Uutiset

Ulkoministeriö: GPS-häirintää selvitetään Venäjän kanssa diplomaattiväyliä pitkin – "Käytetään moniin toimintoihin"

Ministeriö on toimittanut ulkoasianvaliokunnalle selvityksen GPS-häirinnästä, mutta selvityksen yksityiskohdista ei hiiskuta julkisuuteen.
Yhdysvaltain armeijan Harry S. Truman -alus osallistui Naton sotilasharjoitukseen Norjassa. Norjan viranomaiset kertoivat, että Venäjä häiritsi GPS-signaaleja alueella.

Ulkoministeriö selvittää Lapissa tapahtunutta GPS-häirintää Venäjän kanssa diplomaattiväyliä pitkin, ministeriö tiedottaa.

Ministeriö ei kommentoi sitä, aiotaanko Venäjän suurlähettiläs kutsua puhutteluun.

– Diplomaattitiet tarkoittavat tässä tapauksessa ulkoministeriöiden välistä yhteydenpitoa. En lähde spekuloimaan sillä, tarkoittaako se lähettiläitä, ministereitä tai muuta virkamiehistöä, ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikönpäällikkö Sari Rautio kertoo Lännen Medialle.

Ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan, että Suomi pitää Norjan havaintoja signaalihäirinnästä luotettavina.

Ministeriö on toimittanut selvityksen häirinnästä ulkoasianvaliokunnalle.

Norjan puolustusministeriö kertoi aiemmin, että Venäjä häiritsi GPS-signaaleja Naton sotaharjoituksen aikana Kuolan nimimaalla olleiden joukkojensa toimesta.

Häirintä ulottui Norjasta Pohjois-Suomeen.

Ulkoministeriö: GPS:ää käytetään moniin toimintoihin

Suomen viranomaiset ovat ulkoministeriön mukaan jatkaneet GPS-häirinnän selvittämistä, mutta ministeriö ei kerro tutkinnoiden yksityiskohtia julkisuuteen.

Myöskään puolustusvoimat ei kommentoi asiaa.

Suomen ilmailuviranomaiset antoivat Pohjois-Suomeen yltäneestä häirinnästä viime viikolla varoituksen lentoliikenteelle.

Ulkoministeriön Sari Rautio ei kommentoi tarkemmin, mitä vaaroja tai haittoja GPS-häirinnästä seuraa.

– Meidän näkökulmasta on tärkeää etenkin, että ilmailuturvallisuus ei ole uhattuna, mutta GPS:ää käytetään tietenkin todella moniin muihinkin toimintoihin yhteiskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti viime sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla hyvin mahdollisena, että Venäjä on häirinnän takana.

Venäjä kiisti Sipilän arvion seuraavana päivänä.

Uusimmat

Fingerpori

comic