Uutiset

Ukrainan uusi presidentti haluaa muuttaa Tshernobylin turistikohteeksi – "meidän täytyy näyttää tämä paikka maailmalle"

Tuhannet turistit ovat suunnanneet alueelle säteilyarvojen laskiessa. Vierailijoita kehotetaan pukeutumaan peittävästi.
Ukrainan mukaan Tshernobylissä vieraili noin 60 000 turistia vuonna 2017. Kuva: SERGEY DOLZHENKO
Ukrainan mukaan Tshernobylissä vieraili noin 60 000 turistia vuonna 2017. Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Ukraina haluaa aktiivisesti muuttaa maailman pahimman ydinvoimalaonnettomuuden vierailukohteeksi.

Maa aikoo rakentaa Tshernobylin ydinvoimalan alueelle uusia kävelyreittejä sekä verkkotukiasemia, Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi
on kertonut BBC:n mukaan.

Lisäksi kuvausrajoituksia alueella aiotaan höllentää.

– Tshernobyl on ollut negatiivinen osa Ukrainan imagoa. On aika muuttaa asia, hän sanoi.

Kyseessä on koko planeetalla ainutlaatuinen paikka, jossa luonto on elpynyt ihmisen aiheuttaman katastrofin jälkeen, presidentti perusteli.

– Meidän täytyy näyttää tämä paikka maailmalle: tutkijoille, ekologeille, historiantutkijoille ja turisteille.

Moderni turismi osa korruption kitkentää

Zelenskyi kertoi suunnitelmista tilaisuudessa, jossa räjähtänyttä reaktoria suojaava uusi rakennelma vihittiin virallisesti käyttöön.

Jättimäinen, yli 100 metriä korkea metallikupoli valmistui jo vuonna 2016. Rakennelman tarkoitus on suojata ympäristöä säteilyltä 100 vuoden ajan ja mahdollistaa reaktorin purkaminen. Rakennushanke maksoi noin 2 miljardia euroa.

Tuoreelle presidentille, jolla ei ole poliittista taustaa, Tshernobyl-turismi on myös osa korruption vastaista taistelua. Alueella on tarkoitus ottaa käyttöön sähköiset pääsyliput.

– Eristysvyöhyke on myös korruption symboli. Tähän sisältyvät lahjukset, joita viranomaiset perivät turisteilta. Lopetamme tämän hyvin pian, hän sanoi.

Ukrainan uusi presidentti, politiikan untuvikko Volodymyr Zelenskyi haluaa uudistaa Ukrainan kasvoja ja kitkeä jopa korruptiota matkailusuunnitelman avulla. Kuva: SERGEY DOLZHENKO
Ukrainan uusi presidentti, politiikan untuvikko Volodymyr Zelenskyi haluaa uudistaa Ukrainan kasvoja ja kitkeä jopa korruptiota matkailusuunnitelman avulla. Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Turistit eivät saa koskea mihinkään

Opaskierrokset laskevien säteilyarvojen Tshernobylissa ovat jo nyt osa maan turismia. Ukrainan mukaan noin 60 000 ihmistä vieraili alueella vuonna 2017.

Kulku alueella on kuitenkin säädeltyä. Siirtyminen paikalle tapahtuu tarkastuspisteen kautta, ja poistuessa vieraiden säteilyarvot mitataan.

Liikkuminen alueella ilman opasta ei ole sallittua. Tällä on mukanaan geiger-mittari liikkuma-alueen turvallisuuden todentamiseksi.

Oman turvallisuutensa vuoksi vierailijoita kehotetaan pukeutumaan peittävästi, selventää turisteja haastatellut Newsweek.

Suomalainen Juho Mikkonen kertoo lehdelle, että turisteja kielletään koskemasta mihinkään. Istuminen, omien tavaroiden laskeminen maahan ja esineiden nostaminen ovat kiellettyjä.

– Osa tiedoista oli saatavilla järjestäjän nettisivuilla jo ennen matkaa, Mikkonen sanoi.

Turistien käyttäytyminen on jo herättänyt huolta ja arvostelua katastrofialueen kunnioittamisesta. Kuva: SERGEY DOLZHENKO
Turistien käyttäytyminen on jo herättänyt huolta ja arvostelua katastrofialueen kunnioittamisesta. Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Hittisarja lisäsi suosiota

Tänä keväänä matkailijoiden suosiota aluetta kohtaan lisäsi onnettomuudesta kertova tv-minisarja Chernobyl.

Sarjan myötä opaskierrosten kysyntä kasvoi kolmanneksella, paikalliset matkailuyrittäjät kertoivat uutistoimisto Reutersille kesäkuun alussa.

– Vierailulla Tshernobylin suojavyöhykkeelle henkilö saa kahden mikrosievertin annoksen, yksi oppaista vakuutteli ja vertasi sitä vuorokauden normaaliin säteilyannokseen.

Suomalaisen keskimäärin vuodessa saama säteilyannos on Säteilyturvakeskuksen mukaan 3 200 mikrosievertiä. Siitä murto-osa, noin 20, on peräisin Tshernobyl-onnettomuuden tai ydinasekokeiden laskeumasta.

Onnettomuuden seurauksista kiistaa

Tshernobylin onnettomuus tapahtui keväällä 1986.

Yksi ydinvoimalan neljästä reaktorista räjähti, mikä levitti säteilyä lähiympäristöön sekä pienemmissä määrin ympäri Itä- ja Pohjois-Eurooppaa.

Voimalan ympärille määrättiin 30 kilometrin evakuointivyöhyke. Alueelta ja sen ympäriltä evakuoitiin onnettomuuden vuoksi yli 100 000 ihmistä.

Esimerkiksi voimalan lähistöllä sijainnut 50 000 asukkaan Prypjatin kaupunki tyhjennettiin kokonaan.

Yli puoli miljoonaa ihmistä osallistui voimalaa ympäröivän alueen puhdistustöihin.

Kymmeniä ihmisiä kuoli pian onnettomuuden ja sen torjuntatöiden seurauksena.

Arviot myöhemmin esimerkiksi syöpään sairastuneiden määrästä vaihtelevat tuhansista yli sataantuhanteen, sillä yhteyttä säteilyn ja sairastumisten välillä on vaikea todentaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic