Uutiset

Ukrainan sodan vaikutukset Suomen huoltovarmuudelle hallittavissa, vakuuttaa Huoltovarmuuskeskus

Polttoainetta, viljaa ja lääkkeitä löytyy valmiusvarastoista kuukausiksi.
HVK:n mukaan Suomessa varastoidaan viiden kuukauden normaalia kulutusta vastaavat määrät tuontipolttoaineita ja viljaa vähintään puolen vuoden keskimääräistä kulutusta vastaava määrä. Lääkkeiden tuontiin ja valmistukseen liittyy 3–10 kuukauden varastointivelvoite, joka koskee näitä toimijoita. Kuva: Timo Marttila

Ukrainan sodan välilliset vaikutukset tuntuvat myös Suomessa monin tavoin, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtaja Janne Känkänen. Hänen mukaansa vaikutuksia voi syntyä esimerkiksi erilaisten raaka-aineiden ja materiaalien saatavuuden muutoksista, toimitusketjujen häiriöistä sekä digitaalisten palvelujen häiriöistä.

−  Venäjän vastaiset laajat pakotteet ja markkinareaktiot sekä niistä mahdollisesti seuraavat vastatoimet aiheuttavat meilläkin tarvetta sopeutua, ja näin on jo tehty ja tehdään koko ajan, Känkänen sanoo.

Hänen mukaansa Suomen yleinen varautumisen taso on hyvä ja sodan mahdolliset vaikutuksen huoltovarmuudelle hallittavissa. Hyvä varautuminen perustuu muun muassa varastointivelvoitteisiin, huoltovarmuusrahastoon sekä kriittisten toimijoiden ja infrastruktuurin kyvykkyyteen sietää häiriöitä, Känkänen sanoo.

HVK:n mukaan Suomessa varastoidaan viiden kuukauden normaalia kulutusta vastaavat määrät tuontipolttoaineita ja viljaa vähintään puolen vuoden keskimääräistä kulutusta vastaava määrä. Lääkkeiden tuontiin ja valmistukseen liittyy 3–10 kuukauden varastointivelvoite, joka koskee näitä toimijoita. Varastoja täydennetään tilanteen mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic