137 ukrainalaista sai surmansa ensimmäisen päivän taisteluissa. Kuolonuhrien joukossa on niin siviilejä kuin sotilaitakin. Lisäksi presidentti kertoi yli 300 ihmisen haavoittuneen.

Zelenskyi on allekirjoittanut määräyksen yleisestä liikekannallepanosta Ukrainassa. Määräys on voimassa seuraavat 90 päivää, ja sen myötä kutsutaan koolle reserviläiset kaikkialta maasta.

Venäläisjoukot valtasivat Tshernobylin ydinvoimalan

Venäjän joukot valtasivat torstaina kiivaiden taistelujen jälkeen maan pohjoisosassa sijaitsevan Tshernobylin ydinvoimalan, kertoi Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhaylo Podoljak.

Lisäksi Zelenskyi ilmoitti, että Venäjän joukkojen oli onnistunut vallata Gostomelin lentokenttä, joka sijaitsee Kiovan lähellä. Hän kuitenkin kertoi ukrainalaisjoukkojen saartaneen vihollisen Gostomelissa.

CNN:n mukaan venäläisjoukot olisivat myös rajavartiolaitoksen mukaan vallanneet Mustallamerellä sijaitsevan niin kutsutun Käärmesaaren. Uutiskanavan mukaan saaren pieni väestö koostuu lähinnä rajavartioston henkilöstöstä.

Guardian kertoo, että kaikki Käärmesaarta vartioineet sotilaat olisivat saaneet surmansa.

Venäjä ei ensimmäisen hyökkäyspäivänsä iltaan mennessä ollut vielä saavuttanut merkittäviä voittoja Ukrainassa, arvioi kuitenkin everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa STT:lle torstaina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic