Uutiset

Unkari savusti amerikkalaisia tutkintoja myöntävän yliopiston ulos maasta – "Unkarista on tullut yhden miehen hallinto ja päätöksenteosta mielivaltaista"

Amerikkalaisia tutkintoja myöntävä Central European University (CEU) siirtää valtaosan opetuksestaan Budapestista Wieniin. CEU:n mukaan se taipui Unkarin hallituksen painostuksen alla. EU:sta ei ollut yliopiston avuksi. Euroopan tuomioistuin käsittelee CEU:n tapausta, mutta oikeuden päätös asiasta tulee yliopiston kannalta liian myöhään.
Central European University ilmoitti siirtävänsä valtaosan opetuksestaan Budapestista Wieniin. Viime lukuvuonna yliopistoa kävi yli 1 400 opiskelijaa 118 eri maasta. Kuva: Zsolt Szigetvary

Huippuyliopisto joutuu lähtemään EU-maasta, koska kyseisen maan hallitus muutti säädöksiä tarkoituksellisesti.

Näin on käynyt Unkarissa Central European Universitylle (CEU), joka myöntää enimmäkseen amerikkalaisia tutkintoja.

Unkari on kyseenalaisessa seurassa:

– Natsi-Saksa lakkautti yliopiston Oslossa vuonna 1943, kertoo yhteiskuntapolitiikan professori Nick Sitter.

Norjalainen Sitter toimii professorina sekä CEU:ssa Budapestissa että kauppakorkeakoulussa Norjassa.

CEU ilmoitti joulukuussa siirtävänsä valtaosan opetuksestaan Itävaltaan Wieniin, 250 kilometrin päähän Budapestista.

Sitter sanoo olevansa vieläkin sokissa.

– Päällimmäiset tunteet ovat suru ja stressi. Aiemmin ajateltiin, että hallitus ehkä painostaisi yliopistoa, mutta ei menisi niin pitkälle, että käytännössä pakottaisi sulkemaan sen.

Pahinta on epävarmuus. Suurin osa CEU:n työntekijöistä ei tiedä, missä he opettavat tulevaisuudessa.

– Hallitus on luonut epävarmuuden, ja akateemikot yksinkertaisesti lähtevät, koska he eivät pysty selviämään epävarmuudessa, Sitter sanoo.

Yksi maailman rikkaimmista ja alueen parhaimmista yliopistoista

CEU on unkarilais-amerikkalaisen suursijoittajan George Sorosin luomus. Se perustettiin 1990-luvun alussa ensin Prahaan. Budapestissa yliopisto on toiminut vuodesta 1993.

Soros, 88, halusi yliopistollaan tukea siirtymistä kommunismista demokratiaan Euroopassa. Lisäksi hänen säätiönsä on rahoittanut liberaaleja ohjelmia eri puolilla maailmaa.

Miljardöörin tuen ansiosta CEU:sta tuli yksi maailman rikkaimmista yliopistoista. Sitä pidetään myös yhtenä Keski- ja Itä-Euroopan parhaista.

Sitten vuonna 2010 Unkarissa vaalit voitti Fidesz-puolue ja pääministeriksi kohosi sen nokkamies Viktor Orbán, itsekin Sorosin stipendillä opiskellut.

CEU:n kohtalo kertoo, miten Fideszin hallitsemassa Unkarissa hallitukselle kriittiset äänenpainot vähitellen vaimennetaan: ei väkivalloin, vaan viekkaudella. Äärioikealle hivuttautunut puolue on liittolaisineen saanut hallintaansa esimerkiksi valtaosan tiedotusvälineistä.

Perustuslakituomioistuimestakin on tullut hallitukselle lojaali, joten Orbánista ja hänen liittolaisistaan ei nosteta korruptiosyytteitä.

Fidesz, joka on valtakaudellaan profiloitunut maahanmuuton vastustamisella, on säätänyt esimerkiksi kodittomuuden ja turvapaikan hakemisen tukemisen rikolliseksi toiminnaksi.

Maan hajanaisesta oppositiosta ei ole toistaiseksi ollut vastustamaan Fideszin voittokulkua.

Pääministerin siunaus on tarpeen

Unkarista on tullut yhden miehen hallinto. Näin luonnehtii toinen CEU:n professori, unkarilainen Zsolt Enyedi.

– Yksikään tärkeä päätös, oli se teatterin johtajan nimittäminen tai jalkapallostadionin sijoittaminen johonkin kaupunkiin, ei tapahdu ilman Orbánin siunausta, sanoo Enyedi.

– Tässä maassa ei voi olla tärkeässä asemassa millään alalla, jos ei saa hänen tukeaan.

Samaan aikaan päätöksenteosta on tullut mielivaltaista ja ennalta arvaamatonta.

– Hallituksen ministeri tai pääministeri herää huonolla tuulella aamulla, ja seurauksena on se, että yliopistot eivät voi opettaa tiettyä kurssia. Puoluepoliitikkojen mielivaltaisia päätöksiä, Enyedi kuvailee.

Esimerkiksi muutama kuukausi sitten hallitus kielsi, että sukupuolen tutkimuksesta ei voi enää suorittaa maisterin tutkintoa maan yliopistoissa.

– Hallitus ei piittaa laillisuusperiaatteesta, Enyedi sanoo.

