Uutiset

Unkaria tutkinut yliopistolehtori: Unkarin pääministeri Orbán haastaa nyt riitaa tosissaan – "Hän käytti puheessaan aika alkeellisia argumentteja"

Unkari on väittänyt, ettei ole oikeusvaltiolle ole yhtä määritelmää. Yliopistolehtori Heino Nyyssösen mukaan kyse on saivartelusta.
Heino Nyyssönen on tutkinut urallaan muun muassa Itä-Euroopan maita. Arkistokuva.
Heino Nyyssönen on tutkinut urallaan muun muassa Itä-Euroopan maita. Arkistokuva.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán soimasi lauantain puheessaan Suomen oikeusjärjestelmää.

Orbánista on naurettavaa, että Suomi on arvostellut Unkaria oikeusvaltion tilasta, kun Suomella itsellään ei ole perustuslakituomioistuinta ja tuomarit nimeää presidentti.

– Puhe kuuluu Orbánin retoriikkaan. Kyllä hän silti mielestäni haastaa riitaa tosissaan, kommentoi Unkaria tutkinut valtio-opin lehtori Heino Nyyssönen Turun yliopistosta.

Nyyssönen on tutkinut unkarilaista retoriikkaa ja kertoo sen olevan yleisesti suomalaista voimakkaampaa. Hänestä Orbán kuitenkin lähti puheessaan kritisoimaan Suomea heikoilla eväillä.

– Olen yllättynyt, että pääministeri jatkoi väittelyä. Hän käytti puheessaan aika alkeellisia argumentteja.

Väittelyn jatkamisella Nyyssönen viittaa siihen, että Orbán toisti puheessaan pitkälti samoja argumentteja, joita unkarilainen media on esittänyt viime aikoina.

Hallitusmyönteinen Origo-verkkolehti kirjoitti heinäkuun puolessavälissä kriittisesti muun muassa Suomen oikeusjärjestelmästä ja median tilanteesta. Myös valtiosihteeri Zoltán Kovács on kirjoittanut samoista teemoista valtion blogisivustossa.

Unkarin puolella on myös argumentoitu, ettei ole olemassa yhtä oikeusvaltion määritelmää. Nyyssösestä tämä on saivartelua.

– Ymmärrän, että käsitteet ovat kiistanalaisia. On ongelmallista, mitä kaikkea termiin oikeusvaltio voidaan sisällyttää. Tässä nyt kyllä yritetään siirtää ajatukset pois Unkarin ongelmista.

Valtio ja kansa eivät sama asia

Lähivuosina Unkarissa on yllättäen nostanut hieman päätään myös suomensukuisuuden arvostelu.

Orbán kommentoi viime vuoden syyskuussa, että hänestä unkarin kieli on suomen sijaan sukua turkille. Viime vuonna Unkari osallistui tarkkailijajäsenenä turkkilaiskielisten maiden yleiskokoukseen.

– Mielestäni on sinänsä huolestuttavaa, jos yhden poliitikon puheet aiheuttavat tuollaista. Orbán käyttää itsevaltaisia otteita, Nyyssönen kommentoi.

Vaikka Suomen ja Unkarin valtiot ovat Nyyssösen mukaan menneet viimeisen kymmenen vuoden aikana eri suuntiin, ovat suomalaisten ja unkarilaisten välit yleisesti ottaen hyvät. Hänestä pitää pystyä erottamaan valtio ja kansa.

– On valtiotaso ja sitten kansalaisyhteiskuntataso. Toimivat hallitukset miten tahansa, voi kansalaisten kanssa pitää yllä ystävyyttä.

Virallista reagointia Suomen puolelta Nyyssönen ei lähde vaatimaan, mutta pohtii, että Suomi voi reagoida puheisiin kahdella tavalla. Suomi voi joko vaieta tai sitten tarjota oikeaa tietoa.

– Orbán kokeilee selvästi rajojaan, eikä kunnioita faktoja. Suomen täytyy lähteä tekemään kylmänviileästi faktapohjaista politiikkaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti