Uutiset

Ulkomaalaisten maakauppoja rajoittanut laki kumottiin aiemmin – Nyt puolustusministeriö valmistelee uutta lakiesitystä

Puolustusministeriön selvitys mainitsee merenkulkuväylät esimerkkinä strategisista kohteista, jolla voi olla vaikutusta turvallisuuteen.
Paraisilla sijaitsevasta Airiston Helmi Oy:n kiinteistöstä poistui lauantaina neljä poliisin pakettiautoa, joissa oli kommandopipoihin pukeutuneita poliiseja.

Ulkomaalaisten maakauppoja rajoitettiin Suomessa vuoteen 1999 asti, kunnes laki kiinteistöhankinnoista kumottiin.

Vuoden 2000 alusta lähtien ulkomaalaiset henkilöt ja ulkomaiset yritykset eivät enää ole tarvinneet lupaa kiinteistöiden ostamiseen Suomesta.

Keskustelu ulkomaalaisten maakauppojen rajoituksista käynnistyi jälleen viikonloppuna, kun Keskusrikospoliisi (KRP) iski venäläistaustaisen Airiston Helmi Oy:n omistamille saarille yli sadan henkilön voimin.

KRP:n operaatiossa on kyse laajasta talousrikostutkinnasta, jossa ulkomaisessa omistuksessa olevaa suomalaista osakeyhtiötä epäillään miljoonien eurojen rahanpesusta ja muista talousrikoksista.

Poliisi ei kerro tiedotuksessaan tutkimansa yrityksen nimeä, mutta Airiston Helmi Oy:n kiinteistöissä on nähty suuria määriä rikostutkijoita.

Julkisuudessa on epäilty, että tutkinnan taustalla piilee talousrikosten lisäksi Airiston Helmi Oy:n ulkomaalainen tausta ja yhtiön omistamien saarien strateginen sijainti tärkeän merenkulkuväylän vieressä.

Näin arvioi esimerkiksi keskustan varakansanedustaja Mikko Kärnä.

– KRP ilmoittaa edelleen, että kyseessä on veropetostutkinta. Tämä pitää todennäköisesti paikkansa, mutta taustalla on tosiasiassa jotain paljon huolestuttavampaa, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnä sanoo, että tapauksessa on kyse Airiston Helmen kiinteistöillä tehdyistä muutostöistä.

Yhtiön tonteille on esimerkiksi rakennettu helikopterin laskeutumisalustoja, tehty suuria laitureita, ruopattu rantaa ja rakennettu useita rakennuksia.

– Airiston Helmen tapauksessa kyse on alueelta havaitusta tutkakalustosta ja alueen muokkauksesta sotasatamaksi, Kärnä sanoo.

Uusi laki valmisteilla

Puolustusministeriö valmistelee parhaillaan lakiesitystä, jolla rajoitettaisiin EU:n ulkopuolisten tahojen maahankintoja Suomesta.

Lain tarvetta on perusteltu hybridiuhilla.

Vieras valtio saattaisi käyttää maaomistusta esimerkiksi viestiliikenteen tai muun infrastruktuurin häiritsemiseen.

Puolustusministeriön syksyllä valmistuneessa selvityksessä mainitaan merenkulkuväylät esimerkkinä strategisista kohteista, jotka saattavat heikentää turvallisuutta.

Lisäksi selvityksessä mainitaan esimerkiksi raja-alueet, lentokentät, tärkeät tiet ja sillat sekä varuskuntien läheiset alueet.

Selvityksessä tarjotaan maakauppojen kontrollointiin keinoksi muun muassa etuosto-oikeudet ja velvollisuus luvanhakuun, jos ulkomaalainen taho ostaa kiinteistöjä.

Etuosto-oikeus tarkoittaisi sitä, että valtio voisi lunastaa ulkomaalaisen hankkiman kiinteistön itselleen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei halunnut kommentoida maakauppa-asioita sunnuntaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic