Uutiset

Ukrainan pääministeri jätti eronpyynnön – julkisuuteen vuosi äänite, jolla pääministeri arvosteli presidentti Zelenskyitä

On epäselvää, haluaako Ukrainan pääministeri Oleksi Hontsharuk oikeasti erota vai vain varmistua presidentti Volodymyr Zelenskyin luottamuksesta.
Ukrainan pääministeri Oleksi Hontsharuk vakuuttaa luottavansa presidentti Volodymyr Zelenskyihin. Kuva: OLEG PETRASYUK
Ukrainan pääministeri Oleksi Hontsharuk vakuuttaa luottavansa presidentti Volodymyr Zelenskyihin. Kuva: OLEG PETRASYUK

Ukrainan pääministeri Oleksi Hontsharuk on jättänyt perjantaina eronpyynnön presidentti Volodymyr Zelenskyille. Presidentinkanslia kertoi perjantaina harkitsevansa eronpyyntöä.

Tapahtumien taustalla on tällä viikolla julkisuuteen vuotanut äänitallenne, jolla Hontsharukin väitetään arvostelevan presidentti Zelenskyitä.

Äänitteellä miesääni väittää Zelenskyiltä puuttuvan taloustietämystä. Äänite on ilmeisesti peräisin joulukuisesta tapaamisesta, jossa paikalla olivat pääministerin lisäksi valtiovarainministerin ja Ukrainan kansallispankin henkilökuntaa.

Hontsharuk sanoi perjantaina, että tallennetta on manipuloitu. Hänen mukaansa se on koottu yhdistelemällä pätkiä hänen hallituksen tapaamisissa sanomistaan asioista.

– Sen sisältö antaa vääristellyn vaikutelman, että minä ja tiimini emme arvostaisi presidenttiä, joka on poliittinen johtajamme, Hontsharuk sanoi perjantaina.

Haluaako pääministeri erota?

On epäselvää, haluaako Hontsharuk todella astua sivuun tehtävästään vai vain mitata Zelenskyin luottamusta häneen. Uutistoimisto Reutersin kysyessä, oliko Hontsharuk valmis jättämään tehtävänsä, hän kielsi ”menemästä asioiden edelle”.

Hontsharuk kertoi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa jättäneensä eronpyynnön siksi, että hän haluaa kumota kaikki epäilykset siitä, kunnioittaako ja luottaako hän presidentti Zelenskyihin. Hän lisäsi, että halutessaan Zelenskyi voi toimittaa eronpyynnön hallitukselle.

Hontsharuk aloitti pääministerinä vasta viime vuoden elokuussa sen jälkeen, kun Zelenkyin Kansan palvelija -puolue sai vaalivoiton ja enemmistön hallitukseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic