Uutiset

Ulkoministeri Haaviston virkatoimien laillisuuden käsittelyssä ei tullut vielä valmista

Perustuslakivaliokunta käsitteli tiistaina koko aamupäivän ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiaa. Käsittely jatkuu huomenna, kertoo Yle.
Perustuslakivaliokunta selvittää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien laillisuutta. Kuva: Joel Maisalmi
Perustuslakivaliokunta selvittää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien laillisuutta. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei vielä tiistaina saanut valmiiksi mietintöään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa, kertoo Yle.

Asian käsittely jatkuu valiokunnassa keskiviikkona.

Mietintö koskee Haaviston virkatoimien laillisuutta al-Holin leirin suomalaisten kotiutusjupakassa.

Mietinnössä valiokunta esittää eduskunnan täysistunnolle, onko asiassa tarpeen nostaa syyte vai ei.

Keskusrikospoliisi sai heinäkuussa valmiiksi valiokunnan pyytämän esitutkinnan asiasta. Sen jälkeen perustuslakivaliokunta on perehtynyt yli tuhatsivuiseen esitutkintapöytäkirjaan sekä kuullut uudelleen asiantuntijoita ja Haavistoa.

Siirsi konsulipäällikön pois tehtävistään

Perustuslakivaliokunta pyysi helmikuussa esitutkintaa Haaviston menettelystä konsulipäällikkö Pasi Tuomista kohtaan. Tuominen oli ollut viime syksynä Haaviston kanssa eri mieltä suomalaisten Isis-lasten kotiuttamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleiriltä.

Haavisto otti tämän takia Tuomiselta pois al-Holiin liittyvät tehtävät. Esitutkinta koski sitä, miksi Haavisto oli vielä tämän jälkeen antanut ulkoministeriön virkamiesjohdolle valmisteltavaksi määräyksen Tuomisen siirtämisestä pois konsulipäällikön tehtävistä.

Tällöin kerrottiin, että Haavistoa epäillään joko virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Keskusrikospoliisi on epäillyt häntä myös yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Valtioneuvosto päätti suomalaisten lasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä vasta joulukuussa 2019. Tuominen ei ollut suostunut toimimaan asiassa pelkän konsulipalvelulain perusteella.

Syytteestä päättäisi eduskunta mietinnön pohjalta

Syytteen nostamisesta Haavistoa vastaan päättäisi eduskunnan täysistunto perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

Kynnys on melko korkea. Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti. Pelkkä tuottamuksellisuus eli huolimattomuus ei riitä.

Syyte käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa. Sitä ajaisi valtakunnansyyttäjä.

Pääministerit perustuslakivaliokunnan syynissä

Aiemmin 2000-luvulla perustuslakivaliokunta on käsitellyt ministerivastuuasiana kahden entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) virkatoimien laillisuutta.

Vanhasen tapauksessa suoritettiin esitutkinta. Perustuslakivaliokunta totesi hänen rikkoneen tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, kun hän pääministerinä oli osallistunut raha-avustusten jakamiseen Nuorisosäätiölle, jolta oli saanut vaalitukea. Kyse ei kuitenkaan ollut törkeästä huolimattomuudesta, minkä takia syytettä valtakunnanoikeudessa ei nostettu.

Kataisen tapauksessa perustuslakivaliokunta päätti ilman esitutkintaa, ettei ollut syytä epäillä hänen menetelleen lainvastaisesti, kun Pekka Himasen yhtiöltä hankittiin kilpailuttamatta 700 000 euron hintainen tulevaisuusselvitys.

Vuonna 1993 valtakunnanoikeus tuomitsi kansanedustaja Kauko Juhantalon (kesk.) yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lahjusten vaatimisesta ministerinä ollessaan. Hänet erotettiin eduskunnasta, mutta heti seuraavissa eduskuntavaaleissa hän palasi takaisin.

Uusimmat

Fingerpori

comic