Uutiset

UM: Suhteet Yhdysvaltoihin eivät ole yhdestä äänestyksestä kiinni

Ulkoministeriössä arvellaan, ettei Suomen äänestyskäyttäytyminen YK:n torstaisessa yleiskokouksessa tullut yllätyksenä Yhdysvalloille.

Suomi oli monen muun maan mukana vastustamassa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin linjausta, jolla Yhdysvallat tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. YK:n yleiskokous päätti äänin 128-9 hyväksyä esityksen, jossa YK:n jäsenmaita pyydetään olemaan siirtämättä lähetystöjään Jerusalemiin.

Yksikönpäällikkö
Kirsikka Lehto-Asikainen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksiköstä kertoo, että Suomen kanta on linjassa maan pitkäaikaisen ja johdonmukaisen Lähi-idän politiikan kanssa.

-Tässä ei oikeastaan ole kyse siitä, että olisimme äänestäneet jotakin tahoa vastaan, vaan pikemminkin tietyn asian puolesta. Suomi on sitoutunut tukemaan kahden valtion mallia.

Pohjois-Amerikan yksikön lähetystöneuvos Lauri Voionmaa korostaa niin ikään keskusteluyhteyksien säilyvän sekä EU:n ja Yhdysvaltojen että Suomen ja Yhdysvaltojen välillä jatkossakin.

-EU-maiden tai Suomen äänestyskäyttäytyminen ei varmasti ole tullut yllätyksenä kenellekään, se on erittäin tärkeää muistaa. Suomella on hyvää dialogia Yhdysvaltojen kanssa, Voionmaa sanoo.

Voionmaa kuvailee Suomen suhteiden Yhdysvaltoihin olevan laaja-alaiset. Yksittäisen äänestyksen vaikutuksia hän ei halua spekuloida, mutta korostaa laaja-alaisten ja tiiviiden suhteiden merkityksen korostuvan etenkin silloin, kun jostain asiasta ollaan eri mieltä.

– Suhteet eivät voi olla yhdestä asiasta kiinni. Yhdysvaltoihin päin suhteita on rakennettu pitkän aikaa ja yhteistyöavaukset ovat olleet hyviä, Voionmaa kuvailee.

Yhdysvallat ilmoitti myös siirtävänsä Israelin suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkosen mukaan dynamiikka liittyen keskusteluun Jerusalemin asemasta on monimukainen.

YK:n yleiskokouksessa on käyty aiemminkin samankaltaisia äänestyksiä, jotka liittyvät Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin. Jerusalemin kohtalo on yksi konfliktin vaikeampia kysymyksiä, koska molemmat osapuolet haluavat Jerusalemin pääkaupungikseen.

Jerusalem on jakautunut karkeasti ottaen israelilaiseen Länsi-Jerusalemiin ja palestiinalaiseen Itä-Jerusalemiin. Jerusalemin vanhassa kaupungissa sijaitsevat lähekkäin niin juutalaisten pyhin paikka Itkumuuri, muslimeille tärkeät Al-Aqsan moskeija ja Kalliomoskeija sekä kristittyjen Pyhän haudan kirkko.

Trumpin päätösten taustalla Sinkkonen arvioi olevan sekä ulko- että sisäpoliittisia motiiveja sekä kannustimia.

Lähetystön siirtoa on perusteltu muun muassa Trumpin hallinnon esiin nostamalla vuonna 1995 kongressissa tehdyllä päätöksellä.

-Päätöksillä pyritään varmasti miellyttämään tiettyjä äänestäjäryhmiä, Sinkkonen arvioi.

Ulkoministeriön Lehto-Asikainen katsoo niin ikään, että taustalla on Trumpin vaalilupauksien lunastaminen.

-Päätöksen toimeenpanoa on aiemmin lykätty presidentin määräyksellä perustuen kansallisiin turvallisuusintresseihin. Israel on ottanut uutiset vastaan myönteisesti, mutta laajan kansainvälisen yhteisön suhtautuminen on erilainen. Muut maat eivät tällä tietoa ole siirtämässä suurlähetystöjään kaupunkiin.

Sinkkosen mukaan suurlähetystö-kysymyksellä on suuri symbolinen merkitys. Yleisenä käytäntönä on ollut, että maat ovat sijoittaneet Israelin suurlähetystönsä Tel Aviviin ja palestiinalaisalueiden edustustot Ramallahiin.

-Vielä on epäselvää millä aikataululla suurlähetystöä aletaan siirtää. Avoimia kysymyksiä on toistaiseksi paljon.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti