Uutiset

Ulkoministeri Haavisto ehti haastatella kärkiehdokkaat viestintäjohtajaksi – Nimitysmuistio oli lähes valmis, kun haussa havaittiin virheitä

Haun ongelmallisuus paljastui, kun nimitysmuistion luonnos lähetettiin tarkistettavaksi oikeuskanslerin virastoon. UM:n mukaan haku päätettiin keskeyttää hakuilmoituksessa olleiden muotovirheiden vuoksi.
Ulkoministeriön viestintäjohtajan valinta viivästyi nyt hakuilmoituksen muotovirheistä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) esittelee viestintäjohtajan valinnan valtioneuvostolle, joka tekee päätöksen. Kuva: STEPHANIE LECOCQ
Ulkoministeriön viestintäjohtajan valinta viivästyi nyt hakuilmoituksen muotovirheistä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) esittelee viestintäjohtajan valinnan valtioneuvostolle, joka tekee päätöksen. Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) ehtivät haastatella kärkihakijat ulkoministeriön (UM:n) viestintäjohtajan tehtävään ennen hakuprosessin keskeytymistä. Asiasta kertoo Lännen Medialle UM:n henkilöstöyksikön päällikkö Jyri Järviaho.

Hakijoita haastatteli myös avainryhmä, johon kuuluu muun muassa UM:n alivaltiosihteereitä sekä henkilöstö- ja hallintojohtajat. Haun ongelmallisuus paljastui, kun nimitysmuistion luonnos lähetettiin tarkistettavaksi oikeuskanslerin virastoon. UM:n mukaan haku päätettiin keskeyttää hakuilmoituksessa olleiden muotovirheiden vuoksi.

Järviaho ei hakuprosessin keskeneräisyyteen vedoten kerro, ketä nimitysmuistion luonnoksessa esitettiin viestintäjohtajaksi.

– En kommentoi sitä, koska prosessi on edelleen auki, hän sanoo kohteliaasti.

Nimitysmuistio olisi lähetetty lopulta valtioneuvoston käsittelyyn. Nyt näin ei kuitenkaan tehty, koska haku keskeytyi muotovirheisiin.

Hakuilmoituksessa viran kelpoisuusvaatimuksista puuttui valtioneuvoston asetuksen maininta johtamiskokemuksesta. Lisäksi hakuilmoituksesta puuttui asetuksessa mainittu ”tehtävän edellyttämä monipuolinen kokemus”. Muotovirhe oli myös se, että englannin kielen taidon vaatimus puuttui hakuilmoituksessa mainituista kelpoisuusvaatimuksista.

Oikeuskanslerinviraston valtioneuvostoasiain osastopäällikön Maija Salon mukaan tämäntyyppinen haun kaatuminen ”ei tietysti ole kovin tavallista”.

– Laissa säädetään suoraan mitä hakuilmoituksessa pitää olla. Se ei ole epäselvää tai mitenkään tulkinnanvaraista, Salo toteaa.

Viestintäjohtajan viran hausta ei ole tehty kanteluita oikeuskanslerinvirastoon. Valtioneuvoston virkanimitykset tarkastetaan virastossa joka tapauksessa.

– Virkanimitysasioissa oikeuskansleri tarkastaa kaikkien valtioneuvoston yleisistunnossa päätettävien nimitysten asiakirjat viimeistään siinä vaiheessa, kun asiakirjat jaetaan yleisistunnossa esittelyä varten. Jos ministeriö pyytää, oikeuskansleri tarkastaa asiakirjat jo aikaisemmassa vaiheessa, Salo selvittää.

Alkuperäisessä haussa oli 34 hakijaa. Virka kiinnosti muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön entistä viestintäpäällikköä, Ylen A-studion juontajaa Katri Makkosta ja Ylen Journalismin akatemian päällikköä Elina Ravanttia.

Lisäksi Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski, Puolustusvoimien viestintäpäällikkö Max Arhippainen ja viestinnän ammattilainen, ulkoministeri Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjaa vetänyt Riikka Kämppi hakivat tehtävää.

Paperinsa jättivät tuolloin myös Ilmarisen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Liina Aulin, Suomen Lontoon-lähetystön lehdistöneuvos René Söderman, Kansallisoopperan viestintäjohtaja Liisa Riekki ja valtioneuvoston kanslian EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm.

Ulkoministeriön viestintäjohtaja valitaan viiden vuoden määräajaksi. Tehtävän kuukausipalkka on 9 144 euroa.

Onko tämä lopulta (vihreiden) poliittinen virkanimitys?

– Ministereillähän on aina vaikutusvaltaa korkean tason nimityksiin. Se ei välttämättä tarkoita, että nimitykset olisivat poliittisia virkanimityksiä, UM:n henkilöstöyksikön päällikkö Järviaho muotoilee.

Onko puoluekirjalla merkitystä (nimityksessä) ?

– Minä en tiedä.

Oliko puolueen jäsenyydellä merkitystä siihen, kuka (henkilö) päätyi luonnokseen?

– Minun mielestäni ei.

– Kun valinta on tehty, niin voidaan katsoa, mikä se tilanne on, Järviaho sanoo.

Ministeriössä ei ole vielä päätetty, järjestetäänkö uudella hakukierroksella haastattelut. Tuleva viestintäjohtaja johtaa UM:n 50 työntekijän viestintäosastoa.

Millaista johtajakokemusta haetaan?

– Johtajakokemusta voi saada monella tapaa. Tietenkin siitä voi olla hyötyä, että on vetänyt organisaatioita, yksikköjä tai osastoja, Järviaho toteaa.

Hänen mukaansa viestintäjohtajan haun uusintakierros alkaa näillä näkymin 13. helmikuuta. Haku on auki kaksi viikkoa.

– Aikaisemmin hakeneet otetaan huomioon uushaussa. Pyysimme heitä ilmoittamaan, jos eivät halua olla mukana, Järviaho kertoo.

Viestintäjohtajan valintaprosessi on kestänyt nyt jo lähes puoli vuotta.

Vuodenvaihteessa (31.12.) ulkoministeriöstä arveltiin Lännen Medialle, että päätös tehtäisiin lähiviikkoina. Alun perin hakuilmoitus julkaistiin jo syyskuussa, ja valittavan henkilön piti aloittaa työssään tämän vuoden alussa.

Ulkoministeriön viestintäjohtajan paikka aukesi, kun sen entinen haltija Jouni Mölsä siirtyi elokuussa tasavallan presidentin Sauli Niinistön viestintäpäälliköksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic