Uutiset

Ulkoministeriö: Iranin lentoturmassa ei ilmeisesti ole suomalaisuhreja – uhrien joukossa oli ruotsalaisia

Turmassa saivat surmansa kaikki koneessa olleet 176 ihmistä. Ukrainan suurlähetystö poisti aiemman lausunnon, että turman syynä olisi ollut moottorivika. Suomen ulkoministeriön mukaan uhrien joukossa ei alustavien tietojen mukaan ollut suomalaisia.
Pelastustyöntekijät keräsivät ruumiita pois paikalta, mihin ukrainalainen matkustajakone syöksyi keskiviikkoaamuna lähellä Teherania Iranissa. Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH
Pelastustyöntekijät keräsivät ruumiita pois paikalta, mihin ukrainalainen matkustajakone syöksyi keskiviikkoaamuna lähellä Teherania Iranissa. Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH

Ukrainalainen matkustajakone syöksyi maahan pian nousun jälkeen Teheranin lentoasemalta varhain keskiviikkona. Turmassa saivat surmansa kaikki koneessa olleet 176 ihmistä, kertovat Iranin ja Ukrainan viranomaiset.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi, että kaikki koneessa olleet matkustajat ja miehistön jäsenet olivat kuolleet. Koneessa oli 167 matkustajaa ja yhdeksän miehistön jäsentä.

Ulkoministeriön viestintäpäivystyksen mukaan uhrien joukossa ei alustavien tietojen mukaan ole suomalaisia. Matkustajalistoista ei ole löytynyt suomalaisia nimiä. Ulkoministeriö tekee kuitenkin vielä varmistuksia esimerkiksi sen varalta, että matkustajissa olisi ollut Suomen kaksoiskansalaisia, joilla olisi vierasperäinen nimi.

Ukrainan suurlähetystö sanoi ensin, että onnettomuuden syynä oli moottorivika ja että turmassa ei ollut kyse ohjusiskusta tai terrorismista. Myöhemmin suurlähetystö poisti nämä arviot. Uuden lausunnon mukaan turman syytä ei ole vielä löydetty ja että aiemmat kommentit eivät olleet virallisia.

Ukrainalainen Kyiv Post -lehti siteerasi joitakin uutisraportteja, joiden mukaan mahdollista olisi se, että Iranin asevoimat ampui koneen vahingossa alas. Samaan aikaan Iran teki ohjushyökkäyksiä Irakin amerikkalaiskohteisiin.

Koneen lentäjät eivät ehtineet raportoida mistään viasta ennen turmaa, kertoi Iranin siviili-ilmailuvirkailija.

Televisiokuvat näyttivät palaneen koneen ja moottorin osia pellolla pelastustyöntekijöiden kerätessä uhrien ruumiita. Ukraine International Airlinesin kone oli tyyppiä Boeing 737-NG. Kone oli kolme vuotta vanha.

Lentoyhtiön mukaan onnettomuuskone oli yksi yhtiön parhaimmista ja sen miehistö oli hyvin kokenutta.

Videolla palava kone syöksyi maahan

Lento PS752 putosi maahan alle neljä minuuttia siitä kuin se oli noussut Imaami Khomeinin kansainväliseltä lentoasemalta. Iranin valtiollisen uutistoimiston ISNA:n lähettämällä videolla näkyy, miten lentokone paloi taivaalla pudoten samalla kohti maata.

Onnettomuustutkijat löysivät koneen lentotietoja tallentavan mustan laatikon.

Ukrainan turvallisuusneuvosto kertoi turmassa kuolleen 11 Ukrainan kansalaista.

Ukrainan ulkoministeri Vadym Prystaiko sanoi kuolleiden joukossa olleen 82 iranilaista ja 63 kanadalaista. Hän kertoi Twitterissä 10 uhrin olleen Ruotsista, neljän Afganistanista, kolmen Saksasta ja kolmen Britanniasta.

Useat isot lentoyhtiöt kertoivat keskiviikkona ohjaavansa lentonsa niin, että ne välttävät Irakin ja Iranin ilmatilaa sen jälkeen kun Yhdysvaltain ilmailuhallinto kielsi amerikkalaisyhtiöitä lentämästä alueella Iranin ohjusiskujen jälkeen.

Juttua on päivitetty klo 10.40. Juttuun lisätty tieto, ettei uhrien joukossa ilmeisesti ole suomalaisia.

Uusimmat

Fingerpori

comic