Hyökkäys tuli Trumpin aikana

Hyökkäys CEU-yliopistoa vastaan alkoi kaksi vuotta sitten, kun maassa muutettiin lakia ulkomaisista yliopistoista. Laki vaatii, että niiden täytyy opettaa kotimaassaan. Jo tuolloin Euroopan komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan.

Unkarissa suuret mielenosoitukset osoittivat tukensa yliopistolle.

CEU kertoo tehneensä paljon muutoksia, jotta se voisi pysyä Unkarissa: esimerkiksi käynnistämällä opetusta Yhdysvalloissa. Hallitus kuitenkin voitti.

– Hallitus ei pidä siitä, mitä CEU tekee. Olin ehkä vähemmän yllättynyt kuin muut. Kun Fidesz nousi valtaan vuonna 2010, yksi ensimmäisistä päätöksistä oli erityisen veron vaatiminen ulkomaisilta yhtiöiltä, kuten pankeilta ja teleyhtiöiltä, Nick Sitter kertoo.

– Hallitus haluaa kuitenkin, että tietyt ulkomaiset yhtiöt, kuten saksalaiset autonvalmistajat, pysyvät maassa.

Sitter uskoo, että jopa presidentin vaihtuminen Yhdysvalloissa vaikutti CEU:n kohtaloon.

– Kun Obama oli presidenttinä, hallitus ei uskaltanut painostaa amerikkalaista yliopistoa. Kun Trump aloitti presidenttinä, moni meistä alkoi pelätä, että isku meitä vastaan voi tulla. Se tulikin neljä kuukautta myöhemmin, niin pitkään kesti valmistella uusi laki.

Nick Sitterin mukaan hyökkäys CEU:ta kohtaa ei ole hyökkäys pelkästään yliopistoa tai Sorosia vastaan, vaan sen tarkoitus on ottaa haltuun maan teollisuus, media, talous ja koko kulttuurinen elämä Unkarissa.

– Pääministeri sanoi vasta pari viikkoa sitten, että liberaalit ovat vapauden vihollisia.

Sorosista tuli haukkumasana

Hallituksen linjan arvostelijat voivat joutua henkilökohtaisen hyökkäyksen kohteeksi.

Zsolt Enyedi on yksi monista, joiden nimi on julkaistu hallitusta kannattavissa lehdissä ”Sorosin palkkasoturina”. Ennen viime vuoden vaaleja Fidesz käytti kymmeniä miljoonia euroja maahanmuuton vastaiseen kampanjaan, joka henkilöityi George Sorosiin.

– Ei tuntunut kovin hyvältä, Enyedi sanoo.

Enyedi kertoo saavansa myös tukea maanmiehiltään.

– Pidän itseäni isänmaallisena. Mutta oman maani hallitus vastustaa täysin positiivista projektia, joka on ollut käynnissä 25 vuotta ilman ongelmia Unkarissa. Hallitus sivuuttaa kaikki hyödyt, mitä CEU on tuonut unkarilaiseen yhteiskuntaan.

Euroopan tuomioistuin käsittelee CEU:n tapausta

CEU:ssa odotettiin, että EU olisi ryhtynyt konkreettisiin toimenpiteisiin yliopiston puolustamiseksi.

– EU:ssa ei ole niinkään puutetta menettelytavoista kuin poliittisesta tahdosta siinä, miten unioni suhtautuu vähemmän demokraattisiin jäsenmaihinsa, Nick Sitter sanoo.

Sitterin mukaan EU:n rahahanojen vääntäminen pienemmälle saattaisi tuoda Unkaria ruotuun.

– Britannian EU-eron vuoksi EU:ssa on vähemmän rahaa seuraavat seitsemän vuotta. Joko Suomi, Ruotsi, Tanska ja Hollanti maksavat enemmän tai Unkari ja Puola saavat vähemmän, Sitter muotoilee.

Euroopan tuomioistuin käsittelee CEU:n tapausta, mutta oikeuden päätös asiasta tulee liian myöhään yliopiston kannalta.

Enyedi kuvailee Orbánia älykkääksi ja lahjakkaaksi poliitikoksi, joka on toistaiseksi ovelampi kuin muut Euroopan johtajat.

Palaako yliopisto vielä joskus takaisin Unkariin?

Ison yliopiston muutto toiseen kaupunkiin on valtava urakkaa ja herättää paljon kysymyksiä. Pitääkö Wieniin muuttaa vai voiko siellä käydä töissä Unkarista käsin? Olisiko yliopistolle parempi, jos työntekijät asuisivat siellä, missä sekin toimii? Muuttavatko perheetkin mukana?

Enyedi kertoo, että yliopistoon on nyt palkattu työntekijä, jonka tarkoitus on etsiä yliopiston työntekijöille käytännön tietoa Wienistä.

– Muutto vaikuttaa jopa tuhansien ihmisten elämään, kun lukee mukaan työntekijöiden perheet, Enyedi kertoo.

Enyedi ei sinänsä huolehdi CEU:sta.

– Yliopisto on instituutiona hyvin vahva ja lujatekoinen.

Mutta palaako yliopisto takaisin Unkariin, jos maassa vaihtuu valta?

– Jos olisimme jälleen tervetulleita Unkariin, olisimme hyvin erikoisessa tilanteessa. Sydämemme haluaisi palata, mutta en tiedä, olisiko se järkevää logistisesti, akateemisesti ja taloudellisesti sen jälkeen, kun olemme investoineet Itävaltaan, Enyedi sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic