Uutiset

Uniperin johtaja sai pakit Suomen hallitukselta – "Minun ei tarvitse ymmärtää sitä"

Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer ottaa vastaan vanhan ajan loistoa hehkuvassa kivitalossa Berliinin keskustassa. Mustanahkaisella designsohvalla istuu mies, jolle Uniper on hyvin rakas – kuin oma lapsi.

-Minä todella pidän tästä yhtiöstä. Tämä on kiehtova yritys, jossa kiehtovat ihmiset tekevät töitä. Niin aivoni kuin sydämeni ovat täysillä mukana tässä yhtiössä, Schäfer kertoo Lännen Median haastattelussa.

Schäferiä hirvittää, että Uniperin itsenäisyys katoaisi, kun Fortumista tulee suuromistaja.

-Olemme olleet itsenäisiä vasta reilun vuoden ajan. Katso, mitä olemme saaneet aikaan. Olemme ratkaisseet alussa olleet ongelmat. Olemme järjestelleet yhtiön kokonaan uudelleen. Olemme parantaneet tulostamme ja nyt aiomme kasvaa, Schäfer luettelee.

-Ennen kaikkea ihmiset yrityksessämme ovat nyt ylpeitä siitä, että he ovat Uniperin väkeä. He eivät halua luopua itsenäisyydestä, nyt kun olemme saaneet aikaan erinomaisia tuloksia. Ihmiset pelkäävät, että nyt heille tullaan kertomaan, miten heidän pitää toimia, Schäfer jatkaa.

Aiemmin syksyllä Uniper julkaisi kymmenessä suomalaislehdessä Fortumin ostoyritystä vastustavan ilmoituksen.

-Olemme vihamielisen valtausyrityksen kohteena. Minulle oli outoa, että jotkut suomalaiset pitivät ilmoituskampanjaamme hyökkäävänä. Me olemme se, jota vastaan ensin hyökättiin. Kampanja oli itsepuolustusta, Schäfer perustelee.

-Halusimme, että suomalaisessa julkisessa keskustelussa ja suomalaisten poliittisten päättäjien keskuudessa on tietoisuus siitä, mitä tapahtuu. Enemmistö Fortumista kuuluu Suomen valtiolle, hän jatkaa.

Schäfer kertoo lähestyneensä suoraan myös Suomen hallitusta.

-Mutta hallitus on sanonut, että se ei halua sekaantua yritysten asioihin ja siksi se ei halua keskustella asiasta. Jos valtio omistaa enemmistön Fortumin osakkeista, asian pitäisi kiinnostaa valtiota ja heidän pitäisi muodostaa mielipide asiasta, mutta he ovat päättäneet jättää asian Fortumille itselleen. Minun tulee kunnioittaa tätä päätöstä, mutta minun ei tarvitse ymmärtää sitä.

Uniperiä pelottaa ajatus, että Fortum leikkaisi itselleen ruotsalaisen ydin- ja vesivoiman sekä energiatuotannon Venäjällä jättäen loput oman onnensa nojaan. Schäferin mukaan Uniper on ylpeä myös kivi- ja ruskohiilienergiastaan.

-Työntekijämme tekevät hyvin paljon työtä hiilivoiman tuottamiseksi. He ovat ylpeitä ja tätä pitäisi kunnioittaa. Haluamme, että myös Suomessa ymmärretään, että meidän liiketoimintamme on erilaista kuin Fortumilla. Se ei ole pahaa ja kielteistä, se on vain erilaista.

-Kun saimme ensimmäisen tarjouksen heinäkuussa, tämä sisälsi hyvin raskaita yritysjärjestelyjä ja Uniperin täydellisen hajotuksen. Me hylkäsimme tarjouksen tällöin. Olemme siis jo nähneet aiemmin, mitä strategisia tarkoitusperiä saattaa olla mielessä.

Schäfer sanoo panneensa merkille, että Fortumin puheet ovat vaihtuneet.

-Nyt olemme valmiita keskustelemaan, mikä tulisi olemaan Fortumin ja Uniperin suhde. Aloitamme nämä keskustelut selvin päämäärin, mutta ilman ehtoja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti